Vermogensrendementsheffing voorkomen

Door creatief met uw vermogen te schuiven, kunt u besparen op vermogensrendementsheffing. U moet echter zien te voorkomen dat u een sanctie krijgt wegens illegale praktijken. Vermogensrendementsheffing is een belastingheffing over vermogen. In het verleden moest er vermogensbelasting betaald worden. De heffing vindt nu plaats onder de naam vermogensrendementsheffing. Zeer vermogende particulieren stalden hun vermogen in het verleden in het buitenland om de heffing over het vermogen te voorkomen. Tegenwoordig zal dit nog steeds plaatsvinden, maar door verdragen die er onder andere gesloten zijn met Zwitserland, is het niet meer zo eenvoudig. Frauderen kan grote financiele gevolgen hebben.

Hoe hoog is de heffing over het vermogen?

De heffing over het vermogen is vastgelegd in box drie van ons belastingstelsel. Hieronder valt onder andere spaargeld, belegd vermogen en een in het bezit zijnde tweede huis. Over dit vermogen wordt een belasting geheven over het rendement. Hierbij maakt het niet uit welk rendement er werkelijk gerealiseerd is, maar de Belastingdienst gaat uit van een verondersteld rendement van 4 procent. Over dit rendement moet u een belastingheffing betalen van 30 procent.

Vrijstelling vermogensrendementsheffing

De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van een aantal factoren. Iedere belastingplichtige heeft recht op een heffingsvrij vermogen van 20.785. Onder voorwaarden geldt er voor 65-plussers een extra ouderentoeslag. Tot 2012 gold er een extra vrijstelling voor minderjarige kinderen binnen het gezin, maar deze is geschrapt. Schulden kunnen van de bezittingen worden afgetrokken, voor zover ze meer bedragen dan 2.900.

Waarover wordt vermogensrendementsheffing geheven?

Op de peildatum (31 december) wordt de hoogte van het vermogen bepaald. In het verleden waren er twee peilmomenten en werd vervolgens het gemiddelde hiervan genomen, maar de manier om de hoogte van het vermogen te bepalen is gewijzigd.

Vóór de peildatum geld opnemen

Een groot bedrag opnemen vóór 31 december kan belasting besparen. Uitgaande van een bedrag van 5.000 aan spaargeld dat binnen de heffing gaat vallen, kunt u besparen:
30 procent x 4 procent x 5.000 = 60.

Gezien de geringe besparing kan het niet uit om hier grote moeite voor te gaan doen.

Ook contant geld wordt in de heffing betrokken

Bovenstaand voorbeeld gaat ook niet werken, want contant geld wordt ook gedeeltelijk in de heffing betrokken. Bezittingen als cadeaubonnen, tegoeden op een chipkaart en contant geld moet u bij elkaar optellen. Indien het gezamenlijke bedrag boven de 503 uit komt, moet u het meerdere meenemen in het berekenen van de heffingsgrondslag voor de vermogensrendementsheffing.

Heffing van vermogensrendementsheffing voorkomen

U kunt de heffing niet voorkomen zonder illegaal bezig te zijn. U kunt echter wel met uw uitgaven rekening houden met de heffing in box drie. Stel, u moet een grote uitgave verrichten zoals het aankopen van een auto. Het zou u veel geld kunnen besparen door de auto nog vóór 31 december te betalen, in plaats van in het nieuwe jaar. Wij gaan uit van een aanschafprijs van 25.000. Normaal gesproken zou dit bedrag volledig in de heffing betrokken worden, want u bezit nog meer vermogen. Door in december nog te betalen kunt u aan vermogensrendementsheffing besparen:
30 procent x 4 procent x 25.000 = 300.
© 2011 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrijstelling vermogensrendementsheffingVrijstelling vermogensrendementsheffingIn het verleden hadden wij vermogensbelasting, maar na de invoering van de Wet Inkomstenbelasting 2001, is dat de vermog…
Moet ik vermogensrendementsheffing betalen?Over bepaalde vermogensbestanddelen, waaronder uw spaargeld, moet u vermogensrendementsheffing betalen in box drie van o…
Belasting over spaargeld verlagenBelasting over spaargeld verlagenDe belastingheffing over spaargeld is een onredelijke heffing. U hebt namelijk al een keer inkomstenbelasting of erfbela…
Belasting spaargeld 2021Belasting spaargeld 2021De belasting op spaargeld en vermogen in box 3 gaat in 2021 in veel gevallen omlaag, maar zeker niet als u meer dan 50.0…

Van spaarrekening veranderen: de risico'sVan spaarrekening veranderen: de risico'sDe rentes op spaarrekeningen zijn voortdurend in beweging. Bovendien zijn de verschillen in spaarrentes groot. Als je fl…
Sparen voor de kinderen of de kleinkinderenOuders en grootouders willen graag maandelijks een bedragje opzij zetten voor de toekomst van hun kinderen of kleinkinde…

Reageer op het artikel "Vermogensrendementsheffing voorkomen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 12-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Schrijf mee!