Een financiering voor een auto is niet voordelig, maar duur
Wie geen geld heeft voor een andere auto komt vaak in de verleiding om een nieuwe en betere auto te financieren. Financieren is echter een mooi woord voor lenen en ooit uitgevonden door de geldleners die het een wat zachtere, minder lelijke naam wilden geven, maar het komt op hetzelfde neer. Wie een financiering voor zijn of haar auto aangaat, neemt dus gewoon een persoonlijke lening om die auto te betalen. Een lening kost echter altijd geld en u betaalt dus op de lange termijn uw auto dubbel en dwars. U bent er dan dus meer aan kwijt dan de eigenlijke aankoopsom. Een ander onaangenaam iets is de maandelijkse last die op uw inkomen rust. De lachende derde is de bank. Die verdient er alleen maar aan, want als u in financiële problemen komt en de lening en rente daarover niet meer kunt betalen, haalt men uw auto terug. De bank heeft er nooit nadeel van.
Op pad voor een nieuwe auto
Tja, en dan is het zover: de oude auto heeft een mankement en moet voor veel geld naar de garage om gerepareerd te worden. Zodra de reparatie de versnellingsbak of de motor zelf betreft kan het flink in de papieren gaan lopen. Als de marktwaarde van de auto lager is dan de kosten van de reparatie loont het zich om de auto dan maar in te ruilen voor een ander en beter vervoermiddel.
Wie in een kooproes valt is aan het eind van de rit vaak duur uit
Veel mensen raken daarbij in een roes, want natuurlijk biedt een nieuwe auto ook weer nieuwe mogelijkheden. Het is ook leuk om op zoek te gaan naar een nieuwe auto. Er wordt rondgekeken naar een auto die aan de smaak en de behoeften voldoet. Het uitgezochte model valt dan nogal eens duurder uit dan de beurs kan trekken, want wat het oog ziet, wil het vaak hebben. Gun uzelf echter de tijd om rond te kijken.
Snelle beslissers zijn vaak meer geld kwijt
Wie te snel beslist is vaak duurder uit, dan iemand die wat langer rondkijkt. Niet alleen bij dealers, maar vooral ook op internet. Daar kunt u uw wensen invullen en ook het bedrag dat u kunt uitgeven. Op die manier komt u daar vaak dichter bij uw wensen (en het beoogde bedrag) uit dan wanneer u direct naar een dealer gaat.
Tweedehands auto
Zoekt u een tweedehands auto, kijk dan dubbel zo goed uit. Een hoog aantal jaren gecombineerd met een ongelooflijk laag aantal gereden kilometers moet iedereen tot nadenken brengen. Vaak is er dan geknoeid met de kilometerteller. Vraag dan altijd na van wie de auto geweest is en wat diegene ermee gedaan heeft. Ga ook zelf kijken en koop nooit blind een auto via internet. U kunt beter een afspraak maken en een lange rit maken, dan er naderhand achter komen dat de auto meer mankementen heeft dan u op de foto's gezien hebt.
Kijk bij een financiering altijd goed naar het verschil in rente
De bankrekening wordt bekeken en als die niet genoeg mogelijkheden biedt, grijpt men vaak naar de mogelijkheid om de auto te financieren. Zeker als de verkoper van de auto erop wijst dat men dan het spaargeld op de bank kan laten staan als appeltje voor de dorst. Dat lijkt wel leuk, maar u betaalt voor de financiering veel meer rente, dan u voor uw spaargeld op de bank binnen krijgt. Het financieren van een auto is niet goed voor uw eigen beurs. Het is in feite een auto kopen op afbetaling. Kopen met geld dat u zelf op dat moment niet in eigendom hebt.
Financieren, dus lenen, is verleidelijk, maar niet voordelig
Natuurlijk is het prettig om het spaargeld op uw bankrekening te kunnen laten staan, maar wat kost het u in dat geval? Een financiering van een auto is een persoonlijke lening (of consumptieve lening) en die is meestal duurder dan bijvoorbeeld een hypothecaire lening. Vaak moet er ook nog een levensverzekering (overlijdensverzekering) bij afgesloten worden, waardoor het maandelijkse bedrag dat u voor de lening moet betalen nog hoger wordt.
De aflossing is een maandelijkse aanslag op uw beurs
Daar komt dan nog de aflossing bij, want het bedrag moet immers afbetaald zijn tegen de tijd dat de auto opgebruikt is en u aan een nieuwe toe bent. Alles bij elkaar betekent een autofinanciering toch een fikse maandelijkse aanslag op uw beurs.
Als u met die auto een ongeluk krijgt
Er is nog een ander gevaar bij de financiering. Financiert u een tweedehands auto en krijgt u daar na een jaar of twee een ongeluk mee, dan loopt u het risico dat de verzekeraar de auto total loss verklaart en dan hebt u een probleem. U krijgt er dan slechts de sloopwaarde voor maar moet wel nog de financiering afbetalen. U hebt dan op dat moment geen auto meer, maar betaalt wel nog steeds aan de financiering.
Verdere overdenkingen bij een financiering
Uw spaargeld brengt op de bank een stuk minder op dan u voor de lening moet betalen. U kunt dus beter wat spaargeld in de auto steken dan een financiering aangaan. Totdat de lening afbetaald is blijft de auto bovendien meestal eigendom van de geldschieter.
Wat kost de financiering van begin tot het einde?
Tel ook eens uit wat u de financiering kost aan maandelijkse betalingen. Het is goed mogelijk dat u na de looptijd aan rente, aflossing en verzekeringen de auto anderhalf keer of zelfs meer betaald hebt. Het is dus economischer om de auto met eigen gespaard geld te kopen en wel goed te verzekeren, zodat er bij een eventueel ongeluk geen al te grote schades op u af kunnen komen.
Schuldenval door de maandelijkse last van het bedrag
Als u de auto financiert en u raakt in de looptijd van die financiering uw baan kwijt, hebt u een probleem. Het gaat bij een financiering immers meestal om veel geld en een flink bedrag, dat bij een lager inkomen vaak dubbel zo hard op de uitgaven drukt. Veel mensen realiseren zich dat van tevoren niet, maar willen ook in moeilijke tijden hun auto niet kwijt. Men blijft dan langer aan de financiering betalen dan het inkomen kan trekken met alle gevolgen van dien. Elke maand wordt de last zwaarder tot de huur, hypotheek en de energie niet meer betaald kunnen worden.
Autoverkopers kennen hun trucs
Luister naar autoverkopers, maar neem de uitlatingen altijd met een korreltje zout. Zij willen graag auto’s verkopen en hebben er geen probleem mee als u daar een financiering voor aangaat. Integendeel. De garage krijgt daar vaak nog een vergoeding voor. Gaat u een auto kopen, kijk dan goed rond. Luister naar iedereen, maar neem nooit meteen een beslissing.
Niet dezelfde dag nog de auto kopen
Beslis nooit nog diezelfde dag en teken niet meteen het contract, want dan zit u eraan vast. Laat u alles goed uitleggen en reken op uw gemak thuis uit of u de koop wilt laten doorgaan of niet. Slaap er een nachtje over en kijk zeker ook nog eens bij andere autoverkopers. Vooral als u een oude auto kunt inruilen zit daar vaak per garage veel verschil in. Soms is het zelfs beter om die auto zelf te verkopen. U kunt daar dan soms meer voor terug krijgen, dan bij de dealer.
Van eigen geld of spaargeld kopen is voordelig
Betaal uw auto het liefste van eigen geld of spaargeld. Dat is de goedkoopste manier om auto te rijden. Ook het “leasen” is immers een soort van “lenen”. Het is natuurlijk gemakkelijk, want alle mankementen worden meteen verholpen op kosten van de leasemaatschappij, maar het kost u meestal meer dan wanneer u een eigen auto koopt en daar langer dan drie of vier jaar in rijdt. Zeker als u bovendien een goede vriend, collega of kennis hebt die u hier of daar eens een vervangend onderdeel in kan zetten.
Een klein bedrag staat vaak als lokkertje in advertenties
Leaseauto's worden vaak in advertenties smaakvol aangeprezen als "het kost u slechts (klein bedrag) per dag". Dat is een lokkertje. Reken eens met dat "kleine bedrag" uit hoeveel het u per maand kost. Een bedrag van 29 euro per dag betekent immers al 899 euro per maand. Dat lijkt dan meteen al een stuk minder voordelig. Zeker als u dat bedrag nog eens maal twaalf rekent en ziet wat de auto u dan per jaar kost. Om van te schrikken.