Sparen in een oude sok

Uit onderzoek van Plus Magazine onder 65-plussers, blijkt dat vijftien procent van de ouderen thuis een bedrag reserveert. Bij de meeste senioren gaat het om relatief kleine bedragen. Er zijn meerdere redenen om geld thuis te houden, in plaats van bij de bank te stallen. Het is natuurlijk handig om thuis een bedrag achter de hand te hebben, maar hierbij gaat het om relatief kleine bedragen. Een andere reden is om het geld buiten het zicht van de Belastingdienst te houden, wantrouwen richting de banken zal ook vaak een reden zijn om thuis te sparen.

Wantrouwen richting de banken

Thuis een vermogen aanhouden heeft nauwelijks voordelen. Het wantrouwen richting banken is onterecht. De in Nederland actieve banken staan onder rechtstreeks toezicht van de Nederlandsche Bank, of van een toezichthouder in de land van herkomst. Deze angst is ontstaan door het omvallen van de IJslandse Icesave Bank in 2008 en de Nederlandse DSB Bank in 2009. Tot een spaarbedrag van € 100.000 per rekeninghouder is het spaargeld verzekerd door de Nederlandse overheid.

Geld thuis oppotten om belastingheffing te voorkomen

Bij de jaarlijkse belastingaangifte, moet u opgeven hoeveel vermogen u hebt. Een bedrag van ruim € 21.000 is vrijgesteld. Boven dit bedrag moet u rekening houden met een heffing van 1,2 procent over het vermogen. Geld dat in een oude sok wordt bewaard, wordt niet anders behandeld als geld dat u op een spaarrekening hebt staan. De Belastingdienst heeft echter geen zicht op het geld dat u thuis hebt liggen, toch bent u verplicht om ook uw vermogen thuis op te geven.

Rentevergoeding is hoger dan de heffing van de Belastingdienst

Geld thuis op te potten heeft praktisch gezien geen zin. De rentevergoeding van de meeste spaarrekeningen ligt namelijk hoger dan de heffing van de Belastingdienst. U bent een dief van u eigen portemonnee door geld thuis te bewaren.

Geld wordt steeds minder waard door inflatie

Om de inflatie geheel of gedeeltelijk te compenseren, hebt u jaarlijks een rentevergoeding nodig over uw vermogen. Hetgeen u nu voor één euro kunt kopen, moet u volgend jaar meer voor betalen. Uw geld wordt steeds minder waard, en dat geldt in sterkere mate in het geval u geen rentevergoeding krijgt over uw spaargeld.

Inbraakrisico en brandrisico

De belangrijkste reden om geld niet thuis te bewaren zijn de risico’s die u loopt door thuis op te potten. Indien andere mensen op de hoogte zijn van het feit dat u thuis vermogen opbouwt, loopt u grote risico’s. Door inbraak of een overval kan het geld u worden gestolen. Doordat ze weten dat het geld over het algemeen goed verstopt ligt, loopt u persoonlijk grote risico’s. U vergroot de kans op een overval, waarbij de overvallers u dwingen om de verstopplaats vrij te geven. Ook het brandrisico moet u niet onderschatten. Door brand kan het vermogen volledig verloren gaan.

Een claim indienen op de inboedelverzekering zal niet succesvol zijn. Contant geld is vaak wel verzekerd, maar niet onbeperkt. Standaard wordt de dekking voor contant geld beperkt tot € 250 of € 500.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inkomen omlaag, hypotheek aflossen of sparen?Inkomen omlaag, hypotheek aflossen of sparen?Op het moment dat uw inkomen omlaag gaat, is het verstandig om ook uw maandlasten omlaag te brengen. In hoeverre is het…
Lange termijn of korte termijn sparenAfhankelijk van uw spaardoel kunt u kiezen voor sparen op lange of op korte termijn. Het lange termijn sparen geeft een…
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…
Spaargeld inzetten om hypotheek af te lossen is onomkeerbaarIn bepaalde gevallen loon het de investering om spaargeld te gebruiken om uw hypotheek gedeeltelijk mee af te lossen, ma…

Fiscaal gunstig sparen voor de kleinkinderenFiscaal gunstig sparen voor de kleinkinderenGrootouders hebben fiscaal gezien de mogelijkheid om jaarlijks belastingvrij een bedrag te schenken aan de kleinkinderen…
Zilvervloot sparen kind in 2020Zilvervloot sparen kind in 2020Zilvervloot sparen in 2020 voor kind of kleinkind. Bij staatsbank SNS spaart u zo met 0,30% rente plus een bonus van max…
Bronnen en referenties
  • Plusmagazine.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.