BKR registratie
Tegenwoordig bieden veel kleine financiële instellingen leningen en hypotheken aan, waarbij een negatieve BKR-registratie geen invloed heeft. Echter de bekende instellingen, zoals Rabobank, ABN Amro, ING enzovoorts, zullen u geen krediet verstrekken als u negatief geregistreerd staat bij het BKR. Maar wat houdt zo'n registratie nou in en waar dient het voor?
Wat is het BKR?
Stichting BKR is een bedrijf dat voor bijna alle financiële instellingen in Nederland een databank bijhoudt, waar alle kredietnemers in geregistreerd staan. Hier kunnen zogenaamde deelnemers (financiële instellingen) een mogelijk nieuwe klant toetsen of deze kredieten heeft en/of achterstallige betalingen.
Wanneer word ik geregistreerd?
Iedereen die een financiële verplichting aan gaat, zoals een lening of hypotheek, wordt geregistreerd bij het BKR. De instelling waar u het krediet af sluit, stuurt gegevens door, zoals het bedrag en de begin- en einddatum van het contract. Dit wordt geregistreerd bij het BKR. Ook als u een achterstand in de betaling hebt, wordt dit geregistreerd met een codering.
Als u dus bij het BKR geregistreerd staat, wil dit dus niet meteen betekenen dat u een negatieve registratie heeft. U heeft pas een negatieve registratie als u een betalingsachterstand oploopt en de instelling waar het contract loopt dit doorgeeft aan het BKR.
Wat is het nut van zo'n registratie?
Het registreren van kredieten heeft zowel voor de instellingen, als voor de burgers voordelen. De instellingen kunnen hun potentiële klanten toetsen op betalingsgedrag, zodat zij minder risico lopen. Degene die geregistreerd wordt, kan op deze manier tegen een financiële ramp beschermd worden. Als u al een achterstand heeft en u wil opnieuw een lening afsluiten, zullen de meeste banken dit weigeren. Dit voorkomt dat u verder in de schulden belandt.
Ik krijg geen lening volgens het BKR
Dit is onjuist. Het BKR geeft puur alleen gegevens door aan financiële instellingen waar u een krediet wil afsluiten over uw afgesloten kredieten en geeft hier geen waardeoordeel over. De financiële instelling bepaalt zelf aan wie zij een krediet verstrekt en aan wie niet. Vaak beweren deze instellingen anders, er wordt dan gezegd dat 'u volgens het BKR geen lening kan krijgen'. Wat bedoeld wordt, is dat volgens hun eigen richtlijnen u met uw BKR coderingen geen krediet mag krijgen.
Is het verstandig om met een negatieve registratie een nieuwe lening af te sluiten?
Dat is aan u. Ten eerste moet u nagaan of u deze nieuwe financiële verplichting wel aan kan. Verdient u genoeg geld om de lening af te lossen? Heeft u de vorige schulden al af betaald? Daarnaast moet u nog op zoek naar een kredietverstrekker die geen problemen heeft met een negatieve BKR registratie. Vraag u af of deze instellingen wel betrouwbaar zijn. Bedenk dat de 'grote, bekende, vertrouwde' instellingen niet voor niets richtlijnen met betrekking tot negatieve registraties hanteren. Dit is ter bescherming van henzelf, maar ook ter bescherming van u.
BKR-verwijderingspakket
Op internet staan verschillende websites die een doe-het-zelf BKR-verwijderingspakket aanbieden, voor een lage prijs. Ze beweren dat u zelf uw negatieve BKR-registratie kunt verwijderen met de eenvoudige handleiding. De waarheid is dat deze pakketten u hierbij niet kunnen helpen. Particulieren kunnen geen registraties bij het BKR verwijderen of aanpassen. Alleen financiële instellingen, die zijn aangesloten bij het BKR, kunnen dit, maar ook alleen bij de registraties die zijzelf hebben gedaan. Het is dus onmogelijk om zelf deze registraties te verwijderen, zoals de websites die deze pakketten aanbieden beweren.
Wat kunt u wel doen?
Mocht een financiële instelling u geen krediet willen verstrekken vanwege een BKR-registratie, dan kunt u zelf uw dossier opvragen. Dit heet inzage doen. Hiervoor haalt u bij een willekeurige bank een brochure, die u samen met een bankmedewerker invult. Het is namelijk nodig dat de bank het zogenaamde deelnemernummer invult, waarmee de bank zich identificeert bij het BKR. De brochure stuurt de bank, samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs en na betaling van 4,95 euro, naar het BKR. Sinds kort is het ook mogelijk om online inzage aan te vragen, via de website van het BKR. Vervolgens krijgt u een overzicht van al uw geregistreerde contracten thuisgestuurd. Op dit overzicht staan alle contracten vermeld, met de financiële instellingen waarbij u het heeft afgesloten en eventuele coderingen.
Wat te doen als er onterechte contracten bij staan?
Mocht u vinden dat een van deze contracten en/of coderingen onterecht geregistreerd zijn, dan kunt u contact opnemen met de instellingen die het geregistreerd heeft en hen verzoeken de registratie aan te passen of ongedaan te maken. Veel mensen nemen contact op met het BKR om deze registraties ongedaan te maken. Echter kunnen de medewerkers van BKR dit niet voor u oplossen, BKR registreert slechts wat de financiële instellingen hen doorgeven. Deze instellingen zijn de enige die opdracht kunnen geven tot het wijzigen of verwijderen van registraties. Dit is dus de enige manier om van uw onterechte registraties af te komen.