Kosten koper – Waar bestaan deze kosten uit?

Kosten koper – Waar bestaan deze kosten uit? Bij het kopen van een huis bent u naast de aankoopsom ook nog kosten verschuldigd om het huis op uw naam te krijgen. Bestaande huizen worden vaak verkocht onder de conditie: kosten koper. Deze term wordt vaak afgekort als “kk”. Bij het kopen van een huis moet u rekening houden met de aanvullende kosten. Dit zijn onder andere de te betalen belasting, de overdrachtskosten en de bemiddelingskosten. Tot 2011 werden deze kosten gesteld op 8 tot 10 procent van de koopsom, maar door verlaging van de overdrachtsbelasting vallen deze kosten tegenwoordig lager uit. In dit artikel treft u een overzicht aan waar de kosten koper uit bestaan. Per alinea wordt een component van de kosten kopen besproken.

Overdrachtsbelasting verschuldigd, 2 procent over de koopsom

Tot juni 2011 bedroeg de overdrachtsbelasting 6 procent. Als tijdelijke maatregel is deze belasting in 2011 verlaagd naar 2 procent om de huizenmarkt te stimuleren. Deze maatregel heeft niet geholpen, maar na de tijdelijke verlaging heeft de politiek het niet aangedurfd om de belastingheffing weer te verhogen. De overdrachtsbelasting is verschuldigd over de hoogte van de aankoopsom van het huis. De koper van het huis is deze belasting verschuldigd. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd bij het aankopen van een nieuw gebouwde huis.

Advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek

De advieskosten werden in het verleden gedeeltelijk rechtstreeks betaalt door de verzekeraar of de bank waar de hypotheek gesloten werd. Tegenwoordig moet de adviseur de kosten bij de klant in rekening brengen. Hiertoe is besloten om te voorkomen dat de klant hoge kosten moeten betalen die verstopt zitten in het financieel product. De advieskosten kunnen oplopen tot een gemiddeld bedrag tussen de €1.500 en €2.000. Voor complexe constructies en hoge aankoopsommen kunnen de kosten aanzienlijk hoger liggen.

Notariskosten voor de hypotheek en de overdracht

De leveringsakte voor de overdracht van het huis en de hypotheekakte waarin de verstrekte hypotheek wordt vastgelegd wordt verzorgd door de notaris. De notaris verstrekt daarnaast ook adviezen aan de koper en de verkoper. De belangrijkste taak van de notaris is om ervoor te zorgen dat het huis op de juiste wijze wordt overgedragen.

Taxatiekosten

Om een hypotheek te kunnen krijgen, moet het huis op waarde geschat worden door een taxateur. De geldverstrekker wil namelijk op schrift zien dat het huis (het onderpand) voldoende waarde vertegenwoordigd om er een hypotheek op te verstrekken.

Kosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

U hebt de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten met NHG. Dat wil zeggen dat de NHG in bepaalde gevallen de restschulden overneemt bij een gedwongen verkoop. De NHG heeft zijn toegevoegde waarde aangetoond in de periode van 2009 t/m 2012. Er zijn in deze periode veel huizen gedwongen verkocht doordat de lasten niet meer op te brengen waren of door een echtscheiding. Onder bepaalde voorwaarden zijn de restschulden die na verkoop over zijn gebleven overgenomen.

Te betalen courtage aan de makelaar

Bij het kopen van een huis kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. De makelaar helpt in het aankoopproces en gaat in onderhandeling met de verkopende makelaar. Deze kosten vormen een onderdeel van de kosten koper.

Aftrekbare kosten

Niet alle kosten die een onderdeel vormen van de kosten koper zijn aftrekbaar. Aftrekbaar zijn:
  • Afsluitkosten;
  • Bemiddelingskosten;
  • Kosten NHG;
  • Taxatiekosten;
  • Opmaken van de hypotheekakte.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fiscaal aftrekbare verhuiskostenDe fiscaal aftrekbare verhuiskostenWie gaat verhuizen krijgt met nieuwe kosten huis te maken, de overdrachtsbelasting maar ook met kosten die fiscaal aftre…
Welke kosten zitten er verwerkt in het banksparen?Welke kosten zitten er verwerkt in het banksparen?Voor verschillende doeleinden kun je een vermogen opbouwen voor later. Het banksparen wordt vaak gebruikt om een aanvull…
Aftrekbare kosten bij aankoop van een woningAftrekbare kosten bij aankoop van een woningWanneer u een woning koopt heeft dat gevolgen voor de belasting. Omdat u een eigen woning hebt moet er jaarlijks een bed…

Gedwongen verkoop met restschuld en schuld wegwerkenGedwongen verkoop met restschuld en schuld wegwerkenAls het economische mindere tijden zijn - zoals tijdens een recessie en krimpende markt - dan zijn mensen niet meer gene…
Hypotheek aanpassen bij een echtscheidingHypotheek aanpassen bij een echtscheidingBij een echtscheiding moet de hypotheek worden aangepast aan de nieuwe omstandigheden. In het meest gunstige geval neemt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosten_koper
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.