Een gedwongen verkoop van uw huis kan beter voorkomen worden
Een gedwongen verkoop van een huis komt nogal eens voor. Wie een aantal maanden de hypotheek niet meer kan betalen en het ene gat met het andere moet dichten, komt na verloop van tijd altijd in problemen met de hypotheekverstrekker. Die wil immers zijn geld, en het liefst ook de rentes daarop, terugzien. Bij het overslaan van de hypotheekbetalingen zal de bank niet al te lang wachten met een gedwongen verkoop van uw huis. Dat loopt meestal uit op een restschuld van een aantal duizenden, waardoor u het daarna financieel nog moeilijker kunt krijgen. U hebt dan geen huis in eigendom meer, maar wel een schuld die in de loop van de tijd toch afbetaald moet worden. Het loont dan ook de moeite om wegen te zoeken, waardoor het niet zover hoeft te komen.
Een dak boven het hoofd is belangrijk
Een van de belangrijkste voorwaarden om een geregeld leven te kunnen leiden is een goed dak boven het hoofd van u en uw gezin. De hypotheek of de huur betalen is daarom heel belangrijk. Bijna net zo belangrijk als eten en kleding. Gas, water en licht natuurlijk ook, maar vooral de woning biedt bescherming tegen kwade invloeden van buiten. Het niet of veel te laat betalen van de hypotheek is daarom niet zo verstandig. Stel de betalingen dan ook niet uit tot de bank met een gedwongen verkoop van uw huis op de proppen komt.
Een te hoge hypotheek in verhouding met het inkomen kunt u beter voorkomen
Vaak zijn er invloeden van buitenaf, waardoor de hypotheek plotseling als een zware steen op het inkomen drukt. Oorzaken zijn vaak ontslag, een scheiding, studerende kinderen, het overlijden van een meewerkende partner, enzovoort. Niet altijd is een te hoge hypotheek immers de schuld van de hypotheeknemer, hoewel er ook mensen zijn die door een verkeerd koopgedrag hun hypotheek niet meer kunnen betalen als alles duurder wordt.
Spreek met de bank over een betalingsregeling
Vaak is het de moeite waard om eens met uw bank over uw betalingsproblemen te gaan praten. Vraag een gesprek aan. De bank vindt een gedwongen verkoop zelf ook niet prettig. Vaak krijgt de bank daarbij niet het hele hypotheekbedrag terug en blijft u met een restschuld zitten, waarvan de bank nog niet weet of ze die in de loop van de tijd nog betaald krijgt.
Ook de bank wil graag een oplossing
De bank is daarom meestal bereid tot een gesprek en zal proberen om met de klant tot een goede regeling te komen. Dat kan betekenen dat er in sommige gevallen iets van de schuld kwijtgescholden wordt, maar vaak gaat het meer om een spreiding of om uitstel van de betalingen.
De hypotheek van uw huis omzetten
Een vrij dure beleggingshypotheek kan vaak ook omgezet worden naar een spaarhypotheek. Het levert u dan wel wat verlies op, maar de maandelijkse betalingen kunnen bij die spaarhypotheek een stuk lager zijn. Ook kunt u bij een variabele rente deze voor een aantal jaren laten vastzetten als de variabele rente teveel structureel aan het stijgen is. In elk geval hebt u dan een vaste maandlast, waar u beter mee kunt budgetteren. De bank kan u daar vaak een goed advies in geven. Ook zij wil immers graag dat u uw schuld terug kunt betalen.
De hypotheekrente bij de bank parkeren
Soms biedt de bank aan om de rente te “parkeren”. Dat betekent in normale taal dat u dan alleen het aflossingsgedeelte betaalt zonder de rente over het hypotheekbedrag. Die rente wordt dan “geparkeerd” en kan dan later betaald worden nadat de schuld is afgelost, of als u in betere financiële omstandigheden komt door het vinden van een nieuwe baan, het gaan samenwonen met een vriend of vriendin die ook een baan heeft, een erfenis, of iets dergelijks.
Houd wel rekening met de rente
Door het parkeren van de rente krijgt u tijdelijk wat “lucht” binnen uw uitgaven. De rente wordt echter niet kwijtgescholden. U moet hem in de loop van de tijd wel betalen.
Zelf proberen te verkopen en te verhuizen
Is uw hypotheek echt te hoog en ziet u uw financiële situatie niet binnen korte tijd verbeteren, probeer dan het huis zelf te verkopen en goedkoper te gaan wonen of huren. Het heeft immers geen zin om tegen alle nuchtere argumenten in een te duur huis aan te houden, want bij een door de bank afgedwongen verkoop schiet u er dan ook meer bij in en blijft u met een hogere schuld zitten.
Voorbeeld
Als u uw huis bijvoorbeeld gekocht hebt voor tweehonderdduizend euro en voor dat hele bedrag een hypotheek gekregen hebt, maar bij een gedwongen verkoop levert het hooguit nog honderdvijftigduizend op, dan blijft er een restschuld van vijftigduizend over. Kunt u het huis echter zelf verkopen, dan is het best mogelijk dat u er tienduizend meer voor krijgt en is uw restschuld dus een stuk lager.
Zelf verkopen is altijd beter dan een gedwongen verkoop
Het is verstandig om niet op de echte problemen te wachten. Ziet u een vermindering van het inkomen op tijd aankomen, onderneem dan zelf actie en zoek een goedkopere woning. Maak dan een afspraak met uw hypotheekverstrekker en licht deze daar over in, anders kunt u met de verkoop nog problemen krijgen. De hypotheekbank kan die tegenhouden, want voor het gedeelte van de hypotheek is het huis immers van de bank.
Een gedwongen verkoop van uw huis is altijd nadelig
Een gedwongen verkoop nodigt de kopers uit om lager te bieden, want het huis “moet” immers verkocht worden. Vooral bij een veiling kan een huis veel minder opbrengen dan in de normale verkoop. Verkoopt u het huis zelf, dan staat het niet overal bekend als “gedwongen verkoop” en zult u er een normalere prijs voor kunnen krijgen die meer past bij de prijzen die op dat moment in de markt liggen.
Een persoonlijke lening afsluiten
Een persoonlijke lening afsluiten om de hypotheek te kunnen betalen en in uw huis te blijven wonen is meestal geen optie. Het maakt alleen de rentelast per maand hoger en als er geen financiële verbeteringen in de nabije toekomst liggen, is dat ook niet verstandig en maakt het uw leven alleen maar zwaarder.
Een persoonlijke lening is duurder
De rente voor een persoonlijke lening is meestal veel hoger dan de rente die u voor uw hypotheek betaalt. Wees altijd voorzichtig met persoonlijke leningen, want ze zijn vaker de eerste duw in de schuldenval.
Lening van familieleden
Soms bieden familieleden of goede vrienden aan om u een lening te geven. Dat is heel aardig aangeboden, maar dan moet daar wel bij de notaris een goed contract voor afgesloten worden, zodat beide partijen weten waar ze zich aan te houden hebben. Er zijn al te vaak familiebanden en vriendschapsbanden gebroken door onderlinge geldproblemen. Een nuchtere kijk op de zaak en een goede regeling kan dat echter voorkomen.