Sparen - Spaarvormen

Kies niet te snel voor een aantrekkelijke hoge spaarrente. Let ook op de voorwaarden en de flexibiliteit van de bank en de spaarrekening. Er zijn veel spaarvormen mogelijk. Hoe maak je een goede keuze in welke vorm het beste past in jouw situatie? Het is in ieder geval verstandig om te weten welke mogelijkheden je hebt voordat je met een bank in zee gaat. Banken hanteren vaak verschillende voorwaarden. En actuele rentestanden zijn op verschillende websites te vinden. Vergelijk voor je kiest!

Welke spaarvormen zijn er?

Er bestaat een woud aan spaarmogelijkheden bij banken. Om er meer inzicht in te krijgen staan hieronder de acht meest voorkomende vormen op een rij. Per spaarvorm wordt kort uitgelegd wat die specifieke spaarvorm inhoud. Iedere financiële situatie is anders waardoor je op zoek moet naar de best passende spaarvorm met de hoogste rente. Er zijn verschillende websites waar je de meest actuele rentestanden kunt inzien.

  • Spaarrekening
  • Banksparen
  • Jeugdsparen
  • Bonussparen
  • Internetsparen
  • Deposito sparen
  • Duurzaam sparen
  • Klimrente sparen

Spaarrekening

Er zijn spaarrekeningen met en zonder beperkende voorwaarden. Op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden kun je altijd geld storten en geld opnemen. Deze spaarvorm is vaak gratis en gemakkelijk af te sluiten. Een nadeel van deze vorm is dat de rentevergoeding vaak lager ligt dan bij andere spaarvormen.

Banksparen

Bij het banksparen spaar je met een belastingvoordeel en heb je een fiscaal voordeel. In feite is deze spaarvorm te vergelijken met een spaar- of lijfrenteverzekering. Het verschil is dat je de laatste afsluit bij een verzekeraar en niet bij een bank. Let bij het afsluiten van banksparen goed op de spaarrente en de voorwaarden bij verschillende banken. Ook de belastingdienst hanteert bepaalde regels ten aanzien van banksparen om een fiscaal voordeel te kunnen behalen. Afhankelijk van je spaardoel is de opbrengst uit een bankspaarrekening belast of onbelast. Een nadeel van deze vorm is dat je niet tussentijds gemakkelijk geld kunt opnemen.

Jeugdsparen

Deze spaarvorm houdt in dat je spaart voor kinderen. Een kind kan zelf sparen, maar ook de (groot)ouders kunnen voor een kind sparen. Meestal is jeugdsparen gericht op de toekomst, voor bijvoorbeeld een rijbewijs, studiekosten, een brommer, etc. De ene spaarrekening is flexibeler dan de ander. Bij de meeste rekeningen moet je een vast bedrag per maand of per kwartaal inleggen. Ook de opneem termijn van het spaargeld kan ook wisselen. Bij sommige rekeningen staat het bedrag vast tot het 18e levensjaar van het kind, bij andere niet.

Bonussparen

Een bonusspaarrekening levert een standaard rente op plus een bonus wanneer het gespaarde bedrag voor een bepaalde tijd vast heeft gestaan. Bij deze spaarvorm geldt dat hoe langer jouw geld vaststaat hoe hoger de bonusrente is die je ontvangt. Het nadeel is dat je voor een bepaalde tijd niet over je geld kunt beschikken.

Internetsparen

Een internetspaarrekening is snel af te sluiten. Het is gemakkelijk in gebruik, je moet alleen wel beschikken over een computer met een internetverbinding. Geld overboeken regel je via de computer. De rentevergoeding die je ontvangt op een internetspaarrekening ligt vaak iets hoger dan bij een gewone spaarrekening. De kosten voor banken zijn lager. Een nadeel van deze vorm is dat je sterk afhankelijk bent van een internetverbinding. Tijdelijk geen internet en je kunt niet beschikken over je geld.

Depositosparen

Deze vorm betekent dat het geld voor een langere tijd wordt vastgezet. Vaak kun je kiezen uit een standaard looptijd met een vaste hoge rente. Deze spaarvorm levert een hoge rentevergoeding op. Het geld staat vaak wel vast voor enkele jaren (3, 5 of 10 jaar). Tussentijds geld opnemen kost geld. Je betaalt dan een boete.

Duurzaam sparen

Als je duurzaam wilt sparen, belegt de bank jouw geld in duurzame projecten. De rentevergoeding op een duurzame spaarrekening is vaak vrij goed. Bovendien wordt jouw geld gebruikt voor duurzame projecten waar de bank een rendement uithaalt. Als je iets wilt doen voor een goed milieu is duurzaam sparen de beste optie.

Klimrente spaarrekening

Deze spaarvorm heeft een langere looptijd dan de meeste andere vormen. Bij een klimrente spaarrekening groeit de spaarrente met de looptijd. Er is sprake van rente op rente gedurende de looptijd. Een groot nadeel is dat je voor langere tijd niet over het geld kunt beschikken. Vergelijk daarom goed van te voren de verschillende klimrekeningen.

Vergelijk spaarrekeningen

Je kunt vrij eenvoudig op een aantal websites verschillende spaarvormen en voorwaarden met elkaar vergelijken. Ook kun je daar vaak de meest actuele rentestanden bij vinden. Ga nooit te snel in zee met een bank als je een nieuwe spaarrekening wilt openen. Vergelijk eerst goed alle voorwaarden van enkele rekeningen waar je uit kunt kiezen. Let daarbij vooral op de looptijd en het niet kunnen beschikken over het geld.

Het doel waarvoor je wilt sparen is erg belangrijk bij het bepalen welke spaarvorm het beste past. Als je pas over enkele jaren wilt beschikken over het geld kun je kiezen voor een spaarvorm met een langere looptijd zodat je een hogere rente kunt krijgen.
© 2010 - 2022 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening met voorwaarden 2020Spaarrekening met voorwaarden 2020Sparen met voorwaarden in 2020 is helemaal zo gek nog niet. Een spaarrekening met voorwaarden betekent immers meestal ee…
Sparen bij ING bank in 2019: met welke renteSparen bij ING bank in 2019: met welke renteSpaaractie bij de ING bank? De ING Bank heeft zowel particulier als zakelijk namelijk vele mogelijkheden om te sparen in…
Spaarrekening kind - gunstige tarievenSpaarrekening kind - gunstige tarievenEen spaarrekening voor je kind openen kan gunstig zijn voor later. Vergelijk de aanbieders van kinderspaarrekening goed…
Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?Groen sparen: Wat is het en wat zijn voordelen en nadelen?Je hoort als consument tegenwoordig veel over groen sparen maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Wat is groen spa…

Weinig inkomen, maar toch sparen!Weinig inkomen, maar toch sparen!Mensen die een laag inkomen hebben, zullen soms toch geld achter de hand moeten hebben. Voor in de moeilijke periodes, b…
Spaargeld maakt gelukkigSpaargeld kunt u niet zonder. U moet een kapitaaltje achter de hand hebben om grote uitgaven te kunnen verrichten. Spaar…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.