Nationaal Energiebespaarfonds woning: energiebespaarlening

Nationaal Energiebespaarfonds woning: energiebespaarlening Energiebespaarlening afsluiten, de nieuwe subsidie van het Rijk aanvragen (SEEH), energieneutraal bouwen? Dit kan. Het Nationaal Energiebespaarfonds NEF maakt het mogelijk om uw woning goedkoop met deze lening te isoleren (energieneutraal maken) en brengt groene energielabel eigen woning dichterbij. In dit fonds zit 300 miljoen euro. Elke huiseigenaar kan zo met een groene lening van het NEF energiebesparende maatregelen treffen. Het Nationaal Energiebespaarfonds geeft geen subsidie, maar geeft u een lening van 2.500 euro tot 25.000 euro tegen 3 procent of 3,5 procent rente om een verdere energiebesparing van huizen mogelijk te maken. Het is wat anders ook dan de eerdere Blok hypotheek. Voor een energieneutrale nieuwbouwwoning zijn er ook mogelijkheden om extra te lenen.

Wat is het Nationaal Energiebespaarfonds NEF?

Het Nationaal Energiebespaarfonds NEF is een stichting met kapitaal van de overheid en twee banken. Het rijk stort 75 miljoen euro, de Rabobank 175 miljoen en de ASN bank ook 75 miljoen euro. Bij dit fonds kunt u voor de isolatie van uw huis een lening aanvragen voor bedragen van 2.500 tot 25.000 euro en tegen een gereduceerde rente. De lening moet u binnen 7 of 10 jaar terugbetalen. Hoe kleiner de lening hoe sneller terug kan worden betaald. Doordat u rente betaalt, verdient het fonds zich terug en kunnen we spreken van een revolverend fonds (self revolving), zolang de vraag naar deze leningen niet te groot wordt. Wordt de vraag naar geld bij dit fonds groter dan er in kas zit, dan loopt u de kans dat het NEF neen moet verkopen.

Welke kosten van energiebesparing worden gefinancierd met deze energiebespaarlening?

Het Nationaal Energiebespaarfonds, 300 miljoen euro, mag u een lening geven voor de volgende energiebesparende maatregelen:
  • Dakisolatie;
  • Gevelisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • Dubbel glas, hoog rendement beglazing HR++;
  • Energiezuinige kozijnen;
  • Energiezuinige deuren;
  • Energiezuinige gevelpanelen;
  • Het plaatsen van warmtepompen;
  • Zonneboilers;
  • Zonnepanelen;
  • Installaties voor warmteterugwinning;
  • Gelijkstroompompen;
  • Gelijkstroomventilatoren en vraaggestuurde ventilatie;
  • Hoog rendementsketels, HR-e ketels;
  • Warmtekrachtkoppelingen.

Een hele lijst dus waarbij ook de extra kosten voor het maatwerkadvies met de lening mogen worden gefinancierd.

Fonds voor de eigenaar-bewoners

Het NEF is een fonds voor de eigenaar-bewoners en de VvE's. Wellicht komt er nog een fonds voor verhuurders. De oprichting van beide fondsen was eerder al afgesproken in het woonakkoord. Beide fondsen zullen een stimulering betekenen van de bouw en in het bijzonder de installatiebedrijven in de bouw. Voor de eigenaar zitten de voordelen in de lagere maandelijkse lasten van energie.

Voorwaarden energiebespaarlening

Enkele voorwaarden voor de lening zijn:
  • Een annuïteit als financiering waarbij u maandelijks rente en aflossing betaalt.
  • Minimaal bedrag van de lening is € 2.500, maximaal € 25.000.
  • Looptijd van zeven tot 10 jaar.
  • U betaalt 2% afsluitkosten.
  • Er is geen notaris nodig voor de lening.
  • Vervroegd aflossen is boetevrij toegestaan.
  • Het geleende bedrag is een bouwkrediet.

Is lenen voor energiebesparing verstandig?

De overheid en de AFM zijn er altijd als de kippen bij om aan te geven dat lenen geld kost. Welnu ook deze nieuwe groene leningen kosten geld. Als straks de marktrente oploopt, kan het ook een hogere rente zijn. Natuurlijk is het goedkoper dan een persoonlijke lening bij een bank, maar de subsidies die we tot voor kort konden krijgen, waren nog goedkoper dan deze leningen. Gratis namelijk. Wel is het zo dat de lening voor vele vormen van isolatie kunnen worden gegeven en dus niet voor elke vorm van energiebesparing een aparte regeling moet worden gemaakt. Maar u betaalt rente en de maandelijkse aflossing. Dat betekent dus dat u het beste kunt laten berekenen wat het u allemaal gaat kosten en wat het oplevert. Investeringen in energiebesparing verdienen zich na verloop van tijd terug en kunnen een hogere waarde van uw huis betekenen.

Energielabel eigen woning, definitief energielabel

Dit alles lijkt dan ook een opmaat tot het toch verplicht gaan stellen van een energielabel voor het geval u uw huis wilt verkopen. Eigenlijk wordt de eigenaar bewoner toch weer voor het blok gezet om nu extra uitgaven te doen, terwijl velen een huis hebben dat al onder water staat. Wie wel geld op de plank heeft liggen, kan beter zijn eigen geld voor een energiebesparende investering aanspreken. Overigens moeten de Europese Commissie en de Autoriteit Financiële Markten dit door minister Blok in het leven geroepen fonds nog goedkeuren. Zie ook: energielabel verkoop woning, voorlopig en definitief label.

Ook hogere hypotheek bij een energie neutrale woning nieuwbouw

Voor een huis dat energie neutraal is, de nul-op-de-meter-woning, mag u euro extra lenen. Voorwaarde is dat u voldoende inkomen hebt. Het idee is dat u door de enorme energiebesparing de woonlasten eenvoudig kunt dragen en het huis straks een behoorlijke meerwaarde zal hebben. Dit geldt voor een nieuwbouwwoning.

Conclusie extra hypotheek voor energiezuinige en energie-neutrale woning

De overheid stimuleert dat woningen energiezuiniger worden en bij een nieuwbouwwoning is er een extra hypotheek tot 13.500 euro mogelijk. Bekijk de mogelijkheden, want een energiezuinig huis of een woning dat volledig energie-neutraal is, betaalt zichzelf na enige tijd vanzelf terug.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiebespaarlening: Investeren in een energiezuinig huisEnergiebespaarlening: Investeren in een energiezuinig huisVanaf 21 januari 2014 kunnen woningeigenaren een lening afsluiten om daarmee te investeren in maatregelen waardoor het h…
Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijBlok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijAlternatieve namen voor de Blok hypotheek zijn de Duo-hypotheek, planningshypotheek, schuldopbouwhypotheek of meerwaarde…
Informatie over het verplichte definitief energielabelInformatie over het verplichte definitief energielabelSinds 1 januari 2015 is het definitief energielabel verplicht voor huiseigenaren bij verkoop of verhuur van hun woning.…
Energielabel: energiezuinig kopenEnergielabel: energiezuinig kopenEen energielabel op woningen is sinds 2008 in werking getreden. De energielabel op witgoed geven aan hoe zuinig het appa…

Auto kopen met een uitgestelde betaling kost geldAuto kopen met een uitgestelde betaling kost geldAutoproducenten willen het kopen van een auto laagdrempelig maken. Als u het aankoopbedrag voor een nieuwe auto nu niet…
Renteopslag bij bankenRenteopslag bij bankenDe renteopslag bij banken staat algemeen bekend als een risicopremie, die komt bovenop de reguliere rente. Meestal komt…
Bronnen en referenties
  • Wonen en Rijksdienst
Reactie

G. C. van Eijk, 31-12-2016
De maximale hypotheek is in de loop van de jaren sterk teruggebracht. Als je de maximale hypotheek hebt is het dan toch mogelijk gebruik te maken van een energiebespaarlening? Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste G. C. van Eijk,
Als een extra hypotheek wordt gebruikt om energiebesparende maatregelen toe te passen, is een hoger leenplafond toegestaan (tot 106% in 2020).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.