Rentevaste periode loopt af: verlengen of oversluiten?

Rentevaste periode loopt af: verlengen of oversluiten? De rentevaste periode van je hypotheek loopt binnenkort af. Wat moet je doen, verlengen of oversluiten? Afhankelijk van de actuele hypotheek rente en je persoonlijke financiële situatie kies je voor oversluiten of verlengen. Vaak kun je de huidige hypotheek oversluiten tegen een lagere rente, echter krijg je wel te maken met extra kosten. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen om de juiste keuze te maken.

Rentevaste periode loopt af

Als de rentevaste periode afloopt van je hypotheek, dan krijg je van de geldverstrekker een nieuw voorstel. Dit voorstel heeft betrekking op de nieuwe rentevaste periode. Het kan zijn dat het nieuwe rente percentage hoger uitvalt dan het rente percentage dat je de afgelopen rentevaste periode hebt gehad. Het voorstel voor de nieuwe periode hoef je niet gelijk te accepteren, het is slechts een voorstel. Beter is om dit voorstel niet af te wachten, maar ruim voordat de geldverstrekker met een nieuw aanbod komt je financiële situatie eens goed te bekijken. Misschien is het verstandiger om een andere hypotheekvorm te nemen. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Hypotheek verlengen of oversluiten?

Als de rentevaste periode afloopt van je hypotheek dan is het verstandig om op tijd, zeg een jaar vooraf, de financieel adviseur in te schakelen. Samen met de adviseur kun je dan bekijken of de huidige hypotheek nog wel voldoende aansluit bij jouw financiële situatie. Misschien ben je wel voordeliger uit als je de huidige hypotheek gaat oversluiten. Je kunt dan vaker meer korting krijgen en een lager rente percentage.

Tegen het einde van de rentevaste periode van de hypotheek kun je het beste de hypotheek oversluiten, omdat je dan geen boete hoeft te betalen. Als je tijdens de rentevaste periode de hypotheek wilt oversluiten naar een andere vorm dan moet je hiervoor vaak een boete betalen. Met name als de hypotheekrente op de nieuwe hypotheek lager is dan de rente op de huidige hypotheek moet je een boete betalen. Dit heeft te maken met de inkomsten die de geldverstrekker mis loopt.

Hypotheek oversluiten

Als je kiest voor het oversluiten van de hypotheek dan moet je rekening houden met extra kosten. Zo moet je bijvoorbeeld taxatiekosten betalen, maar ook notariskosten. Om te zien over het oversluiten van je hypotheek verstandig is kijk je allereerst naar de huidige hypotheek rente. Is deze lager dan de hypotheek rente op de lopende hypotheek, dan kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Als de actuele hypotheek rente hoger is dan heeft oversluiten niet zo veel zin, tenzij je financiële situatie het toelaat.

Hypotheek oversluiten met lagere rente

Om een zo laag mogelijke hypotheek rente te krijgen kun je het beste de hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Omdat je als nieuwe klant meer korting krijgt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek loont het zeker om alle aanbiedingen op een rij te zetten. Een hypotheek adviseur kan je daarbij helpen. De adviseur heeft veel zicht op allerlei constructies die veel korting op de rente kunnen opleveren. Let er wel goed op dat sommige van die kortingen na het verlopen van de rentevaste periode kunnen verdwijnen. Dat betekent dat de lasten van de hypotheek ineens kunnen toenemen na verloop van de rentevaste periode.

Onderhandelen bij verlengen

Ben je het niet eens met het aanbod van de geldverstrekker voor een nieuwe rentevaste periode, dan kun je proberen om over het aanbod te onderhandelen. Bij sommige banken is het mogelijk om enkele tienden van het rente percentage af te krijgen. Je moet hiervoor echter wel goede argumenten bedenken. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rentevaste periode openbrekenRentevaste periode openbrekenOnterecht wordt vaak gewacht met het verlengen van de rentevaste periode tot de vastgelegde einddatum. Komt het goed uit…
Rentemiddeling betekent een goedkope hypotheekrenteRentemiddeling betekent een goedkope hypotheekrenteWat is rentemiddeling? Het middelen van uw hypotheekrente met de nieuwe actuele rente is rentemiddeling. Rentemiddeling…
Wat is rentemiddeling?U kunt uw bank verzoeken om de lopende rentevaste periode te verlengen. Dit zou u kunnen doen als u verwacht dat de rent…
Hypotheek verlengen in 2021Hypotheek verlengen in 2021De hypotheekrente daalt. Wie in 2021 zijn hypotheek moet verlengen door de renteherziening en het aflopen van de renteva…

BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?Een BKR hypotheek aanvragen kan tegenwoordig bij veel banken. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om een BKR hy…
Executiewaarde of overwaarde, onderwaarde en woz-waardeExecutiewaarde of overwaarde, onderwaarde en woz-waardeWat is uw huis nu echt waard in 2022 en 2023, wat is de waarde en de overwaarde? Wat is de executiewaarde of overwaarde…
Bronnen en referenties
  • www.actuelerentestanden.nl
  • www.wikipedia.org
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.