Ja, een paar tiende procent maakt het verschil

Ja, een paar tiende procent maakt het verschil Vaak wordt gedacht dat een klein verschil in spaarrente geen verschil maakt, maar uitgedrukt in geld is het verschil vaak toch groot. Op de kleintjes letten houdt niet alleen in dat u zo weinig mogelijk gaat uitgeven, maar ook dat u het maximale uit uw geld gaat halen. Indien u een spaarrente van 3 procent kunt krijgen, moet u geen genoegen nemen met een spaarrente van 2,5 procent. Aan de andere kant is het ook ondoenlijk om altijd de hoogste spaarrente te volgen. Een constant verschil in de hoogste van de spaarrente, moet u toch doen besluiten om over te stappen.

Overstappen voor een hogere spaarrente

Het heeft geen zin om over te stappen naar een andere bank voor een klein verschil in spaarrente, tenzij het een constant verschil betreft. Stel, bank A biedt een bepaald jaar een spaarrente van 2,5 procent, en bank B biedt 2,75 procent. Eén jaar later is de marktrente gestegen, en hierdoor zijn de spaarrentes ook verhoogd. Bank A biedt nu 3 procent en bank B biedt 3,25 procent. Het verschil is nog steeds slechts 0,25 procent, maar het blijkt wel een constant verschil te zijn. Er vanuit gaande dat dit verschil blijft, kan het wel uit om over te stappen ondanks het gering verschil.

Risico’s proberen te mijden door te kiezen voor de huisbank

Het is handig om alle financiële zaken onder te brengen bij één financiële instelling. Dit geldt voor verzekeringen, maar ook voor geldzaken. In veel gevallen is het verstandiger om eerst goed rond te kijken in plaats van blind te kiezen voor de bank of verzekeraar waar u bekend mee bent. Er bestaat vaak een angst voor het onbekende.

Vrijwel alle in Nederland actieve spaarbanken staat onder rechtstreeks toezicht van de Nederlandsche Bank. Dit houdt in dat u beschermd bent tegen het omvallen van de betreffende bank. De Nederlandse overheid staat namelijk garant voor een bedrag van maximaal € 100.000 per rekeninghouder. De in Nederland actieve banken die niet onder rechtstreeks toezicht staan van de Nederlandsche bank, staan onder toezicht bij de toezichthouder in het land van herkomst. Dit biedt vergelijkbare zekerheden.

Geld vastzetten om een hogere spaarrente te krijgen

Voor een hoger rendement, kunt u er ook voor kiezen om uw spaargeld voor een langere periode vast te zetten in een deposito. De looptijd varieert van één maand tot twintig jaar. Het voordeel van een deposito is dat u een hogere spaarrente krijgt ten opzichte van de spaarrekening waaruit u te allen tijde geld uit kunt opnemen. U moet er wel zeker van zijn dat u het betreffende geld echt niet nodig gaat hebben in de periode dat u het vastzet. Onder voorwaarden kunt u namelijk tussentijds geld opnemen, maar dat kan u geld gaan kosten.

Overstappen binnen dezelfde bank

U kunt nog laagdrempeliger overstappen door uw spaarrente te vergelijken met andere spaarrekeningen bij dezelfde bank. Mogelijk heeft de bank een vergelijkbare spaarrekening waarvan de rentevergoeding hoger ligt. U kunt eenvoudig een nieuwe spaarrekening aanvragen en de bank verzoeken om het geld om te zetten naar de nieuwe spaarrekening.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een procentje meer spaarrente maakt een groot verschilDe hoogte van de spaarrente verschilt sterk tussen de diverse spaarbanken. De onderlinge verschillen lijken klein, maar…
Hoe werkt rente op rente?Hoe werkt rente op rente?Om uw spaargeld te laten renderen, moet u spaarrente ontvangen over uw vermogen. Spaarrente is ook noodzakelijk om uw ge…
Spaarrente jaar vastSpaarrente jaar vastHet heeft zeker zin om uw spaarrente in 2022 een jaar vast te zetten, maar hoe doet u dat slim? In een periode van lage…
Kleingeld sparen gaat ongemerktKleingeld sparen gaat ongemerktDoor muntgeld te sparen kunt u ongemerkt een kapitaaltje opbouwen. U merkt niet dat u spaart, maar op jaarbasis kunt u o…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.