Huis kopen in een dalende markt

Huis kopen in een dalende markt Een eigen huis is naast een onderdak ook een investering voor de toekomst. Echter de waarde van een woning kan ook zakken of zelfs instorten. Historisch gezien is het aankopen van een huis een goede investering. Zelfs als u gedurende de looptijd van de hypotheek niet aflost is het in het verleden een goede investering gebleken. De waardestijging kan ook zeer eenvoudig omslaan in een waardedaling. Een inzakkende huizenmarkt kan eenvoudig een waardedaling van twintig procent inhouden over meerdere jaren gerekend. Dit hoeft niet gelijk fataal te zijn voor huizenbezitters. Het huis moet dus niet als een veilige spaarpot worden gezien, maar meer als een risicovollere belegging.

Waardedaling in de loop der jaren

Een in de jaren tachtig of negentig aangekochte woonhuis kan wat betreft de waarde wel een stootje verdragen. De in de jaren tachtig aangekochte woning is vaak al ruim verdubbeld in waarde. De waardeontwikkeling is afhankelijk van vele factoren, onder andere locatie en onderhoud. Een huis in de Randstad heeft een grotere ontwikkeling doorgemaakt dan een huis op het platteland. Slecht onderhoud kan de waarde in een oplopende markt laten zakken. Een waardedaling hapt een deel van de overwaarde weg. Bij verkoop zal er minder overwaarde worden gemaakt, maar de gevolgen zijn te overzien. U kunt in dit geval wachten tot de huizenprijzen weer gaan stijgen, maar niemand weet wanneer dat gaat gebeuren.

Waardedaling kort na de aankoop

Zet de waardedaling direct of na enkele jaren na de aankoop in, dan heeft is het huis duur betaald. Hebt u het huis voornamelijk als investering gekocht dan verliest u op korte termijn geld. Historisch gezien wordt de daling opgevolgd door een stijgende markt. Bij verkoop van het huis blijft er een stukje schuld staan. Dit restbedrag moet u nog steeds afbetalen bij de bank.

Waardedaling vóór de aankoop

Een neergaande markt is gunstig voor de nieuwe kopers in de huizenmarkt. Dit voordeel gaat niet op als u een bestaand huis moet verkopen en een nieuwe gaat kopen. In dit geval is het namelijk lastig om de bestaande woning op korte termijn en tegen een goede prijs te verkopen. Ook voor de starters op de huizenmarkt kunnen er problemen ontstaan. De prijzen zijn lager maar het is niet bekend hoe ver het nog gaat zakken. Er bestaat een kans dat het huis toch nog te duur wordt gekocht.

Hypotheek in geval van een dalende markt

Een nog groter probleem kan ontstaan met de aan te vragen hypotheek. De geldverstrekkers weten namelijk ook dat de waarde van de huizen in een neerwaartse spiraal zit. Zij zullen voorzichtiger zijn met de uit te lenen bedragen. Het huis is namelijk het onderpand voor het geval de woningbezitters de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. De bank neemt dus een extra risico door een hypotheek te verstrekken op een onderpand die in waarde daalt. Dit kan resulteren in een hogere hypotheekrente of een lager maximaal te verstrekken hypotheekbedrag.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Als de huizenprijzen inzakkenUw huis kan fungeren als een spaarpot, maar wat als de huizenprijzen inzakken en de waardestijging om wordt gezet naar e…
Dubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten kunt u een tijdje dragen, maar uiteindelijk zal één van de huizen verkocht moeten worden.
Huis kopen een goede of een slechte investering?In het verleden werden huurders van huizen voor gek verklaard. De maandelijkse huur was weggegooid geld. Door de daling…

Vastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woningVastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woningGaat u in 2021 een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen? De aankoopkosten voor vastgoed zijn laag doordat de ov…
Als men de hypotheek niet meer betalen kanAls men de hypotheek niet meer betalen kanBij aankoop van de woning kan men de maandlasten meestal makkelijk betalen. Maar hogere rente bij afloop van een renteva…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.