De verplichtingen bij het verhogen van uw hypotheek

De verplichtingen bij het verhogen van uw hypotheek Om uw huis te verbeteren, kunt u uw hypotheek verhogen, om met dit bedrag de kosten van de verbouwing te dragen. De geldverstrekker kan wel eisen stellen aan de te verstrekken tweede hypotheek. Een huis behoeft wel de nodige onderhoud om de waarde en het wooncomfort in stand te houden. De kosten die u hiervoor moet maken kunt u eventueel putten uit de overwaarde die in het huis zit. De bank kan u een tweede hypotheek verstrekken om de verbouwing of verbetering door te voeren. Naast de overwaarde zal de bank ook kijken naar uw financiele positie. U moet namelijk wel in staat zijn om maandelijks de verplichtingen te voldoen.

Wat is overwaarde?

Eenvoudig gezegd is overwaarde de waarde van het huis minus de resterende hypotheek die op het huis rust. Tenminste dit wordt als overwaarde gezien. Een betere definitie zou zijn om te stellen dat overwaarde de waarde van het huis is minus de koopsom van het huis plus de bijkomende kosten. Indien u eigen geld geinvesteerd hebt bij het kopen van een huis, moet u dit wel meenemen in het bepalen van de overwaarde. De bank gaat echter uit van de waarde van het huis minus de resterende hypotheek op het huis.

Eisen voor het verstrekken van een tweede hypotheek

Banken zijn wel voorzichtig met het verstrekken van een tweede hypotheek. Over het algemeen willen ze exact weten wat u met het geld gaat doen. De verbouwing moet er voor zorgen dat de waarde van het huis hoger gaat worden. De bank zal het bedrag gaan storten in een bouwdepot. U kunt vervolgens nota’s gaan indienen die uit het bouwdepot betaald gaan worden. De bank zal een taxatie gaan eisen waaruit blijkt wat de waarde is vóór de verbouwing en na de verbouwing.

Wat is een bouwdepot?

Geld dat in een bouwdepot staat, wordt gebruikt om aantoonbaar de verbouwing mee te bekostigen. De rekening is geblokkeerd en kunnen geen bedragen van opgenomen worden. De nota’s voor de verbouwing kunnen worden opgestuurd en die worden vervolgens voldaan vanuit het depot. Er hoeft pas hypotheekrente voldaan te worden vanaf het moment dat bedragen zijn opgenomen.

Moet er een taxatie worden verricht?

Ja, de geldverstrekker zal willen weten wat de waarde van het huis is vóór de verbouwing en na de verbouwing. Op basis hiervan kan de bank inschatten of ze het risico willen dragen. In bepaalde gevallen zal de bank het geld gaan verstrekken zonder dat er een taxatie noodzakelijk is. Hierbij gaat het om gevallen waarbij de overwaarde zeer groot is. Dit is aantoonbaar door middel van de WOZ waarde.

Tweede hypotheek voor consumptieve doeleinden

Een tweede hypotheek afsluiten en vervolgens het bedrag aan iets anders uitgeven dan het huis is in bepaalde gevallen toegestaan. De banken zullen niet bereid zijn om de volldige overwaarde op deze manier beschikbaar te stellen, maar bij een grote overwaarde zijn er vaak mogelijkheden. De hypotheek kan bijvoorbeeld gegoten worden in een krediethypotheek.

Bij het kopen van een huis zorgen voor een hogere hypotheekinschrijving

Bij het kopen van het huis kunt u alvast zorgen voor een hogere hypotheekinschrijving. Op deze manier kunt u op goedkope manier vooraf al rekening houden met een verbouwing die nog moet plaatsvinden. U hoeft voor de tweede hypotheek dan niet meer naar de notaris.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…
Hypotheek verhogenHypotheek verhogenEr zijn diverse redenen om de hypotheek te verhogen, zoals een verbouwing of achterstallig onderhoud. Het verhogen van d…
Wat is overwaarde?Wat is overwaarde?Overwaarde wordt ook wel “eigenwoningreserve” genoemd. Wat is overwaarde en hoe kun je de overwaarde opnemen en benutten…

Executiewaarde of overwaarde, onderwaarde en woz-waardeExecutiewaarde of overwaarde, onderwaarde en woz-waardeWat is uw huis nu echt waard in 2022 en 2023, wat is de waarde en de overwaarde? Wat is de executiewaarde of overwaarde…
Kan een huis onderwaarde hebben in plaats van overwaarde?Bij een eigen huis is er vaak sprake van overwaarde, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Iets dat in waarde kan stijgen…
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.