Een huishoudboekje: het gebruik en het nut

Een huishoudboekje: het gebruik en het nut Op het einde van elke maand zijn er telkens weer veel mensen die zich afvragen wat ze die week nog zullen kunnen eten en of de rekeningen wel allemaal betaald kunnen worden. De bankrekening lijkt immers de nul wel zeer snel te naderen. Toch dient er nog een cadeautje of brandstof gekocht worden voor de laatste dag van de maand zich aandient. Heb je er ooit bij stilgestaan wat je in een maand spendeert? Hoeveel geef je uit aan voeding? En wat kosten de buitenschoolse activiteiten van de kinderen? De oplossing om deze kennis te vergaren en nadien ook te gebruiken om jezelf financieel te verbeteren, is het gebruik van een huishoudboekje. Maar hoe gaat dit in zijn werk en hoe kunnen we onze bankrekening hiermee verder helpen?

Het boekje

Het begint allemaal bij het boekje zelf. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te verkrijgen. Je kunt er eentje kopen (bv. in een online winkel), je kan er eentje downloaden en afdrukken. Als je het echter hebt over uitgaven beperken, dan is de goedkoopste oplossing uiteraard de meest interessante. Je maakt het boekje gewoon zelf. Veel heb je hiervoor niet nodig. Als je niet zo handig bent met de computer, neem je gewoon een basisschriftje. Als je al wat beter overweg kan met een rekenprogramma zoals Excel, maak je een bestandje aan. Of je nu werkt op papier of op de computer, het systeem blijft hetzelfde. Je verdeelt je pagina in een aantal kolommen. Elke kolom staat voor een uitgaven- of inkomstenpost. Bedenk even aan welke zaken je elke maand geld uitgeeft, maar vergeet ook de jaarlijkse vaste en meestal grote uitgaven voor bv. verzekeringen en belastingen niet. Al deze zaken probeer je te groeperen in grotere themagroepen zoals voeding, hobby, tuin, … Je zult snel merken dat eenmaal je bezig bent, je sowieso nog extra kolommen dient te creëren, voor zaken waar je eerst niet aan dacht.

Input gegevens

Als je pagina is opgemaakt, kan je beginnen met het eigenlijke gebruik van het huishoudboekje. Het is de bedoeling dat elke uitgave, maar ook elk inkomend bedrag in de juiste kolom genoteerd wordt. In het begin vereist dit wat discipline, maar je zult snel de beste methode vinden voor jezelf. Sommige mensen noteren het liefst meteen op dezelfde dag welke uitgaven ze deden, andere mensen verzamelen de kassabonnetjes gedurende een hele week en vullen eenmaal wekelijks hun boekje in. De beste methode is natuurlijk die methode die voor jou het best werkt en waarbij je het minst vergeet te vermelden.

Resultaat

De bedoeling is dat je dit in eerste instantie gedurende 1 maand doet. Op het einde van de maand kan je de som maken per kolom en weet je exact wat je die maand hebt uitgegeven per kostenpost. Voor sommige mensen volgt hier al meteen de eerste schok als ze bijvoorbeeld moeten vaststellen hoeveel euro’s ze maandelijks spenderen aan één maaltijd take-away of fastfood (in verhouding met de kosten van een weekje verse maaltijden). Om een goed overzicht van de uitgaven te krijgen, is het wel aan te raden het boekje gedurende enkele maanden zeer nauwkeurig in te vullen. Om ook een goed overzicht te krijgen van de invloed van de jaarlijkse kosten op de totale uitgaven, is het ideaal om het huishoudboekje gedurende 1 volledig jaar bij te houden. Pas dan weet je exact wat je jaarlijks aan welke zaken spendeert.

Budgettering

Eenmaal je boekje ingevuld, kan je de resultaten gaan gebruiken om jouw bankrekening in evenwicht te krijgen of te houden. De ideale situatie is uiteraard dat de maandelijkse inkomsten groter zijn dan de uitgaven. Bij vele gezinnen is dit echter niet het geval of toch wel zeer nipt. Dan is het aan te raden om de informatie die je verkrijgt uit jouw boekje te gaan gebruiken om te budgetteren. Bekijk even wat de grootste kostenposten zijn en ga na of deze bedragen kunnen verminderd worden. Zit je nog wel bij de voordeligste electriciteits- of telefonieaanbieder en is mijn huisbank nog wel de juiste voor mij? Bestaat er geen beter mobiel tarief voor een gebruiker als ik? Aangezien dit maandelijks de grootste uitgaven betreft, zal je hier ook de grootste besparingen kunnen doen. Het is echter niet zo dat er alleen op deze zaken bespaard kan worden. Ook de wekelijkse inkopen zijn de ideale gelegenheid om enkele eurootjes uit te sparen. Het lijkt misschien niet veel, maar als je op het ene product 1 euro bespaart, op het andere een halve euro, dan weer 20 cent en ga zo maar door. Maandelijks kan dit toch een aardig sommetje opleveren. Wat je met de bespaarde centen doet, is volledig aan jou. Sommigen zullen dit gewoonweg nodig hebben om al hun maandelijkse lasten te vereffenen, anderen sparen dit voor een reisje of een andere grotere aankoop en nog anderen zetten dit gewoon op hun spaarrekening als appeltje voor de dorst. Let wel op: kies ook dan de bank en bankrekening die jou nog het meeste oplevert en het minste kost.
© 2017 - 2024 Ties80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huishoudboekje bijhoudenHuishoudboekje bijhoudenVraagt u zich ook wel eens af waarom uw geld in het midden van de maand al op is? Het bijhouden van een huishoudboekje k…
Een huishoudbudget voor een gezonde financiële planningEen huishoudbudget voor een gezonde financiële planningIn veel huishoudens is er geen of weinig financiële planning. Hier zijn de uitgaven vaak ook hoger dan de inkomsten. Doo…
Het online huishoudboekje van AFAS PersonalHet online huishoudboekje van AFAS PersonalMet het online huishoudboekje van AFAS Personal heb je eenvoudig en snel een overzicht van je inkomende en uitgaande fin…
Kakebo: Japanse methode om geld te sparenKakebo: Japanse methode om geld te sparenKakebo of Kakeibo is een Japanse methode om je te helpen je inkomsten en uitgaven helder op een rijtje te zetten en te w…

Hoe kan je een passief inkomen genereren?Hoe kan je een passief inkomen genereren?Kan je al slapend geld verdienen? Een vraag die al veel personen zichzelf gesteld hebben. Het antwoord hierop is echter…
Ties80 (22 artikelen)
Laatste update: 02-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.