Zakelijke spaarrekening

Zakelijke spaarrekening Particulier sparen: daar vindt je voldoende inforamtie over. Maar over zakelijk sparen vindt je heel weinig informatie. Een zakelijke spaarrekening is voor bedrijven, eenmanszaken en ZZP'ers.

Waarom een zakelijke spaarrekening

Veel bedrijven, eenmanszaken of ZZP'ers openen een zakelijke spaarrekening. Het nut hiervan is vooral terug te vinden in de boekhouding. Bedrijven moeten inkomstenbelasting betalen. Dit gebeurt vaak jaarlijks. Ook omzetbelasting moet betaald worden, dit gebeurt soms per kwartaal of per jaar. Maar meestal wordt de omzetbelasting maandelijks betaald.

Vooral kleinere bedrijven, eenmanszaken en ZZP'ers krijgen te maken met een jaarlijkse opgave van inkomstenbelasting en meestal per kwartaal de omzetbelasting. Om deze te kunnen betalen, is het handig om dat geld apart te houden en te reserveren voor deze belastingen. Een zakelijke rekening biedt hierbij uitkomst: men kan hier de gereserveerde belastingen opzetten en privé en zakelijk wordt gescheiden gehouden.

Rente zakelijke spaarrekening

Voorheen was een zakelijke rekening helemaal niet aantrekkelijk: de rent die men ontving was veel lager dan een particuliere spaarrekening. Hierdoor gingen vooral de eenmanszaken en de ZZP'ers over op een particuliere spaarrekening. De banken zien hun zakelijke klanten verdwijnen en hebben hierop ingesprongen. De rente de nou aangeboden wordt, is vaak net zo hoog of soms zelfs iets hoger dan bij een particuliere spaarrekening. Dat maakt het wel zo aantrekkelijk voor het kleine bedrijf.

Variabele of vaste rente

De meeste zakelijke spaarrekeningen hebben een variabele rente. Dit houdt in dat de rente op ieder moment gewijzigd kan worden. De hoogte van de rente hangt af van de economie en zal hierin mee bewegen. Voor zakelijke ondernemers is er ook het duurzaam sparen. De rente klimt hier met de jaren. Meestal is de beginnende rente vrij laag, maar na tien jaar kan deze het dubbele zijn van de huidige rente. Sommige zakelijke spaarrekening kennen een basisrente en een bonusrente. De basisrente is de minimale rente, de bonusrente wordt vaak vergied over het laagste saldo in een kwartaal. Ook zijn er zakelijke spaarekeningen die met staffels werken. Je krijgt dan de rente over het spaarbedrag binnen een bepaalde grens.

Opnamebeperking

Kijk bij het afsluiten van een zakelijke spaarrekening goed naar de opamebeperkingen. In de meeste gevallen is de opname vrij, maar in sommige gevallen is deze wel beperkt. Er kan dan een boete of extra kosten aan vast zitten. Soms wordt een opname ook gestraft met een lagere rente. Een zakelijke spaarrekening met opnamebeperkingen is eigenlijk niet echt handig wanneer je regelmatig geld van de spaarrekening nodig hebt. Vaak is een spaarrekening met een opnamebeperking ook niet echt aantrekkelijker: de rente ligt vaak even hoog of soms zelf wat lager dan een rekening zonder opnamebeperking.

Minimale en maximale inleg

Een minimale inleg is vaak niet van toepassing. De maximale inleg begint vaak vanaf 1 miljoen euro te lopen, dit verschilt per bank.

Garantieregeling

De meeste zakelijke spaarders vallen wel onder de garantieregeling: de Nederlandse spaargarantie. Er moeten dan echter wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden:
  • Minder dan 50 werknemers in dienst
  • Activia is in totaal minder dan 4.4 miljoen euro
  • Netto-omzet is minder dan 8.8 miljoen euro
  • Minstens twee boekjaren achtereen wordt voldaan aan twee van de drie bovengenoemde punten

Voor een ZZP'er of een eenmanszaak is het zinvol om goed te kijken naar het type zakelijke spaarrekening. De rente moet goed zijn, en liever geen opnamebeperkingen. Kleine bedrijfjes hoeven niet te kijken naar de maximale inleg: deze halen ze meestal toch niet. Ook vallen kleine bedrijven in de meeste gevallen wel onder de Nederlands spaargarantie.
© 2011 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijk sparen 2020 tegen de hoogste renteZakelijk sparen 2020 tegen de hoogste renteZakelijk sparen doet u in 2020 tegen een hoge spaarrente. Er zijn een aantal interessante zakelijke rekeningen voor onde…
Sparen bij ING bank in 2019: met welke renteSparen bij ING bank in 2019: met welke renteSpaaractie bij de ING bank? De ING Bank heeft zowel particulier als zakelijk namelijk vele mogelijkheden om te sparen in…
Is zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bankIs zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bankIs een zakelijke rekening of de rekening van een vereniging ook veilig bij een faillissement van een bank? Hoe hoog is d…
Zakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietZakelijke rekening: Openen en kosten van rekening en kredietWanneer je een bedrijf begint, heb je natuurlijk ook een zakelijke rekening nodig maar waar kun je het beste een zakelij…

Spaarloonregeling vervaltSpaarloonregeling vervalt18 Jaar na de invoering ging op 1 januari 2012 een streep door de spaarloonregeling. Vanaf die datum kon men niet meer i…
Eerst sparen, dan pas kopenEerst sparen, dan pas kopenLes nummer één die kinderen leren over geld, wordt vaak vergeten door volwassenen. Om iets te kunnen kopen, moet je eers…
Bronnen en referenties
  • http://www.spaarrentehulp.nl/zakelijk-sparen/informatie/garantieregeling-zakelijk-sparen.asp
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.