De hypotheekrente kun je eenvoudig zelf omlaag brengen

Huiseigenaren staan er vaak niet bij stil dat de hypotheekrente omlaag kan worden gebracht door slim na te denken. Heb je overwaarde in je huis? De kans is groot dat je nog steeds een te hoge risico-opslag in je hypotheek hebt zitten. Wist jij dat het opsturen van de WOZ beschikking al voldoende kan zijn om de hypotheekrente omlaag te krijgen? Moet je kiezen voor een nieuwe rentevast periode? Overweeg om een kortere periode vast te zetten. Bij het afsluiten van een hypotheek zet je de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast. Gedurende deze periode staan je maandlasten in principe vast. Pas bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode kunnen er nieuwe afspraken gemaakt worden. Toch zijn er in bepaalde gevallen mogelijkheden om de hypotheekrente omlaag te krijgen. Bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode kun je ook veel geld besparen door iets meer risico te nemen. Besef je goed! Een geringe renteverlaging kan een besparing van honderden tot zelfs duizenden euro’s op jaarbasis opleveren.

Banken werken met risicocategorieën

De hoogte van de hypotheekrente is deels afhankelijk van de risicocategorie waar de hypotheek binnen valt. De meeste banken hanteren vier categorieën, namelijk:
  • Hypotheek tot 60% van de marktwaarde
  • Hypotheek tot 80% van de marktwaarde
  • Hypotheek tot 100% van de marktwaarde
  • Hypotheek vanaf 100% van de marktwaarde

Met hypotheken die in de eerste categorie vallen, lopen banken het laagste risico. Indien de huiseigenaar de hypotheeklasten niet meer kan opbrengen, is het huis eenvoudig te verkopen voor een bedrag hoger dan de hypotheekschuld.

Heb je overwaarde in je huis? Laat de marktwaarde van je huis beoordelen

Bij een overwaarde in je huis kun je de bank verzoeken om de risico-opslag in de hypotheek te verlagen naar de juiste risicocategorie. Dit kun je doen aan de hand van de laatste WOZ beschikking. De laatste jaren zijn banken wel voorzichtiger geworden met beoordelingen van een eventuele overwaarde. Steeds meer banken verzoeken om een waardebepaling door een taxateur. Uit een taxatierapport moet blijken wat de actuele marktwaarde is. Dit is het bedrag waarvoor het huis nu te verkopen is. Tussentijds kan de bank aan de hand van deze taxatie de hypotheekrente verlagen.

Zorg voor aflossing van een deel van de hypotheek

Door een deel van de hypotheek af te lossen, kun je in een lagere risicocategorie komen. Dit kan jou gedurende de resterende looptijd vele duizenden euro’s besparen. Doe dit wel in overleg met je hypotheekadviseur. Extra aflossen kan fiscale gevolgen hebben.

Kiezen voor een kortere rentevast periode

Huiseigenaren die ervoor kiezen om de hypotheekrente voor een periode van vijftien jaar of langer vast te zetten, betalen gemiddeld gezien teveel rente. In de praktijk blijkt namelijk dat je gerekend over de volledige looptijd veel geld kunt besparen door te kiezen voor maximaal tien jaar vast. Stel, na tien jaar is de hypotheekrente zeer hoog. Op dat moment kun je ervoor kiezen om de rente eerst weer voor één jaar vast te zetten. Zodra de rente weer zakt, kun je alsnog kiezen voor een langere rentevast periode.

Hypotheek oversluiten om lagere lasten te krijgen

In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank en/of leenvorm. De te dure hypotheek ruil je in voor een andere vorm. Dit brengt vaak wel kosten met zich mee, maar zolang de opbrengsten de kosten overtreffen is het zeker de overweging waard. Ga in gesprek met je hypotheekadviseur om de mogelijkheden te verkennen.
© 2015 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zit er een risico-opslag in mijn hypotheek?Waarom zit er een risico-opslag in mijn hypotheek?Bij het verstrekken van hypotheken is de hoogte van de hypotheekrente deels afhankelijk van de hoogte van het risico dat…
Hypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenHypotheekrente niet voor langere tijd vastzettenBij het afsluiten van een hypotheek, moet u ook kiezen voor de duur van de rentevast periode. Te kort vastzetten neem ri…
Renteopslag in uw hypotheek laten vervallenRenteopslag in uw hypotheek laten vervallenBij het kopen van een huis hebben de meeste mensen een hypotheek nodig om het huis te financieren. De hoogte van de hypo…
Zeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteZeven manieren voor extra korting op de hypotheekrenteDe hypotheekrente stijgt in 2023. U kunt op zeven manieren een slimme extra korting op de hypotheekrente krijgen. Zowel…

Het meefinancieren van een restschuldHet meefinancieren van een restschuldAls gevolg van de financiële crisis is de waarde van de woningen in Nederland gedaald. Deze daling zorgde ervoor dat vee…
Aflossingsvrije hypotheek blijft mogelijkSinds 1 januari 2013 zijn er voor nieuw gesloten hypotheken nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekre…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.