Geld lenen met een negatief BKR

Geld lenen met een negatief BKR Je staat negatief geregistreerd bij het BKR maar wilt toch een lening afsluiten? Tegenwoordig is dat bij een aantal bedrijven mogelijk. In dit artikel kan je lezen wat een negatieve BKR registratie inhoud en hoe je geld kunt lenen met een negatieve BKR registratie.

Mogen financieringsmaatschappijen wel geld lenen aan mensen met een negatieve BKR registratie?

Het is voor financieringsmaatschappij niet verboden om mensen met een negatieve BKR registratie een lening te verstrekken. Het is namelijk alleen verplicht om de BKR toets uit te voeren. De financieringsmaatschappij informeert dan naar de kredietwaardigheid van de aanvrager. -
Wat de financieringsmaatschappij vervolgens met die informatie doet, mag hij zelf weten.

Wat is negatieve BKR codering?

Als je een negatief BKR hebt dan houdt het in dat je 1 of meerdere betalingsachterstanden hebt. De CKI (centraal krediet informatiesysteem) geeft een betalingsachterstand door aan het BKR. Uiteraard wordt je van te voren wel op de hoogte gebracht, het is namelijk niet toegestaan om zonder vermelding een negatieve registratie te doen bij het BKR. Je krijgt pas een BKR code als je twee maanden of langer achterloopt met betalen. Als er een achterstandsmelding wordt gemaakt komt er een A te staan bij jouw gegevens van het betreffend krediet. De A houdt dus in dat er een betalingsachterstand is op dat krediet. Als de betalingsachterstand minder wordt dan wordt dit ook gemeld bij het CKI met een H (alleen bij doorlopende kredieten). Zodra de betalingsachterstand is voldaan sta je nog 5 jaar negatief geregistreerd bij het BKR.

Codes van het BKR.

Buiten de A (achterstallen) en de H (herstel).
  • Code 1. Er is een schuldregeling getroffen of er is een aflossing bevonden.

Dit is nadat er een achterstandssituatie is bevonden.
  • Code 2. Het kan zijn dat de vordering opeisbaar is gesteld.
  • Code 3. Er is een bedrag van 250 euro of meer afgeboekt
  • Code 4. De kredietnemer is onbereikbaar.

Kijk na of de financieringsmaatschappij positief bekend staat

Kijk altijd van te voren na of de financieringsmaatschappij waar je geld wilt gaan lenen positief bekend staat. Op de website van Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat een waarschuwingslijst waarmee je dit kunt controleren.

Geld lenen met negatieve BKR bij niet deelnemers

Alleen deelnemers van het BKR kunnen jou BKR gegevens opvragen. Bedrijven die geen deelnemer zijn kunnen geen BKR toetsing doen. Dit maakt geld lenen met negatieve BKR makkelijker. Let erop dat de rente en overige afsluitkosten bij een dergelijke lening vaak hoger zijn en lenen zonder BKR toetsing vaak alleen voor kleinere bedragen mogelijk is.

Alleen lenen als het echt niet anders kan

Als je geen geld kunt lenen door een negatieve BKR registratie kan het zijn dat er helemaal geen financiële ruimte meer is om geld te lenen. Het bedrag moet natuurlijk ook weer worden terug betaald. Denk er goed over na of het wel verstandig is om nog een lening af te sluiten ondanks een negatieve BKR registratie. Alleen als het echt niet anders kan en je zeker weet dat je het terug kan betalen zou je eventueel geld kunnen lenen ondanks een negatieve BKR registratie.

Waar kan ik geld lenen zonder BKR toetsing?

Je vind op internet een aantal verschillende financieringsmaatschappijen die geld verstrekken aan mensen met een negatieve BKR registratie. Kijk goed rond en vergelijk de verschillende financieringsmaatschappijen.
© 2010 - 2024 Alice85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis geld lenen bestaat nietGratis geld lenen bestaat nietWanneer is er sprake van te weinig geld? Op het moment dat u niet in staat bent om op vakantie te gaan, of die nieuwe au…
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…

Welke kredietinstellingen zijn BKR-deelnemersWelke kredietinstellingen zijn BKR-deelnemersWanneer je een lening of hypotheek aanvraagt, dan vindt er een BKR-toetsing plaats. Op basis hiervan krijgt de geldverst…
Definitie consumptief kredietDefinitie consumptief kredietHier vind je de definitie van consumptief krediet en de verschillende vormen er van zoals, koop op afbetaling, huurkoop,…
Bronnen en referenties
Alice85 (16 artikelen)
Laatste update: 18-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.