Schulden maken belonen met hypotheekrenteaftrek

Schulden maken belonen met hypotheekrenteaftrek De hypotheekrenteaftrek is eigenlijk een aanmoediging om schulden op te bouwen en aan te houden. Aflossen wordt afgeraden, want dat verlaagd het fiscaal voordeel. Door de overheid worden consumenten ontmoedigd om consumptieve schulden aan te gaan. De reclames over geld lenen moeten aan strenge eisen voldoen, want ze mogen niet aanzetten tot lenen. In commercials moet benadrukt worden dat lenen geld kost. De hypotheekrenteaftrek past echter niet in deze denkwijze. Door de fiscale behandeling van hypotheekrente, worden huizenbezitters aangemoedigd om de hypotheekschuld maximaal te houden.

Waarom is de hypotheekrenteaftrek geïntroduceerd?

Om het kopen van een eigen huis aan te moedigen, is in het verleden de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen. Tegenwoordig woont ongeveer 60 procent van de gezinnen in een koophuis, de aanmoediging heeft dus gewerkt. De aftrekmogelijkheid wordt nu in leven gehouden, om te voorkomen dat huizenbezitters hun hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen.

Hoe werkt de hypotheekrenteaftrek?

Bij het kopen van een eigen huis dat als hoofdverblijf gaat dienen, zijn de kosten voor de financiering van de aankoop en onderhoud fiscaal aftrekbaar. Iemand die een huis koopt met eigen middelen heeft geen fiscaal voordeel, er moet geleend worden om de overheidssubsidie te kunnen krijgen. Het gevolg is dat huizenbezitters geen eigen geld in het huis gaan steken, maar dat ze het benodigde geld voor de aankoop, verbouwing en onderhoud gaan lenen.

Hypotheekrenteaftrek is aanzetten tot lenen

De fiscale behandeling van hypotheekrente is niet logisch. U moet een lening afsluiten om de beloning in de vorm van hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen. Het klinkt logischer om juist de mensen die niet gaan lenen voor de eigen woning te belonen. Het gevolg is dat de hypotheekrenteaftrek een grote jaarlijkse kostenpost is voor de Nederlandse schatkist. De Nederlandse overheid krijgt minder geld binnen, doordat huizenbezitters minder belasting betalen over hun inkomsten.

Hypotheekrenteaftrek vooral aantrekkelijk voor de rijken met dure huizen

De fiscale behandeling van hypotheekrente kent geen maximum. De betaalde hypotheekrente voor een hypotheek van honderdduizend euro is aftrekbaar, en voor een hypotheek van vier miljoen euro geldt dezelfde aantrekkelijke fiscale regeling. De grootverdieners kunnen de hypotheekrente zelfs aftrekken tegen de hoogste belastingtarief van 52 procent.

Beperken hypotheekrenteaftrek

Op lange termijn is de onbeperkte hypotheekrenteaftrek onhoudbaar. Het kost teveel geld om de regeling volledig in stand te houden. Uit angst voor de gevolgen van de beperking van de aftrekmogelijkheid, zijn er in het verleden nooit maatregelen getroffen. Een beperking kan namelijk tot gevolg hebben dat de huizenmarkt volledig gaat instorten. De gevolgen zijn voor een groot deel afhankelijk van de mate waarin er beperkingen doorgevoerd gaan worden. Waarschijnlijk zullen er in eerste instantie geen zware beperkingen doorgevoerd worden.

Aflossen stimuleren

Het zou beter zijn dat juist het aflossen wordt gestimuleerd in plaats van het aanhouden van schulden. Op deze manier gaat het om eenmalige kosten voor de schatkist in plaats van terugkerende aftrekbare lasten. De huizenbezitters hebben er ook baat bij, want het aanhouden van de maximale hypotheekschulden neemt ook de nodige risico’s met zich mee. Huizenbezitters moeten van hun maximale hypotheeklasten af om beter bestand te zijn tegen een daling van de huizenprijzen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…
Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelOok een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelGeld lenen betekent ook minder belasting betalen doordat schulden aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Bij de fisca…
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…

Vragen die u moet stellen voordat u een hypotheek afsluitVragen die u moet stellen voordat u een hypotheek afsluitEen hypotheek afsluiten is na het kopen van een huis één van de belangrijkste beslissingen uit een mensenleven. Er zijn…
Wat is een opeethypotheek?In de eigen woning wordt een waarde opgebouwd door aflossingen en door eventuele waardestijgingen van het huis. De eigen…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.