Huis kopen in een dalende markt
Een eigen huis is naast een onderdak ook een investering voor de toekomst. Echter de waarde van een woning kan ook zakken of zelfs instorten.
Historisch gezien is het aankopen van een huis een goede investering. Zelfs als u gedurende de looptijd van de hypotheek niet aflost is het in het verleden een goede investering gebleken. De waardestijging kan ook zeer eenvoudig omslaan in een waardedaling. Een inzakkende huizenmarkt kan eenvoudig een waardedaling van twintig procent inhouden over meerdere jaren gerekend. Dit hoeft niet gelijk fataal te zijn voor huizenbezitters. Het huis moet dus niet als een veilige spaarpot worden gezien, maar meer als een risicovollere belegging.
Waardedaling in de loop der jaren
Een in de jaren tachtig of negentig aangekochte woonhuis kan wat betreft de waarde wel een stootje verdragen. De in de jaren tachtig aangekochte woning is vaak al ruim verdubbeld in waarde. De waardeontwikkeling is afhankelijk van vele factoren, onder andere locatie en onderhoud. Een huis in de Randstad heeft een grotere ontwikkeling doorgemaakt dan een huis op het platteland. Slecht onderhoud kan de waarde in een oplopende markt laten zakken. Een waardedaling hapt een deel van de overwaarde weg. Bij verkoop zal er minder overwaarde worden gemaakt, maar de gevolgen zijn te overzien. U kunt in dit geval wachten tot de huizenprijzen weer gaan stijgen, maar niemand weet wanneer dat gaat gebeuren.
Waardedaling kort na de aankoop
Zet de waardedaling direct of na enkele jaren na de aankoop in, dan heeft is het huis duur betaald. Hebt u het huis voornamelijk als investering gekocht dan verliest u op korte termijn geld. Historisch gezien wordt de daling opgevolgd door een stijgende markt. Bij verkoop van het huis blijft er een stukje schuld staan. Dit restbedrag moet u nog steeds afbetalen bij de bank.
Waardedaling vóór de aankoop
Een neergaande markt is gunstig voor de nieuwe kopers in de huizenmarkt. Dit voordeel gaat niet op als u een bestaand huis moet verkopen en een nieuwe gaat kopen. In dit geval is het namelijk lastig om de bestaande woning op korte termijn en tegen een goede prijs te verkopen. Ook voor de starters op de huizenmarkt kunnen er problemen ontstaan. De prijzen zijn lager maar het is niet bekend hoe ver het nog gaat zakken. Er bestaat een kans dat het huis toch nog te duur wordt gekocht.
Hypotheek in geval van een dalende markt
Een nog groter probleem kan ontstaan met de aan te vragen hypotheek. De geldverstrekkers weten namelijk ook dat de waarde van de huizen in een neerwaartse spiraal zit. Zij zullen voorzichtiger zijn met de uit te lenen bedragen. Het huis is namelijk het onderpand voor het geval de woningbezitters de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. De bank neemt dus een extra risico door een hypotheek te verstrekken op een onderpand die in waarde daalt. Dit kan resulteren in een hogere hypotheekrente of een lager maximaal te verstrekken hypotheekbedrag.