Geld sparen in vreemde valuta

Geld sparen in vreemde valuta Veel mensen willen geld sparen in een vreemde valuta. Het kan een aantrekkelijke manier zijn van beleggen of u in te dekken tegen risico's. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt sparen in vreemde valuta. De eerste manier is door een vreemde valutarekening te openen bij een Nederlandse bank. De tweede mogelijkheid is een bankrekening te openen in het buitenland. De laatste mogelijkheid is te sparen via de rekening van een ander in het buitenland. Lees er alles over in dit artikel. Het kan erg aantrekkelijk zijn om geld te sparen in buitenlandse valuta. Het is tegelijkertijd een verkapte vorm van beleggen. Bij het sparen in buitenlandse valuta wordt er namelijk gespeculeerd op het feit dat buitenlandse munten in waarde vermeerderen ten opzichte van de euro. De buitenlandse valuta zou dan vervolgens meer geld opleveren in euro's wanneer deze weer terug wordt omgewisseld. Het is dus belangrijk om te kijken wanneer u kiest voor deze vorm van beleggen. De kans is namelijk ook aanwezig dat de euro in waarde vermeerderd ten opzichte van de buitenlandse valuta. Uw geld zou dan in euro's minder waard worden wanneer u het terug om wisselt.

Een bankrekening openen in het buitenland

Iemand die geld wil sparen in een buitenlandse valuta heeft daar verschillende mogelijkheden voor. Een manier is om een bankrekening te openen in het buitenland. Het is voor Nederlanders mogelijk om bij elk ander land in de Europese Unie een bankrekening te openen. In het kader van de Europese Unie is er de afgelopen veel regelgeving aangenomen waardoor het financiële verkeer tussen de landen onderling beter op elkaar afgestemd is. Vaak is het tonen van een paspoort en een bewijs van de plek waar u woont genoeg. U kunt ook een bankrekening in een land buiten Europa openen. Dit is vaak wel ingewikkelder. De eisen verschillen per land, maar vaak moet u woonachtig zijn in het land zelf of daar grote zakelijke belangen hebben.

Een vreemde valutarekening openen

Bij sommige banken is het ook mogelijk om een rekening in een vreemde valuta aan te vragen. U spaart dan bijvoorbeeld uw geld in dollars. Dit is mogelijk bij bijvoorbeeld banken als de Rabobank, ING Bank en de ABN-Amro. Meestal is dit alleen mogelijk voor ondernemers die ook moeten aantonen dat zij veel transacties doen met betrekking tot buitenlandse valuta. Het is mogelijk om een rekening te openen in de meeste grote valuta, zoals de Amerikaanse dollar, de Japanse Yen, de Zwitserse Franc, de Noorse Kroon en de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is meestal niet mogelijk direct geld te storten op deze rekening of er geld van op te nemen. Dit moet altijd via uw rekening in euro's. Als u een zakenman bent kunt u op deze manier wel inspelen op snelle koersverschuivingen. Ook kunt u zich juist indekken tegen het risico van koersverschuivingen. Dit is bijvoorbeeld handig voor handelaren die zich willen indekken tegen het risico dat zij goedkoop iets kopen in het buitenland, maar er vervolgens toch geld op toe moeten leggen vanwege koersverschuivingen in de tussentijd. De bank brengt meestal wel transactiekosten in rekening. U doet er dus goed aan grotere bedragen vooral in een keer over te maken. Anders betaald u telkens opnieuw de transactiekosten. Ook brengen banken meestal beheerskosten in rekening.

Geld sparen op een buitenlandse rekening

Een laatste mogelijkheid die u heeft wanneer u geld wil sparen in een vreemde valuta is door dat te doen via een rekening van een buitenlandse vriend of familielid. Dit is vooral aantrekkelijk als de rente in een ander land veel hoger is. U kunt het geld dan naar deze persoon overmaken en vervolgens de extra rente vangen. Zorg wel dat u in dit geval goede, duidelijke afspraken maakt wanneer u het geld terugkrijgt. Ook moet u zeker weten dat u de persoon in kwestie kunt vertrouwen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemde valuta rekening openenVreemde valuta rekening openenBij de meeste banken is het mogelijk om een vreemde valuta rekening te openen. Er zijn veel Nederlanders die daar behoef…
Beleggen in vreemde valutaBeleggen in vreemde valutaEr zijn steeds meer mensen die gaan beleggen in een vreemde valuta. Door het kopen en verkopen van dollars, yens, franke…
Krediet in vreemde valuta, de voordelen en risico'sKrediet in vreemde valuta, de voordelen en risico'sHet opnemen van een lening in vreemde valuta kan gunstiger voorwaarden opleveren. Een deviezenkrediet kan voordeliger zi…
Banksparen: de voordelen en nadelen van banksparenBanksparen: de voordelen en nadelen van banksparenBijna 4 jaar bestaat het banksparen in 2011. Steeds meer mensen maken er gebruik van, ook om geld waar ze anders vermoge…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.