De hoogste spaarrente: maak slimme rentemix (dakpanmethode)

De hoogste spaarrente: maak slimme rentemix (dakpanmethode) Maak zelf een samengesteld pakket met de hoogste rente op spaargeld en vermogen. Maak zo uw eigen slimme rentemix en profiteer zo optimaal van de hoogste spaarrente in ons land. Het is niet altijd even duidelijk wat de rente in de eurozone de komende tijd gaat doen. Daarom is het verstandig om de looptijden van uw spaardeposito's en de verschillende spaarrekeningen goed te spreiden, te mixen tot een mooie eenheid. Benut deze dakpanmethode in uw voordeel.

Wat is een slimme rentemix als u wilt sparen?


De ECB en Fed

De Europese Centrale Bank, ECB, hanteert als kerndoelstelling van beleid om de inflatie in de eurozone op maximaal 2% te houden. De groei doelstelling op basis van het Verdrag van Maastricht is daarbij secundair. De Federal Reserve Bank, Fed, waakt vooral over een gestage economische groei. De centrale banken ECB en Fed spelen een zeer belangrijke rol bij de bepaling van de rentestanden, maar hebben dus niet altijd dezelfde doelstellingen.

Hoogste spaarrente

Iedereen wil altijd de hoogste spaarrente op zijn spaarrekening krijgen. Maar niemand weet hoe lang de rente op een bepaald niveau zal blijven. Of dat u beter op een rekening zonder voorwaarden kunt sparen met een korte variabele rente, of dat juist beter kunt kiezen voor een hoge spaarrente op een langlopende spaarrekening. Niemand weet dat, ook de bank niet.

Rentemix banken

Er lijkt vaak nauwelijks een pijl op het verloop van de rente te trekken. En toch willen we zo gunstig mogelijk sparen, natuurlijk. Daarom hebben banken een duidelijk stappenplan voor de spaarrente. Ze willen de risico’s verkleinen door de inkoop, verkoop en belegging van geld goed te spreiden. Zij leggen niet al hun geld in één mandje, maar proberen een goede rentemix en beleggingsmix te maken. Particulieren doen dat nog veel te weinig, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om het ook zelf zo te doen. Sterker nog: het is volledig aan te bevelen, want uw rendement op sparen zal omhoog vliegen.

Slimme rentemix voor particulieren

De meeste particulieren weten wel dat ze hun beleggingen goed moeten spreiden, maar van een rente mix hebben ze vaak niet gehoord. De kern is dat niemand weet wat de rente exact de komende tijd gaat doen. Bij een evenwichtige rentemix wordt een deel van het spaargeld kort vastgelegd, maar ook een ander deel langer in de vorm van een spaardeposito. Doel daarbij is om de gemiddelde rente op uw spaartegoed zo hoog mogelijk te maken.

Optimale rente bepalen

Hiervoor zijn allerlei rente schema’s denkbaar, afhankelijk van het verschil tussen de korte en wat langere rente en uw spaar horizon:

Rekenvoorbeeld rentemix sparen 1

Stel u ziet dat de rente op een maanddeposito 0,3% bedraagt, terwijl de twee- en vijf jaars deposito’s bijvoorbeeld 1% spaarrente opbrengen. Omdat u niet weet wat de rente over een paar maanden gaat doen, maar wel een opwaartse beweging verwacht, kiest u ervoor om bijvoorbeeld 50% in maand deposito’s te stoppen en twee maal 25% in genoemde jaar deposito’s. Gemiddelde opbrengst is dan maximaal 0,65%.

Rekenvoorbeeld rentemix sparen 2

Zelfde als voorbeeld 1, maar u verwacht eerder dat de rente gelijk zal blijven of misschien wel dalen. Toch wilt u ook wel een beetje flexibel blijven. Stop dan bijvoorbeeld 20% in een maanddeposito of goede spaarrekening zonder voorwaarden en de rest in een vijf jaars deposito. De opbrengst is dan 0,86%.

Dakpanmethode

De dakpanmethode is ook een vorm van rentemix. U deelt uw spaargeld bijvoorbeeld in vijf delen. Deel 1 legt u vast voor 1 jaar in een termijndeposito, deel 2 voor twee jaar en zo verder. De deposito's overlappen elkaar dan gedeeltelijk, vandaar de naam dakpanmethode.

Slot

Zo kan iedereen, ook in onzekere situaties, zelf eenvoudig berekenen wat voor hem of haar een verstandige rente mix is voor een optimaal rendement. Vergelijk de aanbiedingen van banken en doe er vooral uw voordeel mee.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Hoge rente op achtergesteld depositoHoge rente op achtergesteld depositoWat is een achtergestelde deposito? Wie zijn geld wat langer kan wegzetten, kiest voor een spaardeposito vanwege de hoge…
Spaarrente jaar vastSpaarrente jaar vastHet heeft zeker zin om uw spaarrente in 2022 een jaar vast te zetten, maar hoe doet u dat slim? In een periode van lage…
NIBC Direct: de kwartaalspaarrekeningNIBC Direct: de kwartaalspaarrekeningDe kwartaalspaarrekening van de NIBC Direct geeft een mooie rente voor wie het spaargeld een kwartaal laat staan. De spa…

De ING bank & de ToprekeningDe ING bank & de ToprekeningDe Toprekening van de ING bank geeft u een spaarrekening met een toprente en met veel flexibiliteit. De Toprekening van…
Veilig de hoogste spaarrente bij een bankVeilig de hoogste spaarrente bij een bankKies ook in 2021 niet alleen voor de hoogste spaarrente, maar combineer dit met veilig sparen bij een bank met voldoende…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.