Soorten spaarrekeningen

Soorten spaarrekeningen Als consument kan het lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarrekening, een gewone spaarrekening, een spaardeposito of een termijndeposito zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende soorten spaarrekeningen.

Soorten spaarrekeningen

Als consument kan het lastig zijn om een keuze te maken uit de verschillende soorten spaarrekeningen. Een internetspaarrekening, een gewone spaarrekening, een spaardeposito of een termijndeposito zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende spaarrekeningen.

Gewone” spaarrekening zonder beperkende voorwaarden

Als je een “gewone” spaarrekening zonder beperkende voorwaarden afsluit, dan kun je je geld opnemen wanneer je wilt, zonder beperkingen. Je betaalt geen opnamekosten. De looptijd is onbeperkt. Het nadeel is dat de rente van een gewone sparrekening relatief laag is en variabel is. De bank kan de rente ieder moment wijzigen.

Sparen met voorwaarden

Spaarrekeningen met beperkende voorwaarden leveren doorgaans een hogere rente op dan “gewone” spaarrekeningen. De voorwaarden kunnen betrekking hebben op de minimum inleg, het minimumsaldo dat vereist is om rente te krijgen, het maximale opnamebedrag per maand, de eventuele bonusrente die wordt verstrekt. De beperkende voorwaarden zijn duidelijk nadelen, maar die nadelen worden gecompenseerd met het voordeel van een hoge rente.

Bonusspaarrekening en plusspaarrekening

Deze bijzondere spaarrekeningen kennen ook beperkende voorwaarden, die verschillen per aanbieder. Bij zowel plussparen als bonussparen wordt een hogere inleg beloont met extra rentevergoeding.

Internetspaarrekening

De zogenaamde internetspaarrekening wint aan populariteit. Ook bij een internetspaarrekening is er onderscheid te maken in spaarrekeningen met of zonder beperkende voorwaarden. Doordat alle transacties via internet worden verricht, bespaart de bank kosten. Zo kan er een hogere rentevergoeding worden geboden.

Klimrente sparen

De klimrenterekening is een spaarrekening die meer rente geeft naarmate het geld langer vaststaan. Een beperkt aantal banken, waaronder SNS Bank (SNS Klimrente) en Friesland Bank bieden een klimrenterekening aan. Het nadeel van een klimrenterekening is dat het geld in principe niet vrij opneembaar is. Toch is het mogelijk om tussentijds geld op te nemen zonder opnamekosten te betalen. In die zin is de klimrenterekening flexibeler dan het spaardeposito.

Annuïteitendeposito

Op een annuïteitendeposito leg je eenmalig een bedrag in, waarvoor je maandelijks een vast bedrag ontvangt. Dat bestaat uit inleg en rentevergoeding. Dit kan gebruikt worden als aanvulling op het inkomen. Deze spaarvorm is echter vrij zeldzaam.

Spaardeposito

Een spaardeposito is een spaarrekening waarop het geld voor langere tijd vaststaat. Dit varieert van een aantal maanden tot enkele of zelfs tientallen jaren. Het rentepercentage staat van tevoren vast. Dit kan een nadeel zijn, want als de spaarrente stijgt, profiteer je hier niet van als consument. Je moet opnamekosten betalen wanneer je het geld eerder opneemt dan afgesproken is.

Welke soort spaarrekening kiezen?

Er bestaan veel verschillende soorten spaarrekening. Bij het kiezen van een spaarrekening moet je letten op:
  • Looptijd
  • Rentevergoeding
  • Eventueel beperkende voorwaarden, zoals minimum inleg, opnamekosten of boete
  • Variabele of vaste rente
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen bij ING bank in 2019: met welke renteSparen bij ING bank in 2019: met welke renteSpaaractie bij de ING bank? De ING Bank heeft zowel particulier als zakelijk namelijk vele mogelijkheden om te sparen in…
Spaarrekening met voorwaarden 2020Spaarrekening met voorwaarden 2020Sparen met voorwaarden in 2020 is helemaal zo gek nog niet. Een spaarrekening met voorwaarden betekent immers meestal ee…
Spaardeposito: zekerheidSpaardeposito: zekerheidEen spaardeposito is een spaarvorm waarbij men een vaste inleg heeft, een vaste looptijd en een vaste rente. Een spaarde…
Internetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteInternetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteIs het in 2022 nog mogelijk om te sparen met hoge rente? De gewone internet spaarrekening is nog altijd aantrekkelijk va…

De beste spaarvorm kiezen voor uw spaargeldDoor kritisch te kijken naar de diverse spaarvormen, kunt u een hogere rendement krijgen op uw spaargeld. U kunt niet al…
Aegon flexibel sparen – internetsparen met hoge renteAegon flexibel sparen – internetsparen met hoge renteEen spaardeposito of de flexibel sparen rekening van Aegon bank is vaak sparen tegen een hoge spaarrente. Flexibel spare…
Bronnen en referenties
  • Independer
  • SNS Bank
  • Rabobank
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.