Energiebespaarlening: Investeren in een energiezuinig huis

Energiebespaarlening: Investeren in een energiezuinig huis Vanaf 21 januari 2014 kunnen woningeigenaren een lening afsluiten om daarmee te investeren in maatregelen waardoor het huis energiezuiniger wordt. Deze lening wordt de bespaarlening genoemd. Hieronder leest u waar u deze lening kunt afsluiten, waar u de lening voor kunt gebruiken, hoeveel u maximaal mag lenen en wat de looptijd van de energiebespaarlening is.

Wat is de energiebespaarlening?

De energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. In het fonds is 300 miljoen euro beschikbaar dat uitgeleend kan worden aan particuliere woningeigenaren zodat zij investeringen kunnen doen waardoor hun huis energiezuiniger worden. Het Nationaal Energiebespaarfonds is opgezet met financiële bijdragen van de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid. Het fonds houdt zichzelf in stand, doordat rente en aflossingen die de leners betalen weer in het fonds terechtkomen. Het idee is dat er hierdoor altijd geld in het fonds aanwezig is voor particuliere woningeigenaren om te investeren in hun huis met als doel deze energiezuiniger te maken. Hierdoor wordt er ook meer werk verschaft voor bouw- en installatiebedrijven, wat een positieve invloed op deze sectoren zal hebben.

Waarvoor mag de lening gebruikt worden?

Het geld van de energiebespaarlening kan gebruikt worden voor veertien verschillende energiebesparende maatregelen.

Gevelinstallatie

Dankzij een geïsoleerde gevel zal er minder warmteverlies vanuit de woning plaatsvinden, waardoor de temperatuur in de woning hoger blijft. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:
  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie buitenzijde
  • Gevelisolatie binnenzijde

Dakisolatie

Omdat warme lucht opstijgt is het erg belangrijk dat het dak van een huis goed geïsoleerd is. Hiermee kan veel warmteverlies voorkomen worden.

Vloerisolatie

Door de onderkant van de vloer te isoleren, kan er minder warme lucht via deze weg het huis verlaten.

Hoogrendementsbeglazing

Hoogrendementsglas (HR++) is een isolerende beglazing met een verbeterde warmte-isolatie, waardoor er minder warmteverlies door de ruit plaatsvindt. Aangezien radiatoren nogal eens onder een raam geplaatst zijn, kan deze maatregel veel warmteverlies besparen.

Isolerende deuren en isolerende kozijnen

Door geïsoleerde deuren en kozijnen gaat minder warmte verloren en wordt het risico op vochtneerslag verkleint.

Warmtepomp

Met een warmtepomp wordt omgevingswarmte omgezet in warmte voor verwarming van het huis (vloerverwarming) en warm water.

Zonneboiler

Zonneboilers kunnen water verwarmen door middel van blootstelling aan zonlicht.

Installatie voor warmteterugwinning

Deze installatie kan warmte uit afvoerwater (wegstromend douchewater) of afvoerlucht gerecycled worden.

Energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator

Een pomp of ventilator op gelijkstroom werkt zuiniger dan de apparaten op wisselstroom.

Vraaggestuurde ventilatie

Met deze maatregel wordt gepoogd een optimale verhouding te krijgen tussen tussen luchtkwaliteit en energieverbruik.

HRe-ketel of Micro-Warmte Kracht Koppeling (WKK)

Dit apparaat zorgt voor een gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) op kleine schaal.

Hoogrendementsketel (HR-ketel)

Dit type verwarmingsketel, gestookt op aardgas, heeft een hoger rendement dan een normale gasketel.

Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Dit apparaat zorgt voor een gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) op grotere schaal.

Zonnepanelen

Zonnepanelen, geplaatst op het dak van de woning, zorgen voor een milieuvriendelijke manier voor het opwekken van energie. Maximaal 50% van de energiebespaarlening kan gebruikt worden voor de aanschaf van zonnepanelen, de overige 50% moet geïnvesteerd worden in andere energiebesparende maatregelen.

Waar kan de lening afgesloten worden?

U kunt de lening aanvragen op de website www.ikinvesteerslim.nl. Hier vindt u ook de voorwaarden voor het afsluiten van een energiebespaarlening.

Hoeveel mag u maximaal lenen?

De energiebespaarlening bedraagt minimaal 2.500,- en maximaal 25.000,-. Belangrijk is om van de ene kant de besparing van energiekosten en de eventuele waardestijging van het huis en van de andere kant de hoogte van de lening zoveel mogelijk in balans te houden. Natuurlijk zullen sommige investeringen pas op de lange termijn rendabel worden. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van de lening.

Wat is de looptijd van de energiebespaarlening?

Het is niet mogelijk zelf een looptijd voor de energiebespaarlening te bepalen. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van de lening en is 7 jaar (84 maanden) voor leningen tot 5.000,- en 10 jaar (120 maanden) voor leningen vanaf 5.000,-. De rente van de energiebesparing staat vast voor de looptijd. Bij de start van de lening op 21 januari 2014 is de rente voor leningen tot 5.000,- 3,4% en voor leningen vanaf 5.000,- 3,8%. Deze rente kan door door het bestuur van het Nationaal Energiebespaarfonds aangepast worden. Aanpassing van de rente heeft geen invloed op de rente die u moet betalen wanneer u de rekening op moment van de rentewijziging al afgesloten heeft.

Verlaagd BTW-tarief in 2014

In 2014 is het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie en onderhoud van woningen tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Hierdoor kan het verstandig zijn een geplande renovatie of onderhoud niet uit te stellen, maar om deze uit te voeren voor het eind van 2014.
© 2014 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationaal Energiebespaarfonds woning: energiebespaarleningNationaal Energiebespaarfonds woning: energiebespaarleningEnergiebespaarlening afsluiten, de nieuwe subsidie van het Rijk aanvragen (SEEH), energieneutraal bouwen? Dit kan. Het N…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…
De lineaire hypotheek, voor- en nadelenDe lineaire hypotheek, voor- en nadelenDe lineaire hypotheek is een hypothecaire lening waarmee de aankoop van bijvoorbeeld een huis gefinancierd kan worden. G…

Samen en afzonderlijk verantwoordelijk voor een schuldSamen en afzonderlijk verantwoordelijk voor een schuldNa een scheiding of het verbreken van een samenleving ontstaan er vaak problemen over geld. Aangegane leningen zijn een…
Geld lenen: waar moet je op lettenJe komt het in je leven wel eens tegen dat je net wat geld tekort komt. Je kan proberen wat bij familie en vrienden te k…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/01/21/investeer-slim-met-de-energiebespaarlening.html
  • www.ikinvesteerslim.nl
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.