Eigen huis kopen met garantstelling of extra lening

Een bank is bereid om een bepaald hypotheekbedrag op basis van uw inkomen te verstrekken. Indien u tekort komt om het gewenste huis te kopen, kunt u extra lenen van derden of zorgen voor een garantstelling door bijvoorbeeld uw ouders of andere familieleden. U moet er wel bij nadenken dat u maandelijks de vaste lasten op moet kunnen brengen. Een eigen huis is niet voor iedereen haalbaar. Vooral in de Randstad zijn de huizenprijzen hoog door een tekort aan huizen in dit gebied. De Overheid biedt in sommige gevallen een oplossing door een koopsubsidie open te stellen, maar u en het huis moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen, daarnaast zijn het ook maar beperkte regelingen. Het bedrag dat beschikbaar was voor koopsubsidie in 2010 was vóór de maand september al op. U kunt niet vertrouwen op de overheidsregelingen. Een beter alternatief is om een huis te kopen met hulp van bijvoorbeeld uw ouders.

Extra lening afsluiten

Op het moment dat u extra geld wilt lenen om het huis van uw dromen toch te kopen, kunt u niet aankloppen bij een bank. Een lening bij de bank zal namelijk geregistreerd worden bij het BKR in Tiel. De hypotheekbank zal eisen dat u de lening eerst gaat aflossen voordat ze u een hypotheek gaan verstrekken. Een mogelijkheid kan zijn om bij particulieren (bijvoorbeeld bij de ouders) een lening af te sluiten.

Door de lening op schrift van te leggen is het mogelijk om deze lening aan te merken als een lening ter verwerving van een eigen huis. De rentevergoeding is fiscaal aftrekbaar voor de betalers. De ouders (of andere particulieren) hebben het voordeel dat ze geld uit kunnen lenen waarvoor ze een hogere vergoeding kunnen vragen in vergelijking met de spaarrente. U moet zich wel vooraf goed verdiepen in de eisen waar de lening en de overeenkomst aan moeten voldoen.

Huis kopen met garantstelling

Bij een garantstelling gaat iemand die geen eigenaar van het huis, zich hoofdelijk aansprakelijk stellen om de verplichtingen uit de gesloten hypotheek na te komen. Diegene zal worden aangesproken indien de huiseigenaren zelf niet in staat zijn om de maandelijkse lasten te voldoen.

Diegene die zich garant stelt zal ook getoetst worden door de bank. Hij of zij zal namelijk financieel in staat moeten zijn om in geval van nood de maandelijkse lasten te voldoen, bovenop de eigen maandlasten. Normaal gesproken zal de garantsteller dus niet worden aangesproken om financieel bij te dragen.

Huis kopen met hulp

Indien de bank niet bereidt is om de benodigde hypotheek te verstrekken om het huis te kopen, zijn er nog mogelijkheden met een extra lening of met garantstelling. In veel gevallen is het echter niet verstandig om op deze manier een huis te kopen. De bank wil het geld namelijk niet verstrekken omdat zij er onvoldoende vertrouwen in hebben dat u het bedrag terug kunt betalen. Mogelijk moet u wel afzien van de aankoop. In bepaalde gevallen kunt u overwegen om met een extra lening of met garantstelling een huis te kopen.

Als u bijvoorbeeld een grote stijging van het gezinsinkomen verwacht, kunt u overwegen om met hulp een huis te kopen. Indien u geen verbetering van de financiële positie verwacht, kunt u beter kiezen voor een goedkoper huis.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp van ouders bij aankoop huisHulp van ouders bij aankoop huisStarters hebben veel moeite om een huis naar wens aan te schaffen. De ouders kunnen hierbij een helpende hand bieden doo…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Huis kopen niet meer volledig te financierenHuis kopen niet meer volledig te financierenTot het jaar 2013 kon een huis kopen volledig gefinancierd worden met een hypotheek. Ook de bijkomende kosten konden nam…

Oversluiten spaarhypotheek of leningOversluiten spaarhypotheek of leningMet het goedkoop oversluiten van uw hypotheek of lening kunt u veel geld verdienen. Het oversluiten van lening of hypoth…
Lage rentevoet, herfinancier uw leningLage rentevoet, herfinancier uw leningDe jongste economische crisis waarmee we de voorbije jaren te kampen kregen, en waarvan de naweeën nu nog altijd voelbaa…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.