Moet ik vermogensrendementsheffing betalen?

Over bepaalde vermogensbestanddelen, waaronder uw spaargeld, moet u vermogensrendementsheffing betalen in box drie van ons belastingstelsel. Deze heffing is in de plaats gekomen van de vermogensbelasting. In ons land moet u meerdere keren belasting betalen uw geld. In eerste instantie krijgt u te maken met het verschil tussen het brutoloon en het nettoloon. Daarnaast moet u bij het uitgeven van het geld ook nog belasting betalen in de vorm van BTW en accijns. Op het moment dat u een reserve weet op te bouwen, moet u ook nog belasting gaan betalen over uw spaargeld (uw vermogensbestanddelen). Ons belastingstelsel is in drie boxen verdeeld, namelijk box één, twee en drie. In box één valt het inkomen en het eigen huis, in box twee gaan ze u belasten voor een eventueel aanmerkelijk belang, en box drie valt het vermogen onder. Op het moment dat u boven de geldende vrijstelling komt, moet u belasting gaan betalen.

Vanaf welk bedrag moet ik vermogensrendementsheffing betalen?

Het vrijstellingsbedrag zal van jaar tot jaar verschillen. De vrijstelling voor 2010 bedraagt 20.661 per belastingplichtige. Een echtpaar heeft dus een gezamenlijke vrijstelling van 41.322. Over het meerdere moet u belasting gaan betalen.

Welke vermogensbestanddelen vallen er onder box drie?

Hier valt onder andere uw spaargeld en uw belegd vermogen onder, maar ook uw tweede huis en een boot. Antiek die u in huis hebt staan als gebruiksvoorwerpen vallen niet onder de heffing.

Hoe wordt het vermogen bepaald?

De Belastingdienst hanteert hiervoor twee meetmomenten, namelijk 1 januari en 31 december van het belastingjaar. Over het gemiddelde van deze twee bedragen moet er belasting betaald worden.

Hoeveel belasting moet ik betalen?

De Belastingdienst gaat uit van een verondersteld rendement van vier procent die u kunt maken over het vermogen. In hoeverre u werkelijk in staat bent om een dergelijk rendement te realiseren maakt de Fiscus niet uit. Over dit rendement moet u 30 procent belasting betalen. Boven uw vrijstelling moet u dus 1,2 procent (30 procent van 4 procent rendement) belasting betalen.

Negatief rendement, toch vermogensrendementsheffing

In een jaar waarin u een negatief rendement hebt gemaakt, moet u toch 1,2 procent belasting betalen over het gemiddelde vermogen in dat jaar. Indien u op 1 januari een belegd vermogen had van 50.000 en op 31 december hebt u door een negatieve koersontwikkeling nog 40.000 over, moet u over het gemiddelde vermogen toch gewoon belasting betalen over het verondersteld rendement.

Hoe kan ik de vermogensrendementsheffing verlagen?

Het is illegaal om vermogen voor de Fiscus achter te houden. In de jaren 2008 t/m 2010 heeft de regering maatregelen genomen tegen zwart spaarders in het buitenland. Geld werd ondergebracht bij buitenlandse banken en werden bij de aangifte in Nederland verzwegen. Veel zwartspaarders hebben in deze periode gebruik gemaakt van de inkeerregeling. Deze zwart spaarders konden namelijk tijdelijk alsnog het spaargeld gaan aangeven, deden ze dat niet dan kregen ze een boete tot 300 procent op het moment dat het later werd ontdekt of aangegeven.

U kunt natuurlijk wel een grote aankoop verrichten om uw vermogen te verlagen, maar geld uit geven om 1,2 procent heffing te voorkomen is ook niet verstandig.

Belastingheffing compenseren

U kunt het beste zorgen voor een zo goed mogelijk rendement over uw spaargeld. Naast de vermogensrendementsheffing, hebt u ook nog te maken met de jaarlijkse inflatie waardoor uw geld steeds minder waard word. Het enige wat u kunt doen is zorgen voor een zo hoog mogelijke spaarrente of een andere manier om een hoog rendement te maken. U moet zich wel bedenken dat een hoog rendement ook een hoog risico met zich mee brengt.

Zie ook: Vermogensrendementsheffing is te hoog
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijstelling vermogensrendementsheffingVrijstelling vermogensrendementsheffingIn het verleden hadden wij vermogensbelasting, maar na de invoering van de Wet Inkomstenbelasting 2001, is dat de vermog…
Vermogensrendementsheffing voorkomenDoor creatief met uw vermogen te schuiven, kunt u besparen op vermogensrendementsheffing. U moet echter zien te voorkome…
Huis met winst verkocht! Overwaarde belast?Huis met winst verkocht! Overwaarde belast?De waarde van uw huis wordt fiscaal niet belast. Een gerealiseerde overwaarde is belastingvrij, maar u gaat er in de toe…
Vermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingVermogensbelasting box 3 2020 en 2021: extra vrijstellingBetaal in 2020, 2021 en 2022 ook minder vermogensbelasting door een verhoogde vrijstelling in box 3. Deze extra vrijstel…

Fietsplan, enkele voordelen en nadelenFietsplan, enkele voordelen en nadelenDe fietsplan regeling is een regeling waarbij een werknemer via zijn werkgever kan besparen op de kosten voor een fiets.…
Schijvensysteem bij de belastingSchijvensysteem bij de belastingHoe werkt dat schijvensysteem bij de belasting ook al weer? Met de volgende stappen kunt u de belastingdienst controlere…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.