Duitse hypotheek

Duitse hypotheek Een Duitse hypotheek heeft gemiddeld 1,5% lagere rente dan normale hypotheken in Nederland. Deze hypotheek is mogelijk vanaf 13 juli 2013. Maar er zijn wel strengere eisen aan verbonden dan normale hypotheken. Hieronder vind je alle informatie over Duitse hypotheken.

Lage rente

Ben je op zoek naar een bank met een lage rente? Dan is een Duitse hypotheek misschien wel wat voor jou. Binnenkort, vanaf 13 juli 2013, zullen Duitse banken op de Nederlandse markt hypotheken gaan afsluiten. Ze zullen in een periode van drie maanden worden getest. Duitse banken bieden hypotheken aan voor gemiddeld 1,5% lager liggende rente dan een normale hypotheek uit Nederland. De gemiddelde Duitse hypotheek rente is 2,6%, en de goedkoopste normale hypotheek is 3,95%. Dat scheelt dus behoorlijk wat!

Nederland

Gelukkig blijkt het geen stunt te zijn. De Duitsers komen echt in Nederland om hier goedkope hypotheken op de markt te brengen. Hierdoor zal de concurrentie toenemen, wat erg prettig is! Hopelijk zullen de Nederlandse banken hun rente na verloop van tijd ook laten dalen. Ze zullen wel moeten, willen ze niet al hun klanten verliezen.

Strenge eisen

Een Duitse hypotheek lijkt dus een goed idee! Maar er zijn wel strenge eisen aan verbonden. De Duitse banken willen namelijk geen risico lopen dat ze hun geld niet meer terugzien. Als je een hypotheek wil afsluiten bij een Duitse bank, zul je wel aan strenge eisen moeten voldoen. Zo moet je 20-30% van het huis zelf betalen. Je moet dus al over aardig wat geld beschikken. Niet echt geschikt voor starters op de huizenmarkt dus. Ook moet je een vaste baan hebben. Een intentieverklaring zal niet voldoen. Verder moet je niet te oud zijn. In Duitsland moet je namelijk voor je pensioen, voor je 67e dus, je hele hypotheek hebben afgelost.

Welke bank

Waarschijnlijk gaat het om een samenwerking van meerdere kleine Duitse banken. In Nederland zijn er drie grote banken op de hypotheekmarkt, maar in Duitsland zijn er juist veel kleine banken. Hierdoor is er ook meer concurrentie tussen deze banken. En meer concurrentie zorgt weer voor lagere rente.

Informatie op een rij

  • Rente: Als je 70% van de waarde van je huis leent, betaal je 2,6% rente. En als je 80% van de waarde van je huis leent, betaal je 2,8% rente.
  • Tien jaar: Je kunt de eerste periode alleen een hypotheek afsluiten waarbij de rente voor de komende tien jaar vast staat.
  • Aflossen: De hypotheek moet je annuitair aflossen, dat is hetzelfde als nu in Nederland wordt gedaan. Deze moet dus helemaal afgelost zijn als je met pensioen gaat.
  • Werk en geld: Als ondernemer kun je geen hypotheek afsluiten, alleen met een vaste baan. Ook heb je aardig wat eigen geld nodig.

Alternatief

Helaas is de Duitse hypotheek maar voor maximaal 1/10e van de Nederlanders die een hypotheek hebben. Maar gelukkig zijn er ook goede alternatieven voor de rest;
  • Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor variabele rente. Of voor een korte rentevaste termijn, dan is je rente ook laag.
  • Kiezen voor de goedkoopste Nederlandse hypotheek (dat is op dit moment Argenta, met 3,95%
  • Als je tussentijds extra aflost, komt je in aanmerking voor de Duitse hypotheek.

Lees verder

© 2013 - 2024 Me89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek Duitse bank afsluiten in NederlandHypotheek Duitse bank afsluiten in NederlandU wilt een Duitse hypotheek in Nederland afsluiten, dat kan. De hypotheekrente is bovendien laag. U kunt bijvoorbeeld ee…
Hypotheek en hypotheekakteHypotheek en hypotheekakteAls je een hypotheek afsluit, teken je een hypotheekakte. In de hypotheekakte staan vermeld de hoogte van de rente en de…
Hypotheek versneld aflossen of sparen?Hypotheek versneld aflossen of sparen?Een hypotheek versneld aflossen kan vele voordelen opleveren. Zo bent u sneller financieel onafhankelijk en minder vatba…
Hypotheek versneld aflossenHypotheek versneld aflossenDe huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij huiseigenaren. Zij weten niet wat verstandig is. Wel of niet h…
Goedkope Duitse hypotheken niet zonder risicoGoedkope Duitse hypotheken niet zonder risicoDe rentepercentages in Duitsland zijn lager dan ooit tevoren en huizenkopers profiteren van gunstige hypotheken. Maar de…
Bronnen en referenties
  • http://www.wegwijs.nl/artikel/2013/06/duitse-hypotheek-alle-informatie-op-een-rij
Reactie

Qemo, 15-06-2013
Geachte,
wil heel graag weten welke hypotheekadviseurs en/of banken na 13 juli 2013 de Duitse hypotheek verstrekken.

mvg Reactie infoteur, 15-06-2013
Beste Qemo,

Daar kan ik u helaas geen antwoord op geven. Vanaf 13 juli zullen enkele hypotheekadviseurs de Duitse hypotheek verstrekken voor een proefperiode van 3 maanden. Daarna zullen het er wellicht meer zijn.

Mvg, Me89

Me89 (29 artikelen)
Laatste update: 19-06-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.