Geef minder uit in winkels
Je hebt jezelf als doel gesteld om minder geld uit te geven in winkels. Maar op een of andere manier vind je dit moeilijk. Wat kun je nu eigenlijk doen om je uitgaven te beperken?
Boodschappen doen
Hierbij gelden de oude, vertrouwde tips van mijn oma. Zorg dat je gegeten hebt voordat je boodschappen doet. Houd je altijd aan je boodschappenlijstje! Dat betekent dat je voordat je naar de supermarkt gaat een weekmenu maakt. Schrijf de gerechten op die je gaat eten en maak een onderverdeling in groenten/ fruit, vlees of vleesvervangers, zuivel en koolhydraten. Bij koolhydraten denk je aan aardappels, pasta, rijst of bijvoorbeeld couscous (huismerk!).
Winkelbezoek
Het blijkt gewoon dat je als je de winkel meerdere malen bezoekt dat je dan de neiging hebt om meer te kopen. Dit geldt niet alleen voor gewoon supermarktbezoek. Door op internet oneindig veel op webwinkels te kijken heb je ook meer kans iets uit te geven. Dus: bezoek niet onnodig winkels, in welke vorm dan ook. Daarnaast blijkt dat mensen die veel tv kijken eerder ontevreden zijn. Dat is natuurlijk ook niet gek als je weet wat de reclamebudgetten zijn. Is het je trouwens al eens opgevallen hoeveel reclame er voor bijvoorbeeld frisdrank en chocoladerepen wordt gemaakt? Ga eenmaal per week naar de winkel en koop in volgens je lijstje. Je kunt meerdere malen inkopen doen, maar doe dit dan met een goede reden. Als je bijvoorbeeld geen auto hebt, maar wel op de fiets gaat kun je niet altijd alles in een keer meenemen. Verder blijkt ook dat als je verschillende supermarkten bezoekt dat je toch de neiging hebt meer te kopen. Bezoek alleen meerdere supermarkten met een vooropgesteld plan en houd je strikt aan je lijstje!
Aanbiedingen
Laat je niet verleiden tot het kopen van spullen door een aanbieding. Koop eigenlijk alleen als je de spullen ook zonder aanbieding zou kopen. Anders heb je een grote kans dat na weken dat pak nog altijd ongeopend in je voorraadkast ligt.
Huismerk of merkloos
Tegenwoordig voeren veel supermarkten hun eigen huismerk of hebben ze zelfs C-merken. Voor bijvoorbeeld pasta, rijst, tomatenpuree en al dat soort zaken is er niets op tegen om te kiezen voor dit soort C-merken. Experimenteer eens. Als het prijsverschil de moeite waard is en smaak en kwaliteit niet veel verschillen kun je je geld net zo goed ook hieraan besteden.
Goedkoop koken
De oude recepten van moeder en oma kunnen je nogal eens verrassen. Niet alleen op het gebied van smaak, maar ook op het gebied van de kosten. De supermarkten brengen niet voor niets allerlei gratis tijdschriften aan de man met recepten. Over het algemeen staan hier niet de goedkoopste ingrediënten in. Wil je goedkoop en voedzaam koken graaf dan eens diep en vind de favoriete recepten van je oma en moeder terug.
Oma's winterklassiekers
Zo'n klassieker in de winter is bijvoorbeeld peen en uienstamp. De winterwortel is een redelijk goedkope groente, net zoals de grote, Nederlandse ui. Wat Nederlandse aardappelen erbij en je hebt een voedzame basis. Voor de niet-vegetariërs kun je er iets van spekjes of rookworst bij doen. Andere favoriete stamppotvarianten zijn boerenkool met worst of andijviestamppot. Als je ingrediënten van Nederlandse bodem pakt ben je niet alleen goed voor je portemonnee, maar spaar je ook het milieu omdat je voedsel niet ten koste van veel fossiele brandstoffen vervoerd hoeft te worden.
Oma's zomerklassiekers
Als het heel warm is is koude schotel een uitkomst! Kook een aantal aardappelen. Gebruik wat mayonaise en varieer oneindig. Voeg naar smaak gekookte eieren, olijven, tomaat, gewone sla, augurkjes of ingemaakte uitjes toe. De iets duurdere combinatie met tonijn en sperzieboontjes heet in Frankrijk Salade Niçoise. Als je er wat geroosterd brood bij serveert heb je een complete maaltijd. Een andere klassieker is pastasalade. Door afgekoelde pasta kun je een keur van ingrediënten mengen. De pasta is een goedkope basis. Als toetje op een warme dag: goedkope waterijsjes. Denk aan breekijsjes met twee stokjes uit vroeger tijden. Een sappige meloen hoeft in de midzomer ook niet duur te zijn.