Staat mijn spaargeld veilig?

Staat mijn spaargeld veilig? Sinds het begin van de kredietcrisis zijn er meerdere banken omgevallen. Vanaf 2010 leek de situatie zich te verbeteren. In de tweede helft van 2011, lijkt het opnieuw te beginnen door het in de problemen raken van de Belgische Dexia Bank. In het verleden werd er vanuit gegaan dat banken degelijke instellingen waren die bijna niet failliet konden gaan. Tegenwoordig weten wij beter. Op het moment dat spaarders bijvoorbeeld besluiten om hun spaargeld massaal op te nemen, blijft er niets van de financiële positie van de bank over. Een bank staat of valt met vertrouwen dat consumenten, bedrijven en andere banken in hun hebben.

Ons spaargeld wordt beschermd door het depositogarantiestelsel, maar niet alle in Nederland actieve banken vallen onder deze regeling. De banken Bank of Scotland en Argenta Bank vallen onder een vergelijkbare garantieregeling in het land van herkomst.

Depositogarantieregeling in Nederland

Het geld bij de in Nederland actieve banken valt op grond van de depositogarantieregeling onder toezicht van de Nederlandsche Bank. In het geval een bank failliet gaat kunt u uw spaargeld terugvragen bij de Nederlandse overheid. Het garantiebedrag bedraagt maximaal 100.000 per rekeninghouder en per bank. Een echtpaar met een en/of rekening, heeft dus een garantie van 200.000. Diegenen die beschikken over een hoger bedrag, kunnen kiezen voor verschillende banken.

De regeling geldt per concern. Bijvoorbeeld de ASN Bank en de SNS Bank, vallen onder dezelfde concern. Het geld spreiden over deze twee banken heeft dus geen zin.

Depositogarantieregeling bij buitenlandse banken

Alle banken binnen de Europese Unie met een bankvergunning vallen onder een garantieregeling, waarbij het spaargeld gegarandeerd is tot 100.000. Eventueel moet er bij faillissement niet bij de Nederlandsche Bank worden aangeklopt, maar bij de toezichthouder in het buitenland. Bij Britse banken kan het garantiebedrag afwijken door koersschommelingen. Het garantiebedrag bedraagt 85.000 pond.

Spaargeld en leningen en hypotheek bij dezelfde bank

Op het moment dat een bedrijf failliet gaat, wordt er een curator aangesteld voor de verdere financiële afhandeling. De curator heeft de mogelijkheid om spaargeld en schulden te salderen. Hierdoor kan het gebeuren dat u uw spaargeld niet terug krijgt, maar dat uw spaarsaldo verrekend is met uw hypotheek. Per saldo verliest u geen geld, maar u loopt wel het risico dat uw spaargeld in uw hypotheek of lening verdwijnt.

Minder dan 100.000 en toch spreiden

Op zich hoeft u met een bedrag lager dan 100.000, niet te gaan spreiden. Toch zijn er praktische redenen te bedenken om toch te gaan spreiden. Op het moment dat uw bank failliet gaat, krijgt u het geld wel weer terug uit de garantieregeling, maar u weet niet hoe lang dit traject gaat duren. Door te spreiden, houdt u de beschikking over geld als één van uw banken failliet gaat. Door meerdere spaarrekeningen aan te houden, kunt u ook eenvoudig geld onderbrengen bij de andere bank, als de spaarrente bij de andere bank hoger is.

Geldt de depositogarantieregeling ook voor bankrekeningen op naam van kinderen?

Ja, er wordt geen verschil gemaakt tussen kinderen en volwassenen. De garantieregeling geldt voor iedere rekeninghouder.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?Is uw spaargeld veilig bij een bank? Neen. Bij een faillissement van de bank zijn uw spaargeld en beleggingen slechts vo…
Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Spaargeld veilig stellen: spaargeld 2020Uw spaargeld in 2020 en 2021, is het veilig? Het coronavirus kan nog lelijke gevolgen hebben. Een faillissement van uw b…

Kinderspaarrekening, of geen kinderspaarrekeningKinderspaarrekening, of geen kinderspaarrekeningIn het verleden werd er bij de geboorte van een kind vaak een spaarverzekering afgesloten. In deze polis kon een bedrag…
Sparen voor een beter pensioenSparen voor een beter pensioenHet is mogelijk om te sparen voor inkomsten naast het pensioen. Dit kan omdat er bijvoorbeeld sprake is van een pensioen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.z24.nl/z24geld/artikel_241267.z24/Is_je_spaargeld_veilig__De_checklist_.html
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.