Een lening voor je huis onderhandelen in België: tips

Een lening voor je huis onderhandelen in België: tips De aankoop van een woning, al dan niet samen met je partner, is een belangrijke gebeurtenis in het leven. Heel wat personen zullen immers een beroep moeten doen op een bankinstelling, om voldoende krediet te verwerven om het huis te kunnen aankopen. Er zijn uiteraard enkele tips om voordelig je lening te kunnen onderhandelen. Het is belangrijk om te letten op dure nevenproducten, zoals een schuldsaldoverzekering of een brandverzekering. Ook de looptijd van de lening, de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet en de mogelijkheden rond herfinanciering zijn belangrijke aspecten bij het afsluiten van een woonlening in België.
Een goede onderhandeling over een woonkrediet vraagt een goede voorbereiding. / Bron: Merio, PixabayEen goede onderhandeling over een woonkrediet vraagt een goede voorbereiding. / Bron: Merio, Pixabay

Wat is een hypothecair krediet?

Een hypothecair krediet kan men omschrijven als een financiering van een onroerend goed. Met een onroerend goed bedoelt men dan een huis of woning, een perceel bouwgrond, een appartement, enzovoort. Men zal bij gevolg een hypotheek gaan vestigen op het onroerend goed, waarvoor je een krediet aanvraagt. Indien je over meerdere onroerende goederen beschikt, dan kan je eventueel ook het andere huis of perceel grond in hypotheek geven. Om van een hypotheek te kunnen spreken moet er een hypotheekvestiging en een inschrijving zijn. Bij een vestiging wordt er een overeenkomst op papier gezet waarbij een hypotheek wordt gevestigd in het voordeel van de geldschieter, in vele gevallen de bankinstelling. De inschrijving gebeurt dan in de registers bij de notaris. Deze inschrijving wordt geregeld via een notariële akte. In deze akte worden dan ook al de gegevens van het hypothecair krediet, net als de hypotheekvestiging opgenomen.

Kiezen voor een vaste of een variabele rentevoet

Bij het afsluiten van een lening, zal er een keuze gemaakt moeten worden tussen een vaste of een variabele rentevoet. Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan een vaste of een variabele rentevoet.

Soort rentevoetVoordelenNadelenWanneer voordelig?
Vaste rentevoet Bij deze rentevoet ligt het exacte bedrag van elke maandaflossing vast. Er kunnen dus geen verrassingen zijn. De rentevoet, verkregen van de bank, zal gedurende de volledige looptijd van de lening hetzelfde blijven. Indien de rentes dalen, kan je niet mee profiteren van deze daling. Vaste rentevoeten zijn steeds hoger dan variabele rentevoeten, omdat je kiest voor meer zekerheid. In tijden van heel lage rentes, of een heel soepel monetair beleid, doe je er goed aan om voor een vaste rentevoet te kiezen. Bij lage rentes kan je er immers vanuit gaan dat de kans groot is dat de rente gaat stijgen.
Variabele rentevoet Alle rentedalingen die er komen, spelen in jouw voordeel. Daarnaast ligt de rentevoet in ieder geval lager dan de vaste rentevoet, omdat je meer risico neemt. Het risico blijft echter wel beperkt omdat het rentetarief maximaal met 1 tot 3 percentpunten kan stijgen. Je neemt een groter risico omdat de rentevoeten kunnen stijgen. Bij een rentestijging zal de looptijd van de lening langer zijn of zal je maandelijks een iets groter bedrag afbetalen. Variabele rentevoeten zijn interessant in economische periodes waarin de rentevoeten hoog staan, en de verwachting is dat ze zullen zakken. De formule is ook aangewezen voor durvers.

Tips om je lening te onderhandelen

Het is erg belangrijk om je goed voor te bereiden alvorens je aan de onderhandelingstafel gaat met je bank. Websites zoals www.rodv.be of www.lenen.nl kunnen handige tips geven en tonen de beste voorstellen van kredieten die andere mensen hebben gekregen bij de verschillende bankinstellingen. Over onderstaande zaken kan je alvast onderhandelen met de bank.

Intrestvoet en duur van de lening

Bij het onderhandelen zal de bank je uiteindelijk een rentevoet geven. Dit zal afhankelijk zijn van je voorkeur voor een vaste of variabele rentevoet. Meer dan waarschijnlijk doet je bank je een voorstel voor een vaste of een variabele rentevoet, waaruit je dan kan kiezen. Het is belangrijk om te “shoppen” tussen de verschillende banken, om de beste rentevoet te verkrijgen. Het te ontlenen bedrag en de duurtijd van de lening hebben een invloed op het rentetarief. Bij de vergelijkingen zal je merken dat je bij een lange looptijd maandelijks minder betaalt. Je zal echter ook merken dat een jaartje langer lenen heel wat meer kost in het totale aflossingsbedrag (kapitaal + intresten).

Dossierkosten en wederbeleggingsvergoeding
Bij het afsluiten van een woonkrediet zal de bank je dossierkosten aanrekenen. Eveneens kan het deze dossierkosten aanrekenen bij elke tussenkomst, zoals een herfinanciering of een vervroegde terugbetaling. Als goede klant zou je kunnen vragen of ze deze dossierkosten willen kwijtschelden. Een wederbeleggingsvergoeding betaal je ook bij een herfinanciering van het woonkrediet. In België betaalt men als “boete” 3 maanden intrest op het uitstaande bedrag. Ook over deze wederbeleggingsvergoeding kan je negotiëren met de bank, maar vaak worden deze contractueel vastgelegd.

Aspecten rond koppelverkoop: schuldsaldoverzekering en brandverzekering

Om een heel gunstig rentetarief te verkrijgen van je bank, zal de bank je verplichten om eveneens een schuldsaldoverzekering en een brandverzekering te nemen bij hen. Hier kan je echter weinig aan veranderen. Dit zijn nu éénmaal de voorwaarden van de bank om je het scherpste tarief te kunnen aanbieden. Let echter wel op dat je je niet blind staart op een heel laag rentetarief, en dat men intussen je een veel te hoge schuldsaldoverzekering of brandverzekering voorstelt. De winst die je haalt met het lage rentetarief kan tenietgedaan worden door een té hoge schuldsaldo- of brandverzekering.

Service na afsluiten van de lening

Het kan heel erg belangrijk zijn om je gewaardeerd te voelen door je bank. Snelle hulp en regelmatig advies over alle financiële instrumenten kunnen heel erg belangrijk zijn. Bij een goed spaar- of beleggingsproduct zou je bank je pro-actief op de hoogte kunnen stellen. Deze manier van service leveren zou je kunnen onderhandelen met je bankier.

Wees niet té gulzig in de onderhandelingen

Goed onderhandelen is uiteraard erg belangrijk. De bedoeling is uiteindelijk om de beste voorwaarden voor jouw woonkrediet te verkrijgen. Indien je echter tot het uiterste wil gaan, dan kan dat ook een omgekeerd effect hebben. Je bankinstelling vind je niet meer de moeite en wenst eventueel geen goed voorstel meer uit te werken, door de permanente druk die er op hen wordt uitgeoefend. Tracht alleszins het maximale eruit te halen maar wees achteraf ook blij met wat je verworven hebt. Door te hard een heel goed rentetarief te eisen, kan het zijn dat je de details rond de schuldsaldoverzekering of brandverzekering uit het oog verliest, waardoor je uiteindelijk nog meer afbetaalt, alle aspecten van je woonlening inbegrepen.

Lening huis: een percentje maakt een wereld van verschil

Het lijkt maar een percentje, maar een dergelijk percentje kan een gigantisch verschil maken in de rentelast die je moet terugbetalen aan de bank. Een percentje goedkoper kunnen lenen kan duizenden euro’s in jouw voordeel opleveren. Met dat geld kan je dan een andere leuke activiteit plannen, zoals een reis boeken of een extra auto aanschaffen.
© 2016 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Zakelijke lening afsluitenZakelijke lening afsluitenAls je ondernemer of startende ondernemer bent, dan kan het voorkomen dat je opeens geld nodig hebt. Je kunt er dan voor…

Crowdfunding; een risicovolle investeringCrowdfunding; een risicovolle investeringWie geld uitleent loopt risico. Het kan immers gebeuren dat de geldvrager zijn verplichtingen om de lening met rente ter…
Factoring: wat zijn non recourse en reverse factoring?Factoring: wat zijn non recourse en reverse factoring?Factoring bestaat al sinds de twintigste eeuw maar blijft anno 2016 bij het grote publiek een minder bekende vorm van fi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Martaposemuckel, Pixabay
  • Standaard.be, http://www.standaard.be/cnt/dmf20130807_00684502, 3 februari 2016
  • Livios.be, http://www.livios.be/nl/financieel/lenen/een-goede-lening-is-meer-dan-een-lage-rentevoet/, 3 februari 2016
  • Leningen-krediet.be, http://www.leningen-krediet.be/tips-bij-het-lenen-van-geld/, 3 februari 2016
  • Afbeelding bron 1: Merio, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.