Pensioen van je ex bij scheiding

Pensioen van je ex bij scheiding Bij een scheiding wordt het pensioen niet altijd even goed verdeeld. Ook is de wet niet altijd even duidelijk over bepaalde zaken in dit geheel. Grote internationaal opererende bedrijven gaan vaak in de fout als het om deze materie gaat. Daarom is het verstandig om goed uit te laten zitten hoe het met je pensioen zit als je bent gescheiden.

Wel jurisprudentie maar geen wetgeving pensioen bij scheiding

De meeste problemen over een pensioen na een scheiding ontstaan bij scheidingen die zijn uitgesproken in de periode november 1981 tot mei 1995. In die periode was er namelijk wel jurisprudentie over, maar geen wetgeving over dit specifieke onderwerp. Het heeft tot gevolg dat ex-partners op het moment dat de pensioengerechtigde leeftijd van (meestal) de man is aangebroken dan pas zien hoe weinig ze overhouden aan pensioen.

Wet Pensioenrechten Verevening bij Scheiding

Op 1 mei 1995 is de Wet Pensioenrechten Verevening bij Scheiding ingevoerd. Vanaf dat moment hebben ex-partners wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Voor 1995 was dat bij wet niet geregeld. Alleen een uitspraak van de Hoge Raad kan gebruikt worden. Daarvoor wordt het Boon van Loon-arrest dan ingezet.

Pensioen dat voor het huwelijk werd gespaard, telt wettelijk niet mee

Het pensioen dat tijdens eventueel samenwonen voor het huwelijk is gespaard, telt wettelijk niet mee. Daar komt nog bij dat de waarde van het nabestaandenpensioen tot 1 mei 1995 werd verrekend met het ouderdomspensioen. Nu is dat niet meer het geval en wordt dat buiten beschouwing gelaten. Door al die veranderingen is de pensioenverdeling een ingewikkelde materie geworden.

Scheefgroei bij pensioen na scheiding

Er ontstaat vooral scheefgroei omdat verzekeraars bij hun berekeningen niet uitgaan van de scheidingsdatum, maar van het moment van de aanvraag. Probleem is dan echter dat in die tussentijd sterftetafels zijn aangepast, maar ook premies omdat mensen een hogere levensverwachting hebben.

Ouderdomspensioen berekend op basis van twee levens

Een ander probleem is dat enkele grote verzekeraars ouderdomspensioenen berekenen op basis van twee levens. Daarbij houden ze rekening met het risico van overlijden, waardoor de waarde op het moment van de scheiding hoger wordt vastgesteld dan hij in werkelijkheid is. Ook zijn er pensioenverzekeraars die geen opgaven van de onderbouwing verstrekken. Op die manier kan dus niet meer beoordeeld worden waar het pensioen op gebaseerd is. Medeverzekerden hebben het trouwens sowieso moeilijk want in veel gevallen kunnen zijn na 2 jaar de boeken niet meer inzien.

Waarde nabestaandenpensioen hoger dan de waarde van ouderdomspensioen

Sommige ex-partners kijken raar op als blijkt dat de waarde van het nabestaandenpensioen alleen al hoger is dan de waarde van het ouderdomspensioen. Na verrekening blijft er dan helemaal niets over. Dit gebeurt bij werkgevers met een achterstand in de financiering van het ouderdomspensioen. Zij dichten het gaf bij uitdiensttreding of op de pensioendatum. Punt is echter dat op het moment van de scheiding het nabestaandenpensioen is afgefinancierd en het ouderdomspensioen nog niet.

Uitdiensttreders en gepensioneerden

Ander groot probleem is dat van de uitdiensttreders, ook wel slapers genoemd, en gepensioneerden. De ex-partner krijgt in dat geval wel een te verrekenen pensioen, maar de indexatie wordt niet toegepast. Vaak zeggen de maatschappijen dan dat er niets over is afgesproken. Dat klopt echter niet. De indexering ligt wel degelijk vast door een uitspraak van de Hoge Raad. Aangenomen wordt dat van de helft van de mensen die in de jaren tachtig gescheiden zijn, het pensioenbedrag niet is geïndexeerd.

Verlaging van pensioenfondsen en het gevolg voor exen

Omdat mensen steeds ouder worden en ze gezien dat feit in de jaren ’60, ’70 en ’80 eigenlijk te weinig pensioenpremie hebben betaald, hebben veel verzekeringen veel te weinig geld in kas om al die mensen te betalen. Toen het nog goed ging, werd de dekking goed op peil gehouden met beleggingen, maar ook daarin gaat het nu slecht. Daarom hebben veel pensioenfondsen hun uitkeringen fors verlaagd. In 2013 verlaagde het Pensioenfonds Metaal en Techniek de pensioenen per 1 april met 6,3 procent. De Metalelektro (PME) verlaagde met 5,1 procent. Het te verrekenen pensioen met een ex-partner wordt daardoor ook lager. Als dan ook bij de berekening niet is uitgegaan van het moment van scheiding ontstaat zelfs een verkeerd pensioen. De partner moet dan meer afdragen aan de ex, maar ontvangt zelf niets extra’s omdat er in feite dan jaren te vroeg wordt uitbetaald.

Rechten op pensioen van ex verjaren niet

Ongeveer 30 procent van de ex-partners maakt sinds 1995 geen afspraken over de verdeling van pensioenafspraken. Achteraf kan dit overigens nog wel. Dat is vastgelegd in de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. De pensioenverrekening door scheiding (scheidingen na 1981) verjaart niet. Punt is echter wel dat verzekeraars daar dan niet meer op kunnen worden aangesproken (als er geen afspraken zijn gemaakt). Ex-partners moeten dit dus onderling regelen.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Nieuwe baan: meenemen pensioen of niet?Wanneer je een nieuwe baan hebt, krijg je vaak ook een nieuwe pensioenregeling. Je kan ervoor kiezen om je opgebouwde pe…
Heb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor vergeten pensioen opHeb ik ergens pensioen opgebouwd? Spoor vergeten pensioen opJe hebt bij meerdere bedrijven gewerkt, maar vraagt je af: 'Heb ik ergens pensioen opgebouwd?' Of je weet dat je wel erg…
Heb je na scheiding recht op een deel van pensioen ex?Heb je na scheiding recht op een deel van pensioen ex?Bij een scheiding hebben beide ex-partners recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Dit is vastgelegd in de Wet ve…
Ppi pensioen met meer risicoPpi pensioen met meer risicoZelf pensioen opbouwen met beleggen? De ppi kent meer risico. Deze premie pensioen instelling zorgt voor uw pensioen. De…

Gezamenlijke opstalverzekering VvE is goedkoperGezamenlijke opstalverzekering VvE is goedkoperWie een huis bezit, sluit ook een opstalverzekering voor de woning af. Wie eigenaar is van een appartement of flat kan k…
Verschil en vormen van aansprakelijkheid en WA verzekeringVerschil en vormen van aansprakelijkheid en WA verzekeringWat is de WA verzekering, aansprakelijkheidsverzekering en wat betekent de wet aansprakelijkheid voor voertuigen? Lees h…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • www.pensioenscheiden.nl
  • www.pensioenweetjes.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.