BKR notering uitgelegd
Iedereen heeft wel te maken met het Bureau Krediet Registratie. Dit zolang je een telefoonabonnement hebt of lening. Maar wat betekent deze registratie?
Wat doet het BKR?
Het BKR is een instantie die in het Centraal Krediet Informatiesysteem het leen en aflosgedrag van consumenten en mobiele telefoonabonnementen registreert. Dit zal 5 jaar in het systeem zichtbaar zijn. Het BKR heeft dus een adviserende/informatieve rol en is dus niet zoals velen denken een instantie die verbiedt dat iemand een lening krijgt.
Het is meer ter bescherming van de consument zodat iemand financieel gezien niet teveel hooi op zijn vork neemt.
- Alle kredieten die in Nederland af worden gegeven worden in het CKI opgenomen. Dit betekent niet dat je een negatieve notering hebt.
- Het betekent dat er bekend is welk bedrag je geleend hebt bij een bepaalde geldverstrekker. Stel dat je een nieuwe lening wilt aanvragen bij de bank dan kan deze zien dat jij al een lening hebt lopen. Naar aanleiding van je inkomsten wordt dan bepaald of je in aanmerking komt voor een nieuwe lening of verhoging van de huidige lening.
Wat staat er geregistreert in het CKI?
- het geleende bedrag of maximaal besteedbaar bedrag
- Startdatum krediet
- Einddatum krediet/contract krediet
- Daadwerkelijke einddatum krediet
- De Kredietsoort
- Bijzonderheden in de looptijd van het krediet
BKR Codes
Qua bijzonderheden zijn er een aantal codes die gebruikt worden om aan te geven wat er is voorgevallen (bijv. achterstand betalingen). De deelnemers moeten dit verplicht melden aan het BKR(Een bank moet dus verplicht een achterstand in betalen melden) daarnaast moet ook de kredietnemer op de hoogte gesteld worden dat bij verder verzuim van betalen er een melding in in het CKI zal plaatsvinden.
Er zijn 2 soorten bijzonderheden die met de letters "A" of "H" worden aangeduid. De A staat voor achterstand de H voor herstel.
Als er een H wordt vermeld betekent dit dat er een achterstand was en dat die is ingelopen. Dit wordt alleen met een H aangeduid als het krediet nog doorloopt nadat de achterstand is ingelopen. Als de ingelopen achterstand ook het einde van het krediet is dan wordt er een einddatum vermeld. De A notering blijft na afloop van het krediet nog 5 jaar zichtbaar.
- Code A1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie is ontstaan.
- Code A2: De (restant)vordering is opeisbaar gesteld.
- Code A3: Er is een bedrag van € 250 of meer afgeboekt. Slechts wanneer afboeking wegens finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met de code 3 een einddatum worden gemeld. In andere gevallen wordt geen einddatum gemeld
- Code A4: De kredietnemer is /was onbereikbaar.