Meer hypotheek tweeverdieners 2020 en 2021
Tweeverdieners let op, met twee inkomens is in 2020 en 2021 meer hypotheek mogelijk. Door de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie en voorwaarden voor het verlenen van krediet is voor tweeverdieners met twee inkomens een hogere hypotheek voor de eigen woning toegestaan. Ook het inkomen van uw partner telt voor een belangrijk deel mee bij het toetsinkomen en de leennormen. Tweeverdieners hebben hierdoor een hogere hypotheek met NHG, maar daar staat tegenover dat de maximale norm voor een hypotheek is verlaagd naar 100%.
Meer hypotheek mogelijk voor de tweeverdieners in 2020 en 2021
De Nationale Hypotheekgarantie zorgt ook voor een goedkopere hypotheek
De Nationale Hypotheekgarantie is voor vele gezinnen en vooral ook starters een belangrijke achtervang om goedkoper een hypotheek voor de eigen woning af te sluiten. De banken en verzekeraar zien een hypotheek met NHG als een verminderd risico en kunnen daardoor een lagere hypotheekrente in rekening brengen. Zo is het mogelijk om een
goedkopere hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Het helpt ook altijd als u wat eigen geld meeneemt.
Nieuwe voorwaarden NHG voor twee inkomens 2020 en 2021
Nieuw in de voorwaarden van de Nationale Hypotheekgarantie is dat tweeverdieners het tweede inkomen voor voor een belangrijk deel mogen meetellen bij de berekening van wat er maximaal mag worden geleend. Anders gezegd ook de tweeverdiener krijgt een hoge woonquote toebedeeld, dat wil zeggen dat een groter deel van het vaste bruto inkomen aan hypotheeklasten mag worden uitgegeven. Hierdoor groeit direct de maximaal toegestane leencapaciteit. Een beetje afhankelijk van de hypotheekrente kan de leencapaciteit wel met 30.000 euro toenemen. In 2020 gaat het om 80% bijtelling van het tweede inkomen (70% in 2019). In 2021 wordt dit 90%. Dus:
- 2019: 70%;
- 2020: 80%.
- 2021: 90%.
Tweeverdieners en alleenverdiener gelijk behandeld
Dat tweeverdieners en een alleenverdiener meer gelijk behandeld gaan worden is een belangrijke doorbraak die vooral door druk van Vereniging Eigen Huis tot stand is gekomen. Ten onrechte werden tweeverdieners als een verhoogd risico gezien door banken en verzekeraars. Daar lag de kromme redenering aan te grondslag dat twee inkomens ook een grotere kans betekende op het wegvallen van een inkomen, terwijl iemand even goed kan stellen dat als er bij twee inkomens een inkomen wegvalt er gelukkig nog een inkomen als achtervang dient.
Maximaal lenen voor een hypotheek
U hoeft natuurlijk niet per se maximaal te lenen voor een hypotheek, maar als u een geweldige woning hebt gezien die in uw smaak valt, is het wel prettig dat de mogelijkheid er is om een behoorlijke hypotheek af te sluiten. Houd altijd in de gaten wat uw inkomen de komende jaren zal zijn en bedenk dat de hypotheekrente in 2020 historisch gezien aan de lage kant is, maar dat de hypotheekrente later ook weer kan stijgen. Bespreek met uw hypotheekadviseur dus niet alleen de hoogte van het gewenste hypotheekbedrag, maar bekijk samen ook voor hoeveel jaren u de hypotheekrente kunt en wilt vastleggen. Als u denkt dat na een paar jaar sprake zal zijn van een hogere hypotheekrente, dan loont het de moeite om voor een lange rentevaste periode te kiezen. U kunt dan een hoge hypotheek als tweeverdieners afsluiten en bent verzekerd van een lange periode van gelijkblijvende maandlasten. Zo houdt u ook in de toekomst de kosten van uw hypotheek betaalbaar.
Wat schiet u er in 2020 en 2021 mee op?
Er zijn twee effecten voor uw hypotheek. U kunt maar tot 100% lenen en moet dus eigen geld meenemen als tweeverdieners, maar het tweede inkomen telt ook fors mee (tot 80% in 2020). Per saldo gaat u er naar schatting 15.000 tot 30.000 euro op vooruit in 2020 en 2021. Laat u ook zich op dit punt goed adviseren.
Lees verder