Debetrente bij roodstaan: zonde van het geld

Debetrente bij roodstaan: zonde van het geld Debetrente bij roodstaan kan een dure grap zijn! Als we het saldo van onze rekening niet in de gaten houden, kan dat in de papieren lopen. Wie zijn kredietlimiet overschrijdt, moet rekenen met hoge debetrente. En roodstaan is niet alleen duur, een door de bank goedgekeurde debetfaciliteit wordt ook geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Er bestaan meerdere tips hoe je op voordelige wijze uit die schuldenpositie kan raken en met andere kredietvormen geld kan besparen. Soms zijn die tips gewoon te simpel om waar te zijn. Waarom bijvoorbeeld roodstaan tegen pakweg 10 procent, terwijl je tegelijkertijd ook spaartegoed hebt waarover je nagenoeg geen rente krijgt. Zonde van het geld. Vul daarom een negatieve stand op je betaalrekening altijd meteen aan met een eventueel spaartegoed.

Debetrente bij roodstaan is duur

Zou jij vrijwillig het dubbele of bijna het driedubbele aan rente willen betalen? Maar door rood staan op hun bankrekening doen veel klanten dat onbewust wél, want zo'n permanent beschikbare kredietruimte kost bij de goedkoopste aanbieder 6% en bij de duurste bijna 17%.

Tegen die hoge rente help maar één ding: bij wijze van overgang een extra lening afsluiten voor terugbetaling van de debetstand. Zelfs bij kleinere leenbedragen kunnen op die manier vaak honderden euro's per jaar worden bespaard, tenminste als je een goedkope aanbieder weet te vinden.

Roodstaan saneren met persoonlijke lening

Een tot de maximale kredietlimiet overtrokken lopende rekening is vaak de duurste manier om geld te lenen. Wie overweegt om zo´n dure debetfaciliteit af te betalen kan het best bij zijn bank informeren of die omgezet kan worden naar een persoonlijke lening met betaling in termijnen. In de regel zijn die goedkoper. Want de rentes liggen hierbij voor een korte periode deels onder de 5%, oftewel 12 procentpunten minder dan de duurste bankrekening! En overtrekt men het saldo van zijn rekening zonder eerst een kredietruimte overeen te zijn gekomen, dan kan men zelfs een nóg hogere rente verschuldigd zijn en kijkt men al snel tegen een ware schuldenberg aan.

Het is daarom verstandig om al in een vroeg stadium tegenmaatregelen te nemen. Bij goedkope PL-aanbieders kan je bijvoorbeeld een bedrag van 5.000,- lenen en dat comfortabel in 36 maandelijkse termijnen van 150,- afbetalen, inclusief een rentebedrag van nog geen 400,- over die 3 jaren. Zou je een dergelijke schuld in de vorm van een debetstand op een lopende rekening hebben staan, dan kan dat aangroeien tot meer dan 8.000,-. Het is dus zeker de moeite waard om een debetstand zo spoedig mogelijk te beëindigen door middel van zo´n schuldsanering.

Doorlopend krediet alternatief voor roodstaan

Wie geregeld onverwacht geld nodig heeft en dat meestal weer vrij snel terugbetaalt, heeft een goed alternatief voor rood staan. Want bij de meeste banken kan bij een goede kredietwaardigheid een zogenaamd doorlopend krediet, een krediet op afroep zogezegd, worden overeengekomen. Ook dat is in vergelijking tot een debetfaciliteit gunstiger qua rente en kan ten alle tijde worden terugbetaald.

Let op: krediet kan ook begin van schuldenval zijn

Ook consumentenorganisaties beschouwen een doorlopend krediet als een zinvol alternatief om bij rood staan de kredietlasten te verminderen. Maar ze waarschuwen anderzijds ook voor te hoge lasten. Consumeren op basis van krediet kan het begin van een schuldenval zijn. Met name als men een doorlopend krediet aangaat naast een reeds bestaande lening. Controleer bij een plotselinge kredietbehoefte daarom altijd eerst of je niet bepaalde reserves kunt aanspreken.

Op debetrente besparen door te vergelijken

Wie zijn kredietlimiet regelmatig overschrijdt en op lange termijn geld wil besparen, doet er goed aan om de kleine lettertjes van zijn bank eens door te nemen, alsook de offertes van concurrenten. Die inspanning is de moeite waard, want of je voor 1.000 euro 6 of 17% verschuldigd bent, maakt in één jaar al een verschil van 110. Maar niet alleen de rente spreekt soms voor een wisseling van bank, vaak betaal je ook minder bijkomende kosten.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenRood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenStel je wilt betalen aan de kassa van de supermarkt en je bankkaart geeft aan dat je saldo te laag is. Om vervelende sit…
Doorlopend kredietDoorlopend kredietBij het lenen van geld zijn altijd diverse mogelijkheden. Je kunt geld lenen middels het afsluiten van een hypotheek, ma…
Geld lenen: Consumptief kredietGeld lenen: Consumptief kredietEr zijn verschillende manieren om geld te lenen, waaronder het afsluiten van een consumptief krediet. Het krediet is voo…
Definitie consumptief kredietDefinitie consumptief kredietHier vind je de definitie van consumptief krediet en de verschillende vormen er van zoals, koop op afbetaling, huurkoop,…

Hoe geld lenen van particulieren op internet?Hoe geld lenen van particulieren op internet?Particulieren kunnen niet altijd even gemakkelijk geld lenen van de bank. Wie van zijn bank geen geld kan lenen en geen…
Lening oversluiten: Wat zijn de voordelen en de nadelen?Oversluiten van leningen kan duidelijke voordelen met zich meebrengen. Over het algemeen ga je over tot het oversluiten…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.