Kakebo: Japanse methode om geld te sparen

Kakebo: Japanse methode om geld te sparen Kakebo of Kakeibo is een Japanse methode om je te helpen je inkomsten en uitgaven helder op een rijtje te zetten en te werken aan je spaardoelen. Dit doe je op een hele gestructureerde wijze. Het kan eigenlijk niet fout gaan: je Kakebo loodst je stap voor stap door het hele proces heen. Je zult zien dat je er elke maand beter in wordt en dat het invullen van de schema's in het boekje je veel rust in je hoofd geeft. Het kopen van een Kakebo - ze zijn al voor een paar euro verkrijgbaar - is zo misschien wel je beste investering ooit.

Kakebo helpt je met sparen


Sparen is voor veel mensen moeilijk

Wie kent het niet: je wilt graag wat geld sparen en ook al zou je hier financieel de mogelijkheid voor moeten hebben, het lukt maar niet! Je bekijkt je maandelijkse inkomen en trekt hier de vaste lasten vanaf. Als je je boekje niet teveel te buiten gaat dan moet je makkelijk een aardig bedrag per maand opzij kunnen zetten. Maar hoe voorkom je nu dat je dit geld toch weer uitgeeft aan een hele reeks kleinigheidjes die je eigenlijk helemaal niet nodig had? Te vaak een dure koffie op het station, een boek dat ongelezen de kast in gaat, een tas die je eigenlijk toch wordt niet gebruikt of een broodje dat veel goedkoper was geweest als je het zelf had belegd. Dit zijn de soorten uitgaven die veel mensen verhinderen om maandelijks wat geld te sparen.

Kakebo: de Japanse kunst van het budgetteren

Kakebo - ook wel gespeld als Kakeibo - is een Japanse methode die je kan helpen geld te besparen en tegelijk ruimte in je hoofd de maken voor positieve gevoelens. Kakebo werd aan het begin van de 20ste eeuw uitgevonden door de Japanse journaliste Hani Motoko. Vrij vertaald betekent Kakebo zoiets als 'huishoudboekje', maar het is veel breder dan die term doet vermoeden. Je moet het niet zien als een overzicht waarin je aan de ene kant je inkomsten en aan de andere kant je uitgaven noteert. Je moet het meer zien als een soort filosofie. Volgens Motoko leidt het op een bedachtzame manier omgaan met sparen, geld uitgeven en het monitoren van je vermogen tot balans en kalmte op andere vlakken van je leven.

De naam van het fenomeen is Kakebo, maar eigenlijk moet je spreken over 'een Kakebo'. Het gaat immers om een boekje waarin je op een gestructureerde en weldoordachte manier omgaat met je financiën. Als je ermee aan de slag gaat moet je diverse stappen doorlopen. Je kunt hier op elk gewenst moment mee beginnen, maar het begin van het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment bij uitstek om te starten. Als je gaat beginnen met een Kokeibo dan is het het handigst wanneer je hiervoor een voorgedrukt boekje gebruikt dat je door alle stappen heen loodst.

Kakebo: stap voor stap

De eerste stap in het bijhouden van een Kakeibo is het noteren van de inkomsten die je in de maand die voor je ligt verwacht, evenals al je vaste lasten. Wanneer je geen precieze bedragen weet dan wordt aangeraden om je inkomsten wat te onderschatten en je uitgaven wat te overschatten. Nadat je dit gedaan hebt kun je het verschil onderverdelen in overige uitgaven en spaardoelen.

Op een volgende pagina kun je nauwkeurig je uitgaven bijhouden. In een schema noteer je elke uitgaven die je doet. De Kakebo helpt je om je uitgaven in vier categorieën uit te splitsen:
  • Algemeen: eten, huur, vervoerskosten, medicijnen, etc.
  • Plezier: uitgaan, stappen, sporten, shoppen, etc.
  • Cultuur: boeken, studie, musea, theater, etc.
  • Incidentele uitgaven: cadeautjes, reparaties, nooduitgaven, etc.

Aan het einde van de maand kun je al je uitgaven optellen en kijken of je je gestelde doel(en) gehaald hebt, of je gestelde doelen wel realistisch waren en kun je reflecteren op je eigen inzet. Om je te ondersteunen bij je reflectie bevat een Kakebo interessante quotes die je aan het denken zetten. Elke maand herhaal je dit patroon en als het goed is zul je zien dat je er steeds beter in wordt. Maar dan ben je er nog niet. Aan het einde van het jaar biedt je Kakebo je de tools om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk in een diagram weer te geven zodat je een mooi overzicht krijgt. Tevens word je geconfronteerd met een vragenlijst die je helpt om je jaar te analyseren, te zien waar het goed gaat en wat je grootste valkuilen zijn en wat je nu echt gelukkig maakt. Zo ontwikkelt je huishoudboekje zich tot een levenscoach!

Hoe kom je aan een Kakebo?

Je zou wellicht denken dat je bovenstaande stappen ook kunt doorlopen met een spreadsheet op je laptop of tablet. Kakeibo-aanhangers zijn hier echter zeer stellig in: een Kakebo is een papieren boekje dat je invult met een pen of potlood. Het geeft je de kans om er eens rustig voor te gaan zitten zonder afgeleid te worden door andere zaken. Bovendien kun je het boekje bewaren en er later nog eens doorheen bladeren.

Er bestaan ook Kakebo's in het Engels, Duits en Nederlands. Deze kun je al voor € 10 tot 15 euro kopen. Ze zijn onder meer verkrijgbaar via Bol.com en diverse boekhandels (2020). Misschien is het wel de beste investering die je ooit hebt gedaan!

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begroting makenBegroting makenDoor het maken van een begroting kun je inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een begroting is niets anders dan e…
Een simpel stappenplan om meer te sparen!Geld opzij zetten om te sparen is heel belangrijk. Bijvoorbeeld een noodfonds voor noodgevallen en onverwachte kosten (k…
Kasboek bijhoudenHet bijhouden van een kasboek helpt u om inzicht te verkrijgen in uw uitgaven. Een kasboek kan een hulpmiddel zijn om ui…
Een huishoudboekje: het gebruik en het nutEen huishoudboekje: het gebruik en het nutOp het einde van elke maand zijn er telkens weer veel mensen die zich afvragen wat ze die week nog zullen kunnen eten en…

Air Miles maar vijf jaar geldig: opmaken voor ze vervallenAir Miles maar vijf jaar geldig: opmaken voor ze vervallenAir Miles is een spaarprogramma waarmee je ongemerkt een flink puntensaldo bij elkaar kunt sparen. De opgespaarde Air Mi…
Welke spaarrekening kiezen in België?Welke spaarrekening kiezen in België?Het was zo in grootmoeders tijd en het nog steeds is er niets veranderd: de Belg blijft het sparen trouw. Dat bleek uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shell Ghostcage, Pixabay
  • https://www.getthegloss.com/article/kakebo-how-budgeting-the-japanese-way-makes-you-mindful-and-richer
  • https://www.bol.com/nl/p/kakebo/9200000084690912
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.