Sparen, is sparen bij AT Bank echt zo gunstig?

Sparen, is sparen bij AT Bank echt zo gunstig? Als u naar lijstjes met spaarbanken kijkt, scoren vooral de buitenlandse banken in ons land goed met hun spaarrente. Zo ook de Russische AT Bank met internet sparen en atb sparen. U vindt ook hier mogelijk de hoogste rente. Maar er is meer dan alleen een hoge rente op een gewone spaarrekening. Ook een deposito bij de AT bank kan voor interessant zijn.

De AT Bank als spaarbank

De Amsterdam Trade Bank N.V., AT Bank, is een 100%-dochteronderneming van de Alfa Bank. Dit is de grootste particuliere commerciële bank in de Russische Federatie. De AT Bank NV bestaat sinds 1994 en richt zich in Nederland zowel op de zakelijke als ook particuliere markt. Zakelijk is de AT Bank gespecialiseerd in het begeleiden van bedrijven, die zaken doen in de Russische Federatie en andere voormalige GOS-staten. Ze kennen immers het reilen en zeilen in deze regio van oudsher. Op de particuliere markt is de AT Bank vooral bekend vanwege de interessante spaarrekeningen en de hoge spaarrente. De AT Bank valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandse Bank.

Sparen bij de AT Bank

De Amsterdam Trade Bank, AT Bank, kent een gewone spaarrekening, een internet spaarrekening en een depositorekening. Wie geen aanvullende voorwaarden wil, kiest al snel voor de internet spaarrekening. Deze bedraagt op de Internet Spaarrekening momenteel 0,3% en op een spaardeposito krijgt u tot 0,9% rente.

Internet sparen, de procedure

De transacties van en naar de internet spaarrekening verlopen via een van te voren aangegeven en goedgekeurde tegenrekening. Vanuit de AT spaarbank gebruikt u een gebruikersnaam en password. U kunt maximaal één tegenrekening opgeven. De tegenrekening dient op naam te staan van de rekeninghouder(s) van de spaarrekening die bij Amsterdam Trade Bank is geopend. Per rekening kunnen er maximaal twee rekeninghouders zijn. In geval van twee rekeninghouders, wordt een en/of rekening geopend. Het is niet mogelijk spoed overboekingen te doen.

Internet sparen, enkele kenmerken

Enkele kenmerken van ATB internet sparen zijn:
  • Overboeken. Opdrachten die zijn ontvangen ontvangen vóór 14.00 uur Nederlandse tijd worden dezelfde dag nog uitgevoerd.
  • Renteberekening. Bij de renteberekening wordt uitgegaan van het juiste aantal dagen van de betreffende maand en wordt elk jaar op 365 dagen gesteld. In geval van een schrikkeljaar wordt dat 366 dagen.
  • Rente datum. De rente op de Rekening wordt elk jaar per 31 december bijgeschreven. Indien deze dag geen geldige werkdag is, dan vindt bijschrijving plaats op de werkdag vóór 31 december.

Internet sparen, kanttekeningen

Als ik ATB sparen via internet vergelijk valt het volgende op:
  • De ATB heeft nog geen betaalrekening. Als u wilt betalen moet u eerst terugboeken naar de tegenrekening bij een andere bank. Dit betekent tijdsverlies en renteverlies.
  • De ATB keert slechts één keer per jaar rente uit, namelijk op 31 december. Sommige andere banken doen dat per kwartaal. MoneYou keert elke kwartaal rente uit in plaats van één keer per jaar en de spaarrekening ook bij de Leaseplan betaalt zelfs maandelijks rente uit.

Is AT Bank een veilige spaarbank?

Doordat de ATB is ingeschreven bij De Nederlandse Bank, valt uw spaargeld volledig onder de Nederlandse garantieregeling. Minister Bos heeft het garantiebedrag verhoogd naar 100.000 euro. Per persoon. Bij een en/of rekening wordt zelfs het dubbele gegarandeerd door De Nederlandse Bank: 200.000 euro.

Consumenten oordeel over AT Bank

De meest recente consumenten monitor tot en met november 2008 geeft aan dat de AT Bank door consumenten hoog wordt gewaardeerd: ATB scoort gemiddeld een 8,4. Daarbij is gekeken naar:
  • Het klaarstaan voor klanten.
  • De snelheid van dienstverlening.
  • Beloften nakomen.
  • ‘Value For Money’ ofwel de kwaliteit ten opzichte van de bankkosten.

De actuele rente bij AT Bank

ATB internet sparen is voor spaarders een goed alternatief, zeker als u bedenkt dat het verstandig is om uw geld over meerdere banken te spreiden. De bank valt volledig onder de Nederlandse garantieregeling en de rente is natuurlijk ook interessant.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ATB internet spaarrekeningDe ATB internet spaarrekeningOp de ATB internetspaarrekening van de AT Bank krijgt u vooral een mooie rente op een spaardeposito. Daarmee is dit is e…
Bigbank, buitenlandse spaarbank in NederlandBigbank, buitenlandse spaarbank in NederlandBigbank is buitenlandse spaarbank waar u kunt sparen met een hoge spaarrente op een spaardeposito. U kunt zo met een dep…
DSB Bank was een interessante bank voor spaardersDSB Bank was een interessante bank voor spaardersSparen bij de DSB Bank. De DSB Bank was niet alleen sponsor van allerlei sporters, maar de DSB Bank was ook interessant…
Reacties

Peter Kuijpers, 14-05-2008
Interessante brief en respons. Maar wel weer met een onverwachte stelling als afsluiter. Vanwaar de aanbeveling: "Zeker voor wie zijn geld wil spreiden is de AT bank een hele goede optie."? Wat is jou eerste keus? Reactie infoteur, 17-05-2008
De opmerking over de spreiding van geld heeft te maken met het depositigarantiestelsel in ons land. Daarbij is 20.000 euro volledig door DNB gegarandeerd, en 90% van de volgende 20.000 euro. Wie geen enkel risico wil lopen, spreidt zijn geld zodanig dat hij binnen deze garantie-eisen blijft.

Zie ondemeer het artikel:
http://financieel.infonu.nl/geld/5551-hoe-veilig-is-uw-geld-bij-de-bank.html

Het actuele renteoverzicht in het artikel geeft overigens aan dat er in ons land voldoende keuze is.

Remco Voogt, 25-03-2008
Ik vind de titel van het artikel wel erg suggestief, in het artikel vind ik namelijk (voor mij) geen overtuigende argumenten.

Voor de 3 kanttekeningen die als mogelijke nadelen gezien zouden kunnen worden, zijn makkelijk oplossingen te bedenken:
1. Ook de DSB-bank maakt gebruik van een tegenrekening voor de spaarrekening met een hogere rente. De betaalrekening van de DSB levert weliswaar ook rente op, maar dit staat los van de spaarrekening met de hogere rente. Je kunt ook een betaalrekening bij de DSB nemen en als tegenrekening een spaarrekening bij een willekeurige andere bank, zoals bijvoorbeeld de ATB. Zelf heb ik een betaalrekening bij Argenta en een spaarrekening bij ATB; een overboeking van ATB naar Argenta op 27-12 was in mijn geval dezelfde dag nog overgeschreven. Dit zogenaamde nadeel is ook meteen een voordeel: je kunt zoveel (internet)spaarrekeningen openen als je maar wilt; als een andere bank opeens de hoogste rente heeft, verschuif je je spaargeld daar weer naartoe. Wat spreiding kan wellicht ook geen kwaad: niet meer dan 20000 per bank, of 40000 met een klein eigen risico.

2. In principe maakt het niet uit hoe vaak een rentebijschrijving wordt uitgevoerd; het gaat om de effectieve rente op jaarbasis. Bij kleinere renteverschillen kan dit misschien meetellen, maar bij een renteverschil van 0,7% op jaarbasis telt de rente wat mij betreft toch zwaarder.

3. Als het uitkeermoment van de rente een probleem is, kun je op een eerder moment al wat geld van de spaarrekening afhalen; de rente over het saldo wordt per dag bepaald. Als je spaargeld boven een bepaald bedrag zit, lijkt het me dat het ook niet meer uitmaakt dat het saldo meetelt voor de vermogensrendementsheffing. Die telt namelijk altijd voor al het geld dat je op 1 jan/31 dec hebt, ongeacht waar je het op dat moment geparkeerd hebt.

Wat ik persoonlijk wel een erg concurrerend product vind van de DSB is de betaalrekening, met 2,5% rente over het tegoed en verder geen aanvullende kosten. Dit is voor zover ik weet momenteel de gunstigste betaalrekening die je maar kunt hebben, met Argenta als goede tweede (0,5% rente op betaalrekening en geen aanvullende kosten). Reactie infoteur, 26-03-2008
Beste Remco,

Bedankt voor je zorgvuldige reactie.

Ook ik ben zeker niet negatief over de AT bank.

Iedereen moet zijn eigen afweging maken op basis van de feiten en voorwaarden, en bepalen wat voor hem/haar het zwaarste weegt. Die heb ik in het artikel willen bespreken. Niet voor niets spreek ik over "kleine kanttekeningen", niet meer dan dat.

Zeker voor wie zijn geld wil spreiden is de AT bank een hele goede optie.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 19-04-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.