Lenen van geld bij particulieren

Lenen van geld bij particulieren Lenen van geld bij banken is na de kredietcrisis steeds moeilijker geworden. Lenen van geld bij particulieren daarentegen, wordt steeds populairder. De rente is lager dan bij de bank en ook worden er minder eisen aan de kredietwaardigheid gesteld.

Voor wie is lenen van geld bij particulieren interessant?

Wie geld wil krijgen via een lening van de bank ziet zich tegenwoordig al snel voor problemen gesteld. Eigenlijk zou het allemaal zo eenvoudig kunnen zijn:
  • de kredietaanvraag wordt ingediend;
  • de kredietwaardigheid wordt gecontroleerd;
  • de bank verklaart zich akkoord voor de lening.
Maar lang niet altijd verloopt alles zó soepel.

Na kontakt met het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het heel goed mogelijk dat de bank de leningaanvraag afwijst, als bijvoorbeeld blijkt dat er ooit een lening met achterstand is geweest. Dan heeft de aanvrager natuurlijk het probleem dat hij nog steeds geld nodig heeft, maar dat niet van zijn bank krijgt. Particuliere kredietverstrekkers kunnen dan uitkomst bieden. En dat biedt ook kansen aan mensen met een lagere kredietwaardigheid.

Kredietbeurzen op internet

Het klinkt aantrekkelijk: in plaats van een lening bij de bank, bestaan er op internet sites waar mensen elkaar geld lenen. De rente is lager dan bij banken en de eisen aan de kredietwaardigheid zijn minder streng. Maar hoe serieus zijn deze aanbiedingen? En is particuliere kredietverlening een goede investeringsmogelijkheid voor geldgevers?

Kredietbeurzen, ook wel kredietplatforms, werken allemaal volgens eenzelfde principe. Kredietzoekenden registreren zich op het portaal, beschrijven waarvoor ze het geld nodig hebben (auto, een nieuwe keuken, machines, etc.) en noemen de gewenste kredietsom, de looptijd, alsook de maximale rente die ze bereid zijn te betalen.

De kredietverstrekkers, feitelijk investeerders of beleggers, kunnen dan een of meer projecten selecteren die ze met hun geld willen ondersteunen. In financiële kringen geldt dat het Duitse Smava momenteel de beste zekerheid voor investeerders biedt. Kredietbemiddelaar Auxmoney op zijn beurt biedt ook leners met een lagere kredietwaardigeid kansen, maar verlangt wel hogere vergoedingen.

Controleren van kredietwaardigheid

Uiteraard moet zorgvuldig worden onderzocht hoe serieus een aanvrager is. Juist in deze branche heeft men al gauw van doen met "zwarte schapen" en per slot van rekening wil iedereen die zijn geld uitleent dat ook weer terugbetaald krijgen, liefst met een aantrekkelijke rente natuurlijk.

Welke rente rekent de particuliere geldgever?

Soms is ook bij serieuze particuliere kredietaanbieders de rente hoger dan bij een lening van de bank. Maar kredietzoekenden moeten er niettemin op letten dat de rentetarieven zich toch enigszins in de buurt bevinden van de actuele marktrentes. Iéts hoger mogen ze wel zijn; Per slot van rekening loopt de particuliere geldgever een hoger risico dan de banken. De particuliere geldgever moet in veel gevallen simpelweg vertrouwen op de verklaringen van de kredietnemer, waardoor het risico natuurlijk toeneemt.

Welke regels gelden bij particuliere kredietverlening?

In principe gelden voor particuliere kredietverlening dezelfde regels als voor de commerciële geldverstrekking. Het belangrijkste is dat een juridisch geldige kredietovereenkomst wordt gesloten. Die moet uiteraard de gegevens van de betrokken partijen bevatten met onder andere de namen en geldige adressen. De hoogte van het geldbedrag moet vastgelegd worden, almede het terugbetalingsschema en details over de verschuldigde rente.

De geldgever moet er altijd ervoor zorgen dat alle denkbare vragen reeds in het contract zijn opgenomen; Alleen wat hij zwart op wit heeft, kan hij uiteindelijk juridisch claimen. Een lening van amateurniveau herkent men bijvoorbeeld eraan dat in het contract de procedures bij achterstalligheid niet goed geregeld zijn. In de regel is het zo dat een kredietovereenkomst dan kan worden beëindigd door de geldschieter, wat in het nadeel van de kredietnemer is.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Banken worden steeds strenger bij hun kredietverstrekking. Pogingen om elk denkbaar risico te vermijden, leiden tot onge…
Goedkoop lenen van particulierenGoedkoop lenen van particulierenParticulieren lenen tegenwoordig weer geld aan elkaar. De komst van internet heeft een oud idee nieuw leven ingeblazen e…
Krediet van particulieren steeds populairderKrediet van particulieren steeds populairderEen alternatief voor een lening bij de bank is het krediet van particulieren aan particulieren. Veel mensen die door de…
Peer-to-peer-lening: via internet lenen van 'n privépersoonPeer-to-peer-lening: via internet lenen van 'n privépersoonDe peer-to-peer-lening of P2P-lening is een leenformule die in de tweede helft van de jaren 2000 is ontstaan in de Angel…

Minder renterisico lening en hypotheekMinder renterisico lening en hypotheekDek uw renterisico af met een lange rentevaste periode. Zeker als u een rentestijging verwacht. Bekijk dus hoe u de nade…
Goedkope autolening niet altijd voordeligGoedkope autolening niet altijd voordeligAutoverkopers pakken in hun showrooms altijd uit met de laagste rente voor hun autoleningen. Die financieringen zijn in…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.