Hypotheek, de OpMaat hypotheek van de RaboBank

Hypotheek, de OpMaat hypotheek van de RaboBank De OpMaat hypotheek van de Rabo Bank is een hypotheek die op maat kan worden ingevuld. U kunt zelf kiezen voor de verdeling tussen beleggen en sparen en kiezen voor een vaste of variabele rente. Maar dat kan volgens TROS Radar ook betekenen, dat het uiteindelijk bijeen gespaarde of bijeen belegde bedrag zeer laag kan zijn. Sindsdien is er een Opmaat compensatieregeling waarbij goedkoop overstappen naar banksparen mogelijk is. U krijgt dan de compensatie van de OpMaat compensatieregeling op de bankspaarrekening gestort.

De OpMaat hypotheek

Over de mate van risico die u wilt lopen bij de OpMaat Hypotheek kunt u volgens de bank vooraf keuzes maken: u kunt kiezen tussen zekerheid, dus geen risico, of toch risico met kans op meer rendement. In het eerste geval, geen risico, wordt gedoeld op 100% sparen voor de hypotheek. In het tweede geval doelt men op 100% beleggen. Maar ook tussenvormen zijn mogelijk. Zo bouwt u volgens de Rabobank een kapitaal op door in te leggen op een renterekening of beleggen in beleggingsfondsen of beide te combineren en kunt u zorgen voor een maximale hypotheekrenteaftrek. Bovendien zoudt u na verloop van tijd de samenstelling kunnen veranderen.

De verzekering bij de hypotheek

Bij de OpMaat wordt ook een verzekering afgesloten, waarvoor u premie moet betalen.Voordeel hiervan is dat u hiermee een dekking opbouwt voor de aflossing van de lening. Ook het risico van overlijden is met de verzekering gedekt. De nabestaanden ontvangen altijd 110% van het opgebouwde tegoed op renterekening en beleggingsfondsen.

Financiële informatie is noodzakelijk

Financiële informatie kunt u volgens de Rabobank site bij de bank opvragen. De financiële bijsluiter geeft een aantal risico's aan en de kosten van de hele operatie. Zo blijkt bij een hypotheek van 200.000 euro en 4% procent waardevermeerdering via beleggen, het netto rendement na 1 jaar maar liefst -65,5% te zijn. En na 30 jaar nog steeds -1%. Over de hele periode gemeten houdt u onder deze condities maar 65.500 euro over om uw hypotheek van 200.000 euro af te lossen. En dat is toch wel zeer merkwaardig.

Sparen zonder risico's

Daarbij komt nog dat vele mensen in de veronderstelling leefden dat hun spaargedeelte volledig risico vrij was. Het tegendeel is waar. Er komen klachten dat negatieve rendementen op de beleggingen in mindering zijn gebracht op het spaardeel. Dus mensen die kozen voor bijvoorbeeld 50% beleggen en 50% sparen, verliezen niet alleen op hun belegde vermogen maar ook op het spaardeel.

Tros Radar

Op internet zijn inmiddels vele klachten te vinden. Vele mensen weten nog niet wat te doen. Wat ging er namelijk fout en aan wie ligt het. Het wordt dan ook tijd, dat hier meer duidelijkheid in komt. Inmiddels besteedt ook Tros Radar al enige tijd aandacht aan de OpMaat hypotheek. Vandaag, 16 november 2009 wederom. Veel blijft echter nog onbeantwoord. Moeten ook de toezichthouders hier niet verder naar kijken. Hoeveel mensen zitten nu in de problemen. De Rabobank staat bekend als goed en degelijk, maar de gevallen zijn vaak zo schrijnend dat eens duidelijk moet worden wat hier allemaal mis ging. Zo creëert Nederland bovendien zijn eigen hypotheekcrisis en daar zit niemand op te wachten.

Rabobank gaat gedupeerden compenseren

De financiële Ombudsman Wabeke heeft vrijdag 4 december 2009 bekend gemaakt van mening te zijn dat de Rabobank zijn klanten onvoldoende heeft geïnformeerd over de werking en de risico's van de OpMaat Hypotheek. In reactie hierop heeft de Rabobank besloten, om gedupeerde klanten te compenseren. De bank reserveert hiervoor een bedrag van tussen de 50 en 75 miljoen euro.

Slot

De Stichting Woekerpolis Claim wil inmiddels dat de Rabobank klanten compenseert die geld hebben verloren met de OpMaat Hypotheek. Bijna 7.000 mensen zouden zich hebben aangemeld bij de Stichting Woekerpolis Claim. De ontwikkelingen gaan dus snel. Overigens lijkt de RaboBank beter voor voor een aanvaardbare oplossing te kunnen kiezen, dan voor een voortdurende negatieve publiciteit die de bank uiteindelijk flink kan opbreken. Overigens kan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet meer voor de Opmaat hypotheek worden gekozen. Wie hypotheekrenteaftrek wil, kiest voor een annuïteitenhypotheek.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, w…
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Een van de meest verkochte hypotheekproducten is de aflossingsvrije hypotheek. Vanwege de lage maandlasten kozen miljoen…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…

Kopen of huren: voor- en nadelen van een woning kopenKopen of huren: voor- en nadelen van een woning kopenKopen of huren? Dat is de vraag die je bij elke verhuizing zult moeten beantwoorden. Ruim de helft van alle woningen in…
Banksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen, sparen voor de alternatieve hypotheekaflossingBanksparen tegen een mooie rente bij de bank voor de financiering van de aflossing van uw hypotheek is alleen mogelijk m…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 09-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.