Als de huizenprijzen inzakken

Uw huis kan fungeren als een spaarpot, maar wat als de huizenprijzen inzakken en de waardestijging om wordt gezet naar een waardedaling. Hoewel de vraag naar koopwoningen nog steeds het aanbod overstijgt blijft er een mogelijkheid bestaan dat de huizenprijzen inzakken. Dit kan gebeuren door diverse oorzaken, zoals het stijgen van de hypotheekrente of aantasting van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. De oorzaken kunnen ook liggen op de aandelenbeurzen en in de economie. Zodra het vertrouwen in de huizenprijzen wegvalt kan er een probleem ontstaan.

Vertrouwen

De hoogte van de huizenprijzen rust voor een groot deel op vertouwen in de markt. Zodra kopers en verkopers het vertrouwen verliezen gaan zij daar naar handelen, met alle gevolgen van dien. Starters op de huizenmarkt die verwachten dat de prijzen gaan zakken zullen nu niet een huis gaan kopen, maar gaan afwachten. Ze willen voorkomen dat ze nu een huis te duur kopen en wachten liever een paar jaren. Verkopers met dezelfde verwachtingen gaan nu nog snel hun huis te koop zetten om te voorkomen dat de waarde gaat dalen zolang het hun bezit is. Door deze handelingen zal het proces versneld worden. De huizen worden niet verkocht en het aanbod is zeer groot.

Hypotheekrente

In de periode rond 1980 – 1982 verkeerde de huizenmarkt in een crisissituatie. De hypotheekrente is in deze periode opgelopen tot ruim dertien procent. Als dit gaat gebeuren ontstaan er grote problemen bij bestaande huizenbezitters met een hypotheek. Zodra de einddatum van de rentevaste periode is bereikt moet de rente opnieuw voor een bepaalde periode worden vastgezet. Indien de rentes enorm zijn gestegen zorgt dit voor een grote stijging van de maandlasten van deze huishoudens. Een stijging van één procent op een huis van €250.000 gaat bruto per maand ruim €200 extra kosten.

Gebruiken van de overwaarde

Overwaarde in uw huis kunt u gebruiken om een verbouwing aan het huis te realiseren. De geldverstrekkers zullen bij een gespannen huizenmarkt voorzichtiger zijn met het verstrekken van een tweede hypotheek. De geldverstrekkers weten namelijk dat er een kans bestaat dat de huizenprijzen gaan zakken en dat met een tweede hypotheek de schuld sneller de werkelijke waarde van het huis kan overtreffen. Dit heeft gevolgen voor de opbrengsten van de bank bij een gedwongen verkoop. Indien u uw huis echter al tientallen jaren in uw bezit heeft dan vertegenwoordigd deze voldoende overwaarde om garanties aan de bank te geven. Uw overwaarde gebruiken voor het aanschaffen van een auto, boot of andere consumptieve uitgaven zal de bank niet snel meer aan meewerken.

Starters op de huizenmarkt

Voor starters op de huizenmarkt biedt een daling van de prijzen een buitenkansje om toch het huis te kunnen kopen die eerste te duur leek. Een waardedaling zal de veel te hoge prijzen voor huizen in Nederlands laten dalen. Vooral in de Randstad zijn de prijzen dermate hoog dat slechts weinig starters in aanmerking komen voor een eigen huis. Een correctie in de markt zal de huizenprjzen weer iets terugbrengen naar realistische bedragen en zal voorkomen dat ze nog verder stijgen.
© 2008 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in een dalende marktHuis kopen in een dalende marktEen eigen huis is naast een onderdak ook een investering voor de toekomst. Echter de waarde van een woning kan ook zakke…
Hypotheek afsluiten bij oudersStarters hebben het moeilijk als nieuwkomer op de huizenmarkt. De huizen zijn te duur en de inkomens te laag.
Huis kopen ondanks dalende huizenprijzenEen huis kopen is meer dan een aankoop van een onderdak. Het is namelijk ook een investering met de nodige risico’s. Dal…
Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Wat gaan de huizenprijzen 2021 en woningmarkt 2021 doen na het verdere herstel in 2020? Wat is de prognose en verwachtin…
Economische crisis en hypotheek: wat is veilig en verstandigEconomische crisis en hypotheek: wat is veilig en verstandigEen bank kan failliet gaan, de economie kan afkoelen en dat heeft gevolgen voor uw hypotheek. Is uw geld veilig bij bank…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.