VFN & Strengere regels voor geld lenen

VFN & Strengere regels voor geld lenen Alles wordt strenger, ook geld lenen. Van de andere kant hoeft er niets mis mee te zijn, al er maar verantwoord wordt geleend. Om uitwassen te voorkomen komen er steeds strengere regels voor het lenen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat u als consument te veel zou lenen is er een gedragscode voor verantwoord lenen gemaakt. Ook het maximale bedrag dat aan hypotheek kan worden geleend wordt elk jaar wat lager.

Regels om geld te lenen


BKR

Bij het Bureau Kredietregistratie, BKR, zijn grofweg 10 miljoen Nederlanders geregistreerd. Ongeveer 0,2% van hen, ofwel 15000 gezinnen, zijn echte probleemgevallen. U zou misschien denken dat dat wel meevalt. De VFN wil op dit punt echter geen risico lopen en is met een nieuwe gedragscode gekomen.

VFN

De Vereniging van Financieringsondernemingen is één van de mede oprichters van het Klachteninstituut voor consumenten, KIFID. De VFN vertegenwoordigt ruim 80 procent van de kredietverstrekkers in ons land. Het is juist deze VFN die een nieuwe gedragscode voor zijn leden introduceert.

De VFN gedragscode voor geld lenen

De gedragscode geldt voor alle krediet aan consumenten anders dan een krediet aan een consument voor de verwerving, verbouwing of herfinanciering van een voor eigen bewoning bestemd registergoed. Het heeft tot doel om overkreditering te voorkomen. De basisnorm die hierbij wordt gehanteerd, wordt jaarlijks, na advies van het Nibud, in december van een jaar vastgesteld door het bestuur van de VFN. De norm van het te lenen bedrag wordt gelijk gesteld aan deze basisnorm plus 10% van het netto inkomen minus de basishuur minus de basisnorm. VFN leden zijn verplicht om zich te houden aan de VFN gedragscode. Structureel niet naleven van de code betekent dan ook de tot beëindiging van het lidmaatschap.

Wat betekent dat concreet

Dat betekent dat een tweepersoonshuishouden met een modaal inkomen van netto 1635 euro per maand, alleen een lening krijgen als de woonlasten minder dan 580 euro per maand zijn. Het betekent ook dat u recht hebt op een goed advies. Als u met uw netto inkomsten niet boven de leennorm zit, mag geen lening worden gegeven. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:
  • Alleenstaanden;
  • Alleenstaanden met kinderen;
  • Twee volwassenen die samenwonen en andere gezinnen.

Voor wie geldt de gedragscode?

De gedragscode geldt voor de leden van de VFN. Opvallend is nu dat kredietverstrekkers als De DSB Groep, waartoe ook Frisia Financieringen behoorde, niet aangesloten was bij de VFN. Opvallend is ook dat een woordvoerder van de VFN liet weten dat er in de praktijk niet erg veel verandert.

Minder hypotheek mogelijk

Niet alleen de regels voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet lijken elk jaar strenger te worden, de kredietcrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt dat te veel geld lenen en te veel schulden tot problemen kan leiden. Vaak was de hypotheek nog wel een mogelijkheid om aan goedkoop geld te komen, maar ook die mogelijkheid wordt steeds meer aan banden gelegd. Gelukkig is de rente relatief laag zodat goedkoop lenen nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Maak hier op een verstandige manier gebruik van en dan is er weinig aan de hand. Profiteer van een lage rente, maar besef ook dat de rente na enige tijd ook weer omhoog zal gaan. Wapen u daartegen door bijvoorbeeld voor een langere looptijd te kiezen zodat u meer zekerheid hebt over de rente die u maandelijks zult moeten betalen.

Slot

Het is goed dat er waar nodig zorgvuldiger wordt omgegaan met het verstrekken van kredieten. De gedragscode kan daar zeker bij helpen, maar zo lang er geen wettelijke verplichting bestaat, hoeft voor de consument in de praktijk zo niet veel te veranderen.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe gaat u uw lening aflossen, hoeveel, wat zijn hiervoor de regels in 2021 en 2022? Als u een lening afsluit, wordt in…
Geld lenen voor een verbouwingAls je wilt verbouwen in je huis kun je hiervoor op verschillende manier geld lenen. Je kunt een verbouwing natuurlijk o…

Verstandig lenen & Advies AFMVerstandig lenen & Advies AFMHoe kunt u verstandig en slim geld lenen? Goedkoop geld lenen, het lijkt niet moeilijk, maar consumenten blijken volgens…
Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening?Via de media worden wij als consument aangespoord om geld te lenen voor grote uitgaven. Kredieten zijn er ook in meerder…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.