Uw hypotheek aanpassen aan uw leven

Een hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van dertig jaar. In deze periode zal er veel veranderen in uw leven waardoor de hypotheek aangepast moet worden. Bij het kopen van een huis sluit u een hypotheek af. In de jaren daarna zal deze door verschillende situaties moeten wijzigen. De meeste mensen blijven bijvoorbeeld niet altijd in hetzelfde huis wonen. Ook het hebben van jonge kinderen en het later uit huis gaan van de kinderen kan invloed hebben op uw woonwensen, en dus ook op uw hypotheek. Veel veranderingen van uw persoonlijke situatie zullen überhaupt een groot invloed hebben op uw financiële huishouding.

Veranderingen in relationele sfeer bij een alleenstaande

Iemand die als alleenstaande een huis koopt, zal andere woonwensen hebben dan in het geval er sprake is van een relatie. Als alleenstaande moet u bij het kopen van een huis al rekening houden met de toekomst. Indien u een relatie krijgt, voldoet de woning dan nog aan de wensen? Indien dit niet het geval is, moet het huis mogelijk weer verkocht worden.

Een alleenstaande zal ook een andere hypotheekvorm kiezen in vergelijking met een gezin met kinderen. De alleenstaande zal er eerder voor kiezen om de lasten zo laag mogelijk te houden, terwijl een gezin veel zorg zal besteden aan de toekomst. Als de kostwinner komt te overlijden, moet de rest van het gezin wel in het huis kunnen blijven wonen.

Relatie verbreken

Een huis dat u samen met uw partner hebt gekocht, is ook in het bezit van beide. Bij het verbreken van de relatie wordt het huis meegenomen in de verdeling van de bezittingen en de schulden. Een huis dat gekocht is op basis van twee inkomens, zal niet door één van de partners opgebracht kunnen worden. In dat geval moet het huis verkocht worden. Een ex partner die wel in het huis kan blijven wonen, moet het huis (en hypotheek) ook op naam krijgen. In deze situatie kan er een extra hypotheek worden afgesloten om de ex partner uit te kunnen kopen.

Gezinsuitbreiding

Op het moment dat er kinderen komen, blijkt het huis vaak te klein te zijn. Dit probleem is op te lossen door het huis te verkopen en een groter huis te kopen, of door een verbouwing. In beide gevallen zal het invloed hebben op de hypotheek. In sommige gevallen is het mogelijk om de hypotheek mee te nemen naar een ander aan te kopen huis. Voor een verbouwing kan een tweede hypotheek worden afgesloten. Om dit mogelijk te maken moet er wel voldoende overwaarde in het huis zitten.

Kinderen gaan het huis uit

Op het moment dat de kinderen op zichzelf gaan wonen, zal het huis weer te groot zijn. Dit kan ook weer een goede reden zijn om een ander huis te kopen.

Veranderingen in inkomen

Een daling van het inkomen kan een reden zijn waardoor de hypotheek niet meer op te brengen is. U kunt in dat geval proberen om de hypotheeklasten te drukken, maar het zal meestal resulteren in het verkopen van het huis. Een stijging van het inkomen zorgt ook weer voor een veranderende woonwens. Mensen die meer te besteden hebben, kunnen meer uitgeven aan woonlasten en dus ligt een groter of mooier huis binnen bereik.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekOverlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekHet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht bij een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzeker…
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
Verlaagt alimentatie mijn bedrag aan maximale hypotheek?Verlaagt alimentatie mijn bedrag aan maximale hypotheek?De banken stellen eisen bij het verstrekken van een hypotheek. Ze houden onder andere rekening met lasten die maandelijk…

Goedkoop verbouwen met spaargeld of hypotheekEen verbouwing gaat veel geld kosten, zeker in het geval u het gaat uitbesteden. U kunt besparen op de financieringskost…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.