Geld lenen zonder bank

Geld lenen zonder bank Vroeger was het niet gemakkelijk om iemand buiten de familie- of kennissenkring te vinden, die bereid was om geld te lenen. Doorgaans was dat alleen de bank. Een nieuw concept voorziet in die behoefte: online kredietbeurzen die bemiddelen in kredieten van particulieren aan particulieren.

Een lening zonder bank

Banken reageren op kredietbehoeften van particulieren en kleine ondernemers tegenwoordig steeds vaker met een toenemende aanscherping van kredieteisen. Kleine leningen zijn tegenwoordig zozeer omgeven met veiligheidswaarborgen en hoge rentes, dat gebruikmaking daarvan niet rendabel of zelfs onmogelijk is.

Een nieuw concept biedt uitkomst: online kredietbeurzen voor particuliere geldverstrekkers en geldnemers. Als marktleider kan het Duitse Smava bogen op een uitstekende reputatie. Ter verduidelijking van het basisconcept van kredietbeurzen zal dát kredietplatform daarom hier nader uitgelegd worden.

Het idee

Meerdere geldschieters kunnen via het kredietplatform van Smava in éénzelfde lening investeren. De voordelen voor de klant zijn evident. Het totale bedrag van de gewenste lening wordt gemakkelijk en snel samengebracht en is verdeeld over verschillende kredietverstrekkers. Dat vermindert uiteraard het risico. De online kredietbeurs van Smava is een goed voorbeeld van hoe een goed werkend systeem mensen de gelegenheid biedt om zichzelf te organiseren.

Hoe het werkt

Klanten die op zoek zijn naar een onlinekrediet bij Smava kunnen op een eenvoudige, handige en betrouwbare wijze het door hun gewenste bedrag in zeer korte tijd ontvangen. Dat heeft ertoe geleid dat inmiddels reeds leningen voor een totaalbedrag van 10 miljoen euro zijn toegekend.

Als meest bekende kredietbeurs biedt Smava particuliere geldgevers ook waarborgen voor het geval dat een kredietnemer de aflossingstermijnen niet kan terugbetalen. De getroffen particulier wordt in dat geval door alle andere financiële kredietverstrekkers financieel ondersteund. Klanten moeten bij Smava alleen voor de diensten betalen als de transactie ook daadwerkelijk tot stand komt. De vergoeding is gering, slechts één procent van de toegekende leensom is verschuldigd.

Hoe kontroleert men de kredietwaardigheid?

Als enige nog zorgvuldig te onderzoeken aspect resteert de wijze waarop de verstrekte leningen worden afgezekerd. De beheerders van het kredietplatform voeren in samenwerking met Schufa (Duitse tegenhanger van ons BKR) voor elke aanvrager een toets op diens kredietwaardigheid uit. Op die manier is een eerste beoordeling van de solvabiliteit van de kredietnemer mogelijk.

Hoe gaat Smava om met wanbetalers?

Bij het uitblijven van een verschuldigde betaling wordt de kredietnemer in eerste instantie door Smava gemaand. Blijven desondanks de betalingen uit (wanbetaling) dan wordt de schuld overgedaan aan een incassobureau. Dergelijke bedrijven betalen echter niet het gehele geleende bedrag uit maar, afhankelijk van de kans op succes, slechts een deel van de vordering. Dat restbedrag wordt dan uitbetaald aan de geldgever.

Particuliere geldverstrekkers blijven dus zitten met een zeker uitvalrisico. Maar dat risico kan worden geminimaliseerd door spreiding over meerdere kredietnemers en keuze van partners met een goede kredietwaardigheid. Uiteindelijk geldt ook hier het uitgangspunt: hoe hoger het risico, hoe hoger de opbrengst.

Aan beginnende geldgevers wordt geadviseerd om alleen te investeren in projecten met een goede kredietwaardigheid en om in eerste instantie met weinig kapitaalinbreng eigen ervaring op te doen.

Een lening aanvragen in de praktijk

  • De startpagina van Smava biedt de bezoeker twee opties: door te klikken op de juiste knop kan "geld lenen" of "geld beleggen" worden geselecteerd;
  • De knop voor het aanvragen van een lening toont na selectie een venster waarin de grootte van de lening, de looptijd en het gewenste rentepercentage individueel kan worden ingegeven;
  • In één oogopslag kunt u na ingave van die gegevens onmiddellijk zeer overzichtelijk het uit te betalen bedrag, de verschuldigde rente en het totaal terug te betalen bedrag bekijken;
  • Met een klik op de knop "Nu krediet aanvragen" moeten nog een aantal persoonlijke gegevens worden toegevoegd. Het aanvraagformulier zend je dan samen met een ondertekende kopie van het identiteitsbewijs en een bewijs van inkomen per fax, post of e-mail aan Smava.

Als alle genoemde handelingen met succes zijn afgerond, wordt de aanvraag meteen op de site geactiveerd. Vanaf nu hebben investeerders 2 weken de gelegenheid om hun aanbieding uit te brengen. Na het tot stand komen van een krediet, zal het benodigde bedrag direct aan de klant worden uitbetaald.

Wie kan er geld lenen bij Smava?

Doelgroep van de krediet-uitwisseling bij Smava is in eerste instantie de particulier die zijn liquiditeit wil verbeteren. Maar ook de kleine zelfstandige kan er terecht.

Vaak wordt de hulp van Smava ingeroepen als er zaken dringend betaald moeten worden, bijvoorbeeld als het meubilair in de woning aan vervanging toe is of de volgende vakantiereis betaald moet worden. Smava heeft onder online kredietbeurzen een belangrijke standaard gezet en bezit uiteraard een meldpunt voor persoonlijk advies. Een lening door online-uitwisseling bij Smava is vaak goedkoper dan een lening van de bank en wordt doorgaans als fairder ervaren.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen zonder bankGeld lenen zonder bankGeld lenen van particulieren zonder dat er een bank aan te pas komt. Een relatief nieuw concept dat heel erg aanslaat. L…
Hoe geld lenen van particulieren op internet?Hoe geld lenen van particulieren op internet?Particulieren kunnen niet altijd even gemakkelijk geld lenen van de bank. Wie van zijn bank geen geld kan lenen en geen…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
Geld lenen zonder baanGeld lenen zonder baanVeel mensen denken dat geld lenen zonder baan niet mogelijk is. Dit is echter niet waar. Geld lenen zonder werk is mogel…
Wat is een spaarkrediet?Een spaarkrediet is een variant op het doorlopend krediet. Wat is een spaarkrediet? Hoe sluit u een spaarkrediet af? Wat…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.