Lenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoud

Lenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoud Huurkoop is in 2020 een dure manier van geld lenen, maar ook een snelle manier van geld lenen en krediet. Het is een vorm van kopen op afbetaling. Huurkoop zien we, naast lease, veel bij de aankoop van een auto. Bij huurkoop geldt bovendien een eigendomsvoorbehoud dat u een aantal beperkingen oplegt. De begrippen huurkoop en eigendomsvoorbehoud worden verder uitgelegd, zodat u weet waar u aan toe bent. Hoe kunt u zo goedkoop en slim geld lenen?

Wat is huurkoop?

Huurkoop is lenen met een onderpand. Huurkoop is ook een speciale vorm van kopen op afbetaling. Bij huurkoop wordt een bepaald product niet in één keer betaald, maar wordt er betaald in een aantal termijnen. Huurkoop komt veel voor in ons land. Wanneer men een mooie nieuwe auto gaat kopen en de auto financiert is er meestal sprake van huurkoop. Maar wat niet iedereen weet is dat u in geval van huurkoop pas eigenaar bent van het product zodra minimaal 75% en soms alles van de aankoop is afbetaald. Als u dus een groot deel van de auto heeft betaald, maar om een bepaalde reden niet meer alles kunt of wilt voldoen, is de kredietverlener bij huurkoop wettelijk bevoegd om uw auto in beslag te nemen. De auto is dus pas van u, als de laatste cent betaald is. De voorwaarden uit het contract geven aan, wanneer hiervan sprake is. Lees uw contract hierop dus na.

Eisen aan huurkoop

Aan huurkoop zitten een aantal eisen vast:
  • Er moet een akte worden opgemaakt.
  • Deze akte bevat de volledige verkoopprijs plus het aflossingsschema en het eigendomsvoorbehoud. Het voorbehoud met betrekking tot eigendomsoverdracht wordt hierna uitgelegd.
  • De partner van de koper moet ook de akte ondertekenen.

Auto: huurkoop of lease

Wie de koop van een auto financiert bij de dealer doet dit vaak met huurkoop. U wordt volledig eigenaar van de woning zodra de auto volledig is afbetaald. De lease (private lease bijvoorbeeld) is een huurconstructie waarbij u de keuze hebt om de auto alsnog te kopen, u bent dus niet verplicht om straks de auto ook te kopen.

Wat is eigendomsvoorbehoud? Gevolgen en voorwaarden

Een eigendomsvoorbehoud houdt in dat u pas de eigenaar van geld of goederen wordt als aan een aantal aanvullende eisen is voldaan. Bijvoorbeeld dat u pas eigenaar van de auto bent als die volledig is afbetaald. Of dat de leverancier van gas uw meter mag afsluiten als u niet op tijd betaalt. Dat eigendomsvoorbehoud een belangrijke voorwaarde is, blijkt wel uit het feit dat u door middel van u handtekening moet accorderen dat u met dit eigendomsvoorbehoud akkoord gaat. Bij eigendomsvoorbehoud zijn in feite drie partijen betrokken:
  • Uzelf;
  • De verkopende instantie;
  • De kredietverlener.

Soms is de kredietverlener ook de verkopende partij. De verkopende instantie krijgt zijn geld van de kredietverschaffer en u betaalt rente en aflossing aan de bank, waarbij uw aankoop als onderpand dient. Omdat de bank ook zeker wil zijn, dat de aankoop zijn waarde voldoende behoudt, zult u aanvullend een goede verzekering moeten afsluiten.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is een dure zaak: de rente ligt bij kopen op afbetaling een stuk hoger dan bij een persoonlijke lening op doorlopend krediet. Bovendien maken aanvullende eisen van de bank bij huurkoop de aankoop vaak onnodig duur. U krijgt uw aankoop weliswaar direct mee, maar bent niet direct volledig eigenaar van de aankoop en betaalt veel rente. Als de aankoop tussentijds kapot gaat, is de koper aansprakelijk.

Welk krediet wordt het in 2020?

Er zijn vele soorten van krediet waaruit u kunt kiezen en waarbij het de kunst is om betrouwbaar en voordelig te lenen. De ene lening is immers duidelijk goedkoper dan de andere. Daarom doet u er goed aan om te bekijken welke lening het beste bij uw situatie past. Als u een auto wilt kopen is een persoonlijke lening of een doorlopend krediet ook een uitstekende oplossing. De rente op deze leningen is een stuk lager en u bent direct eigenaar van uw aankoop. Niemand kijkt over uw schouder heen. Wat u wel altijd moet doen is voldoende offertes aanvragen en het aanbod goed vergelijken.

Lees verder

© 2009 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen bij Alpha Credit NederlandGeld lenen bij Alpha Credit NederlandAlpha Credit Nederland is in 2020 een onderdeel van ABN AMRO. Een autolening en motorlening is zo snel gesloten. U kunt…
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen in 2020 is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Betaaldag en vooral Fer…
Goedkoper geld lenen, hoe dan in 2020?Goedkoper geld lenen, hoe dan in 2020?Kan goedkoper geld lenen eigenlijk wel in 2020? Het antwoord is ja, een goedkope lening kan maar dan moet u daarvoor len…
Lenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandLenen & snel geld lenen met uw auto als onderpandAuto verpanden of snel geld lenen kan in 2020 via aanbieders Ferratum, Voorschotje en bijvoorbeeld Cashdrive. 100 euro t…
Lenen  de ambtenarenlening is goedkoperLenen de ambtenarenlening is goedkoperWaarom een ambtenarenlening afsluiten in 2020? Nou, bijvoorbeeld omdat ambtenaren goedkoper lenen dan niet ambtenaren. D…

Reageer op het artikel "Lenen - wat is huurkoop en eigendomsvoorbehoud"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 08-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Special: Lenen & BKR
Schrijf mee!