Zakelijke spaarrekening
Particulier sparen: daar vindt je voldoende inforamtie over. Maar over zakelijk sparen vindt je heel weinig informatie. Een zakelijke spaarrekening is voor bedrijven, eenmanszaken en ZZP'ers.
Waarom een zakelijke spaarrekening
Veel bedrijven, eenmanszaken of ZZP'ers openen een zakelijke spaarrekening. Het nut hiervan is vooral terug te vinden in de boekhouding. Bedrijven moeten inkomstenbelasting betalen. Dit gebeurt vaak jaarlijks. Ook omzetbelasting moet betaald worden, dit gebeurt soms per kwartaal of per jaar. Maar meestal wordt de omzetbelasting maandelijks betaald.
Vooral kleinere bedrijven, eenmanszaken en ZZP'ers krijgen te maken met een jaarlijkse opgave van inkomstenbelasting en meestal per kwartaal de omzetbelasting. Om deze te kunnen betalen, is het handig om dat geld apart te houden en te reserveren voor deze belastingen. Een zakelijke rekening biedt hierbij uitkomst: men kan hier de gereserveerde belastingen opzetten en privé en zakelijk wordt gescheiden gehouden.
Rente zakelijke spaarrekening
Voorheen was een zakelijke rekening helemaal niet aantrekkelijk: de rent die men ontving was veel lager dan een particuliere spaarrekening. Hierdoor gingen vooral de eenmanszaken en de ZZP'ers over op een particuliere spaarrekening. De banken zien hun zakelijke klanten verdwijnen en hebben hierop ingesprongen. De rente de nou aangeboden wordt, is vaak net zo hoog of soms zelfs iets hoger dan bij een particuliere spaarrekening. Dat maakt het wel zo aantrekkelijk voor het kleine bedrijf.
Variabele of vaste rente
De meeste zakelijke spaarrekeningen hebben een variabele rente. Dit houdt in dat de rente op ieder moment gewijzigd kan worden. De hoogte van de rente hangt af van de economie en zal hierin mee bewegen. Voor zakelijke ondernemers is er ook het duurzaam sparen. De rente klimt hier met de jaren. Meestal is de beginnende rente vrij laag, maar na tien jaar kan deze het dubbele zijn van de huidige rente. Sommige zakelijke spaarrekening kennen een basisrente en een bonusrente. De basisrente is de minimale rente, de bonusrente wordt vaak vergied over het laagste saldo in een kwartaal. Ook zijn er zakelijke spaarekeningen die met staffels werken. Je krijgt dan de rente over het spaarbedrag binnen een bepaalde grens.
Opnamebeperking
Kijk bij het afsluiten van een zakelijke spaarrekening goed naar de opamebeperkingen. In de meeste gevallen is de opname vrij, maar in sommige gevallen is deze wel beperkt. Er kan dan een boete of extra kosten aan vast zitten. Soms wordt een opname ook gestraft met een lagere rente. Een zakelijke spaarrekening met opnamebeperkingen is eigenlijk niet echt handig wanneer je regelmatig geld van de spaarrekening nodig hebt. Vaak is een spaarrekening met een opnamebeperking ook niet echt aantrekkelijker: de rente ligt vaak even hoog of soms zelf wat lager dan een rekening zonder opnamebeperking.
Minimale en maximale inleg
Een minimale inleg is vaak niet van toepassing. De maximale inleg begint vaak vanaf 1 miljoen euro te lopen, dit verschilt per bank.
Garantieregeling
De meeste zakelijke spaarders vallen wel onder de garantieregeling: de Nederlandse spaargarantie. Er moeten dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden:
- Minder dan 50 werknemers in dienst
- Activia is in totaal minder dan 4.4 miljoen euro
- Netto-omzet is minder dan 8.8 miljoen euro
- Minstens twee boekjaren achtereen wordt voldaan aan twee van de drie bovengenoemde punten
Voor een ZZP'er of een eenmanszaak is het zinvol om goed te kijken naar het type zakelijke spaarrekening. De rente moet goed zijn, en liever geen opnamebeperkingen. Kleine bedrijfjes hoeven niet te kijken naar de maximale inleg: deze halen ze meestal toch niet. Ook vallen kleine bedrijven in de meeste gevallen wel onder de Nederlands spaargarantie.