Een schuld aflossen
Sommige mensen hebben heel hoge schulden en kunnen door de bomen het bos niet meer zien. Ze zien dus geen oplossing meer en weten niet hoe ze hun schulden zelf moeten aflossen. In dat geval kan iemand de hulp inschakelen van een schuldbemiddelaar. Hiervoor kan je terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank of de Sociale Dienst in je gemeente. Schuldbemiddeling is dus een dienstverlening die als doel heeft om een regeling te treffen over de wijze van betaling van je schulden.
Opstellen afbetalingsplan
Bij schuldbemiddeling wordt er, samen met de schuldbemiddelaar, een afbetalingsplan opgesteld. Deze schuldbemiddelaar treft dan een regeling met de schuldeisers. Zo wordt er dan meer geregeld over de betaling van de schulden. Er kan bijvoorbeeld een afspraak worden gemaakt over een gespreide betaling. Als de schuldeiser een regeling met de schuldbemiddelaar wil treffen, dan belooft deze dat hij of zij geen verdere stappen meer zal ondernemen om de schuld in te vorderen. Eigenlijk gaan schuldeisers in de meeste gevallen akkoord met een afbetalingsplan, maar een schuldeiser kan ook weigeren. Als meerdere schuldeisers weigeren om mee te werken aan het afbetalingsplan, dan bestaat er nog de mogelijkheid tot wettelijke schuldsanering.
Drie jaar
Als alle schuldeisers instemmen met het afbetalingsplan, dan heb je meestal drie jaar de tijd om de schulden helemaal of gedeeltelijk af te lossen. Deze schulden worden dan van je inkomen betaald door de schuldbemiddelaar van de Gemeentelijke Kredietbank of de Sociale Dienst. In deze periode moet je rondkomen van een bedrag dat rond het bijstandsniveau ligt. Verder worden alle overige inkomsten ook gebruikt om openstaande schulden terug te betalen. Als er na de periode van drie jaar nog schulden over zijn gebleven, dan worden deze kwijtgescholden.
De voorwaarden
Iemand die voor schuldbemiddeling in aanmerking wil komen, moet meestal aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je ouder zijn dan achttien jaar en woonachtig zijn in de gemeente waar je de bemiddeling hebt aangevraagd. Ook dien je, om voor schuldbemiddeling in aanmerking te komen, een vast inkomen te hebben. Dit kan een salaris, maar ook een uitkering zijn. Verder is het ook belangrijk dat je volledig gemotiveerd bent om de schulden aan te pakken. Ook is het nodig dat de schuldbemiddelaar over zoveel mogelijk beschikt. Je dient deze dus alle informatie te geven over de omvang van je schulden. Verder mag je ook geen nieuwe schulden meer maken tijdens het traject van schuldbemiddeling.
Overeenkomst sluiten
Als je in aanmerking komt voor schuldbemiddeling, dan dien je vaak een overeenkomst te sluiten. In deze overeenkomst staan al je rechten en plichten vermeld. Heel vaak draag je tijdens de duur van het schuldbemiddelingstraject je inkomen over aan iemand die werkt bij de Gemeentelijke Kredietbank of de Sociale Dienst. Dit wordt ook wel budgetbeheer genoemd. Hierbij krijg je wekelijks leefgeld van de schuldbemiddelaar. Van dit bedrag kan je je boodschappen betalen en bepaalde kosten, als een telefoonabonnement betalen. Dit leefgeld is vaak een minimumbedrag.