Hoe geld lenen van particulieren op internet?

Hoe geld lenen van particulieren op internet? Particulieren kunnen niet altijd even gemakkelijk geld lenen van de bank. Wie van zijn bank geen geld kan lenen en geen rijke peettante heeft, kan sinds enige tijd online rechtstreeks van particulieren lenen. Die op hun beurt, lenen geld uit om eraan te verdienen, zoals banken dat ook doen.

Geld lenen via kredietbeurzen op internet

Geld lenen van particulieren heeft altijd al bestaan. Geld lenen van familie of vrienden was vroeger heel gewoon. Maar dat verliep helaas niet altijd in goede harmonie. Online marktplaatsen nu, willen kredieten tussen particulieren beter organiseren: gunstig voor de kredietnemers, lucratief voor de investeerders. Sedert een 3-tal jaren bestaat het fenomeen "social lending" bij onze oosterburen.

Hoe werkt geld lenen of uitlenen op internet?

Social lending is inmiddels niets nieuws meer. Diverse aanbieders werken online met verschillende concepten om te bemiddelen bij kredieten tussen particulieren. Maar hoe functioneert geld lenen of uitlenen op het internet?

Een eerste mogelijkheid voor particuliere onlinekredieten ontstond jaren geleden in Groot-Brittannië. En ook in de Verenigde Staten verworven particuliere leningen op internet zich snel een markt. Websites zoals het Britse Zopa.com en Prosper.com in de Verenigde Staten, begonnen al in 2005 hun bedrijf met onderhandse leningen, gevolgd door aanbieders in verschillende andere landen. Maar die internationale online-marktplaatsen voor krediet waren voor leningzoekers en beleggers in Nederland en Duitsland niet toegankelijk. De partijen bij die krediettransacties moesten immers ook in het betrokken land woonachtig zijn.

Smava en Auxmoney

Sedert ongeveer drie jaar kan men ook op Duitse internetportalen zijn geld lenen aan privépersonen, respectievelijk van anderen het benodigde kapitaal voor diverse doeleinden lenen. De grootste aanbieders in Duitsland zijn Smava en Auxmoney.

Beide werken zonder bankvergunning omdat ze uitsluitend als bemiddelaar van geldtransacties optreden. In plaats daarvan werken ze samen met een erkende bankinstelling. Smava.de, gevestigd in Berlijn, bemiddelt haar particuliere kredieten in samenwerking met de " Bank für Investments und Wertpapiere AG (biw AG), terwijl het Düsseldorfse Auxmoney sinds 2008 met de Süd-West-Kreditbank, kortweg SWK-bank samenwerkt.

Krediet van mens tot mens

Het sociale aspect is een belangrijk nieuw element ten opzichte van traditionele kredietverlening. Men leent het geld niet van een "anonieme" instelling, maar van een mens. In de regel gaat het daarbij niet om uitzonderlijk hoge bedragen, maar maximaal om enige duizenden tot tienduizenden euros. Van het geleende geld wordt niet een heel huis gebouwd, maar misschien wel de woonkamer gerenoveerd, een bruiloft gefinancierd of een dure roodstand afbetaald.

Dat maakt "peer-to-peer-leningen" (P2P), zoals ze ook worden genoemd, vergelijkbaar met micro-kredieten in Azië of Latijns-Amerika, een instrument voortkomend uit de ontwikkelingshulp. Ook met kleinere geldbedragen kan men andere mensen helpen om voor hen belangrijke projecten te realiseren.

De private geldgever kan al op voorhand informeren waarvoor zijn geld gebruikt zal worden. Omdat de leningzoekende zijn project op de online marktplaats nauwkeurig beschrijft, kan hij niet alleen de aandacht van een investeerder voor zijn financieringsproject verkrijgen, maar ook diens sympathie. Zo zal een liefhebber van motorfietsen eerder een "biker" aan een lening helpen die een avontuurlijke reis wil ondernemen, dan een bakker die een nieuwe kneedmachine wil kopen. Vooropgezet uiteraard dat ook de financiële voorwaarden kloppen. In beginsel zijn Smava en Auxmoney qua werking vergelijkbare instituten, maar er zijn ook verschillen.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kredietbeurzen winnen aan betekenisKredietbeurzen winnen aan betekenisKredietbeurzen op Internet brengen geldzoekenden en investeerders samen en zetten de bank als tussenpersoon buitenspel.…
Geld lenen zonder bankGeld lenen zonder bankGeld lenen van particulieren zonder dat er een bank aan te pas komt. Een relatief nieuw concept dat heel erg aanslaat. L…
Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Banken worden steeds strenger bij hun kredietverstrekking. Pogingen om elk denkbaar risico te vermijden, leiden tot onge…
Lenen van geld bij particulierenLenen van geld bij particulierenLenen van geld bij banken is na de kredietcrisis steeds moeilijker geworden. Lenen van geld bij particulieren daarentege…

Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
Debetrente bij roodstaan: zonde van het geldDebetrente bij roodstaan: zonde van het geldDebetrente bij roodstaan kan een dure grap zijn! Als we het saldo van onze rekening niet in de gaten houden, kan dat in…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.