Zzp-hypotheek Knab en Aegon: maximale hypotheek voor zzp'er

Zzp-hypotheek Knab en Aegon: maximale hypotheek voor zzp'er Je hebt je droomhuis gezien en wilt dit financieren met een hypotheek. Natuurlijk wil je een zo groot mogelijk bedrag lenen, want zo kun je immers optimaal profiteren van hypotheekrenteaftrek. Toch vragen de meeste banken en andere geldverstrekkers aan zzp’ers vaak om eigen geld mee te nemen. Bij veel banken zou je maximaal 90 procent van de koopwaarde van je woning kunnen lenen, hoewel ze vaak zeggen dat je - als je inkomen toereikend is - het wettelijk vastgestelde maximale hypotheekbedrag zou kunnen lenen (101 procent van de koopwaarde van je woning in 2017 en 100 procent in 2018). Bij de zzp-hypotheek van Knab en Aegon krijg je als zzp'er een maximale hypotheek.

Wat is een maximale hypotheek?

Een maximale hypotheek is het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van een huis. Vanuit de wet zijn er regels gesteld aan dit bedrag. Zo mag je in 2016 maximaal 102 procent van de waarde van je toekomstige huis lenen. Dit percentage wordt ieder jaar met één procent teruggebracht, tot 100 procent in 2018. Naast de koopwaarde van je woning is je financiële situatie als zzp’er leidend voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Je moet de maandelijkse lasten die bij een hypotheek komen kijken immers kunnen dragen. Denk hierbij aan je inkomen, je uitgaven en je perspectief als ondernemer.

Hoe krijg je als zzp’er een maximale hypotheek?

Veel banken vragen van zzp’ers om eigen geld in hun woning te stoppen. Hoewel ze aangeven dat je het wettelijk vastgestelde maximale hypotheekbedrag kunt lenen, krijg je in de praktijk maximaal 90 procent van waarde. Dat lijkt misschien veel, maar als je droomhuis € 275.000, - waard is, gaat het toch om € 27.500, - die je zelf moet inbrengen en waarover je geen renteaftrek krijgt. Dit bedrag zit gedurende de looptijd van je hypotheek (meestal 30 jaar) vast in stenen. Je kunt het niet voor je onderneming gebruiken en het ook niet aanspreken als je het nodig hebt. Om dit probleem tegen te gaan, biedt het Woonfonds naar eigen zeggen een hypotheek voor 100 procent van de woningwaarde aan, mits je inkomen toereikend is natuurlijk. Aegon Bank en de online bank Knab bieden al een tijdje een hypotheek aan, waarbij je in principe ook het volledige bedrag kunt lenen.

Hoe werkt het?

Voor de zzp-hypotheek van het Woonfonds geldt een renteopslag. Voor die van Knab en Aegon sluit je afhankelijk van je inkomen en het aantal jaar dat je ondernemer bent bij Aegon Bank een hypotheek af van maximaal 85 of 90 procent van de koopwaarde van je huis. Het overige leningdeel financiert Knab. Hiervoor vraagt de bank wel een extra onderpand. Dit onderpand bestaat uit een bedrag dat je vier tot acht jaar bij hen op een geblokkeerde spaarrekening zet. Het bedrag is het verschil tussen je hypotheek (85 of 90 procent van de koopwaarde van je huis) en het wettelijk vastgestelde maximale hypotheekbedrag (102 procent in 2016). Het spaarsaldo valt ieder jaar voor een deel vrij, zodat je er na vier tot acht jaar weer volledig over kunt beschikken. De looptijd van de spaarrekening is afhankelijk van het soort hypotheek. Bij een lineaire hypotheek is de looptijd vier jaar en bij een annuïteitenhypotheek acht jaar. Bij een lineaire hypotheek valt er 25 procent per jaar vrij en bij een annuïteitenhypotheek 12,5 procent per jaar.

Wat zijn de voordelen?

Een voordeel van de zzp-hypotheek van Aegon en Knab is dat je optimaal kunt profiteren van renteaftrek. Je leent immers het maximale bedrag dat je voor je woning kunt lenen en de rente op die lening is aftrekbaar van de belasting. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd met 0,5 procent per jaar tot 38 procent in 2041. Ook is het zo dat de maximale hypotheek ieder jaar één procent wordt teruggebracht tot maximaal 100 procent in 2018. Een wellicht nog groter voordeel voor jou als ondernemer is dat je geen eigen geld in je huis hoeft te stoppen. Zo kun je je geld gebruiken om te investeren in je eigen onderneming of om in mindere tijden je levensonderhoud te kunnen voorzien.

Wat zijn de nadelen?

Je moet als zzp’er behoorlijk wat eigen geld hebben om het gevraagde kapitaal vier tot acht jaar vast te zetten op een spaarrekening bij Knab. Afhankelijk van het aantal jaarrekeningen dat je kunt overleggen is dit (in 2016) 12 tot 17 procent van de waarde van het huis dat je wilt kopen. Bij een huis met een waarde van € 200.000, - gaat het om een bedrag van € 24.000, - tot € 34.000, -. Kies je voor een lineaire hypotheek, dan kun je na een jaar alweer over € 6.000, - tot € 8.500, - beschikken. Bij een annuïteitenhypotheek is dit bedrag behoorlijk lager: € 3.000, - tot € 4.250, -.

Je moet dit geld niet alleen hebben. Je moet het ook echt ‘over’ hebben. Je moet dus zeker weten dat je het niet hoeft aan te spreken in de komende vier tot acht jaar. En juist dat is de vraag, aangezien je inkomen als (startend) zzp’er sterk kan wisselen.
Een ander nadeel is dat je een zakelijke rekening moet openen bij Knab om het bedrag te kunnen storten. Hoewel deze rekening niet echt duur is (in 2016 betaal je € 5, - per maand), zijn het wel extra kosten. Of je moet je zakelijke rekening bij een andere bank opzeggen en overstappen naar Knab. Dat brengt alleen weer administratieve rompslomp met zich mee.

Kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor een zzp-hypotheek van Knab en Aegon als je twee jaar of langer zzp’er bent. Werk je twee jaar als ondernemer, dan moet je naast de cijfers over twee boekjaren ook een verklaring van je inkomsten in het derde boekjaar overleggen.

Waar kan ik een maximale hypotheek afsluiten?

Je kunt de zzp-hypotheek van Knab en Aegon afsluiten via een onafhankelijke hypotheekadviseur, dus niet direct bij Aegon of Knab zelf. Knab en Aegon hebben de hypotheekadviseurs overigens wel zelf geselecteerd. De adviseurs zijn te vinden op de website van Knab.
© 2016 - 2024 Annemiekkrogt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
NHG later aan hypotheek toevoegenOm een hypotheek te kunnen sluiten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet er aan bepaalde vo…
De crowdfunding hypotheek van JungoDe crowdfunding hypotheek van JungoJe kunt als particulier beleggen in de crowdfunding hypotheek van Jungo. De constructie van deze hypotheek is innovatief…
Eisen hypotheek afsluitenEisen hypotheek afsluitenDoor het afsluiten van een hypotheek gaat u een financiële verbintenis aan met de bank. Elke hypotheekverstrekker heeft…

NHG-hypotheek voor zzp'ers: mogelijk vanaf 1 jaar zzp'erNHG-hypotheek voor zzp'ers: mogelijk vanaf 1 jaar zzp'erZzp'ers kunnen een hypotheek met NHG krijgen als ze één jaar zzp'er zijn en de laatste drie kalenderjaren maximaal één k…
Kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen?Kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen?Je wilt een huis kopen als zzp’er. Krijg je dan een hypotheek? Je kunt als zzp'er al een hypotheek krijgen met 1 jaarcij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peter Facebook, Pixabay
  • http://www.z24.nl/ondernemen/hypotheek-voor-zzper-hoe-streng-zijn-de-voorwaarden-599718
  • http://www.nu.nl/geldzaken/4162085/knab-en-aegon-introduceren-hypotheek-zzper.html
  • https://www.knab.nl/zzp-hypotheek
  • https://www.snsbank.nl/particulier/hypotheken/ander-huis-kopen/belastingvoordeel-door-hypotheekrenteaftrek.html
Annemiekkrogt (30 artikelen)
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.