Soorten spaarrekeningen
Als consument kan het lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarrekening, een gewone spaarrekening, een spaardeposito of een termijndeposito zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende soorten spaarrekeningen.
Soorten spaarrekeningen
Als consument kan het lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarrekening, een gewone spaarrekening, een spaardeposito of een termijndeposito zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende spaarrekeningen.
Gewone” spaarrekening zonder beperkende voorwaarden
Als je een “gewone” spaarrekening zonder beperkende voorwaarden afsluit, dan kun je je geld opnemen wanneer je wilt, zonder beperkingen. Je betaalt geen opnamekosten. De looptijd is onbeperkt. Het nadeel is dat de rente van een gewone sparrekening relatief laag is en variabel is. De bank kan de rente ieder moment wijzigen.
Sparen met voorwaarden
Spaarrekeningen met beperkende voorwaarden leveren doorgaans een hogere rente op dan “gewone” spaarrekeningen. De voorwaarden kunnen betrekking hebben op de minimum inleg, het minimumsaldo dat vereist is om rente te krijgen, het maximale opnamebedrag per maand, de eventuele bonusrente die wordt verstrekt. De beperkende voorwaarden zijn duidelijk nadelen, maar die nadelen worden gecompenseerd met het voordeel van een hoge rente.
Bonusspaarrekening en plusspaarrekening
Deze bijzondere spaarrekeningen kennen ook beperkende voorwaarden, die verschillen per aanbieder. Bij zowel plussparen als bonussparen wordt een hogere inleg beloont met extra rentevergoeding.
Internetspaarrekening
De zogenaamde internetspaarrekening wint aan populariteit. Ook bij een internetspaarrekening is er onderscheid te maken in spaarrekeningen met of zonder beperkende voorwaarden. Doordat alle transacties via internet worden verricht, bespaart de bank kosten. Zo kan er een hogere rentevergoeding worden geboden.
Klimrente sparen
De klimrenterekening is een spaarrekening die meer rente geeft naarmate het geld langer vaststaan. Een beperkt aantal banken, waaronder SNS Bank (SNS Klimrente) en Friesland Bank bieden een klimrenterekening aan. Het nadeel van een klimrenterekening is dat het geld in principe niet vrij opneembaar is. Toch is het mogelijk om tussentijds geld op te nemen zonder opnamekosten te betalen. In die zin is de klimrenterekening flexibeler dan het spaardeposito.
Annuïteitendeposito
Op een annuïteitendeposito leg je eenmalig een bedrag in, waarvoor je maandelijks een vast bedrag ontvangt. Dat bestaat uit inleg en rentevergoeding. Dit kan gebruikt worden als aanvulling op het inkomen. Deze spaarvorm is echter vrij zeldzaam.
Spaardeposito
Een spaardeposito is een spaarrekening waarop het geld voor langere tijd vaststaat. Dit varieert van een aantal maanden tot enkele of zelfs tientallen jaren. Het rentepercentage staat van tevoren vast. Dit kan een nadeel zijn, want als de spaarrente stijgt, profiteer je hier niet van als consument. Je moet opnamekosten betalen wanneer je het geld eerder opneemt dan afgesproken is.
Welke soort spaarrekening kiezen?
Er bestaan veel verschillende soorten spaarrekening. Bij het kiezen van een spaarrekening moet je letten op:
- Looptijd
- Rentevergoeding
- Eventueel beperkende voorwaarden, zoals minimum inleg, opnamekosten of boete
- Variabele of vaste rente