Krediet zonder BKR

Krediet zonder BKR Het BKR-register biedt kredietverstrekkers bescherming bij het verstrekken van leningen. Een BKR-toets is dan ook gebruikelijk bij elke kredietaanvraag. Banken beoordelen op basis van deze informatie of eerder verstrekte leningen correct en op regelmatige basis werden afgelost of dat er wellicht sprake was van onregelmatigheden, of opgezegde kredieten. Als dat het geval is, worden aanvragen voor een nieuwe lening door Nederlandse banken vaak afgewezen.

Wanneer is een lening zonder BKR zinvol?

Vaak heeft men voor een dringende aankoop geld nodig maar kan men dat niet meteen vrijmaken. In normale gevallen gaat men dan naar een bank en probeert om een lening te krijgen. Meestal gaat dat goed, maar vaak wordt de lening afgewezen vanwege een negatieve BKR-notering. Wat kan men in een dergelijke situatie doen?

Leencapaciteit bij BKR vergroten

Consumenten die maar moeilijk een lening bij de bank krijgen, kunnen eerst proberen om hun kredietwaardigheid te verbeteren. Is u bijvoorbeeld bekend dat een niet gebruikt doorlopend krediet, ook al is het actuele saldo nul, bij het Bureau Krediet Registratie toch kredietruimte in beslag neemt en dus uw totale leencapaciteit vermindert.

Houders van een DK die daar geen gebruik van maken kunnen dit maar beter aflossen en de bank vragen om de registratie daarvan bij het BKR te beëindigen, als dat al niet vanzelf gebeurt door de aflossing.

Krediet met negatieve BKR-notering

Er bestaan weliswaar mogelijkheden om een lening zonder BKR te krijgen, maar men moet daarvoor wel uitwijken naar het buitenland, voornamelijk Zwitserland. Maar dat is in het huidige tijdperk van internet en e-mail geen enkel probleem. Het is tegenwoordig niet meer nodig om "in persoon" te verschijnen.

Bij deze leningvorm, ook wel aangeduid met de term "Zwitsers Krediet", blijft een BKR-opvraag achterwege en een negatieve BKR-notering hoeft daarom geen beletsel te zijn. Een dergelijk krediet is feitelijk niets meer dan de traditionele persoonlijke lening met terugbetaling in maandelijkse termijnen, maar dan zónder opvraag van BKR-gegevens. Ondanks een negatieve BKR-notering of slechte kredietwaardigheid is het dus mogelijk om krediet te krijgen.

Voorwaarden voor een lening zonder BKR

Evenals andere persoonlijke leningen kan ook een lening zonder BKR naar eigen goeddunken worden aangewend. Er is geen sprake van verplichte besteding, waardoor het niet uitmaakt of men er nieuw meubilair van koopt, zomaar een vakantie ervan betaalt of achterstallige facturen ervan voldoet. Men hoeft naar de bank niet aan te tonen waarvoor men het geleende bedrag gaat gebruiken.

Wél gelden er in de regel een aantal beperkende voorwaarden:
  • het krediet wordt niet tot een onbeperkt bedrag verstrekt, meestal geldt er een limiet van 4.000, -;
  • bovendien geldt als voorwaarde dat de lening in maximaal 40 maanden wordt terugbetaald;
  • indien gewenst kan de lening ook versneld worden terugbetaald;
  • hoewel BKR-toetsing achterwege blijft, heeft ook de Zwitserse bank er alle belang bij dat de lening tijdig wordt terugbetaald en stelt daarom een vast maandelijks inkomen uit loondienst als voorwaarde;
  • doorgaans liggen de inkomenseisen boven de in ons land geldende inkomensrichtlijnen;
  • bovendien moeten aanvragers een aaneengesloten dienstverband van minimaal zes maanden kunnen aantonen; Er zonder is een krediet is niet mogelijk.

Hoe kan je een lening aanvragen?

Leningzoekenden die een lening zonder BKR willen opnemen vinden op het internet talrijke aanbiedingen, soms zelfs via tussenpersonen in Nederland. Die nemen contact op met de kredietverlenende Zwitserse banken leiden de kredietaanvragen van hun klanten aan hen door.

In het algemeen staan de aanvraagformulieren op het internet ter beschikking en kunnen die eenvoudig thuis op de eigen PC worden ingevuld en vervolgens elektronisch worden verder geleid. Gerenommeerde aanbieders stellen de lening vaak al na enkele werkdagen ter beschikking, soms zelfs zonder behandelkosten of provisies.

Waarop letten bij een krediet zonder BKR

Helaas zijn er, zoals altijd met geldzaken, ook veel zwarte schapen op de markt. Voorzichtigheid is dus geboden. Zo moet een kredietaanbieding met de nodige argwaan worden bekeken als de tussenpersoon aan het verstrekken van de lening een levensverzekering of pensioenverzekering verbindt. Dat is immers geen vereiste van het Zwitserse bankwezen, dat alleen maar toestaat dat men als tussenpersoon provisie in rekening brengt.

Om zo weinig mogelijk risico te lopen moeten kredietzoekenden dus een aanbieder kiezen die de lening gratis en zonder enige verplichting aanbiedt. Vaak namelijk worden ook al behandelkosten voor een aanvraag in rekening gebracht zonder dat er ooit een kredietovereenkomst tot stand komt.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?Een BKR hypotheek aanvragen kan tegenwoordig bij veel banken. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om een BKR hy…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
BKR notering uitgelegdBKR notering uitgelegdIedereen heeft wel te maken met het Bureau Krediet Registratie. Dit zolang je een telefoonabonnement hebt of lening. Maa…

Lenen ondanks BKR-noteringLenen ondanks BKR-noteringMet een negatieve BKR-vermelding een lening krijgen, is geen probleem, althans dat beloven de vele advertenties in krant…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.