Kiezen voor hogere hypotheeklasten

Kiezen voor hogere hypotheeklasten Iedereen streeft naar de laagst mogelijke maandlasten. De laagste prijs is voor hypotheken vaak niet de meest verstandige keuze. De goedkoopste hypotheekvormen zijn vaak de slechtste hypotheekvormen. De te betalen hypotheekrente moet zo laag mogelijk zijn. U kunt de hypothecaire maandlasten nog verder verlagen door goedkope hypotheekvormen te kiezen. De beste voorbeelden hiervan zijn de beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. De beleggingshypotheek gaat uit van aflossing van de hypotheekschuld uitgaande van een bepaald rendement op de beleggingen. De aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm. U hoeft namelijk alleen maar rente te betalen. Kiezen voor hogere maandlasten is op lange termijn verstandiger.

Schulden niet aflossen, maar doorschuiven

Op het moment dat u een lening afsluit, weet u dat de lening een keer terugbetaald moet worden. Gebruikelijk is om maandelijks rente en aflossing te betalen om de schulden af te betalen. Onze hypotheken zijn er veelal op gericht om maximaal fiscaal voordeel te behalen, dus wordt de aflossing uitgesteld. De spaarhypotheek zorgt voor een volledige aflossing van de hypotheek op einddatum. De beleggingshypotheek zorgt voor volledige aflossing als er voldoende rendement wordt gemaakt en de aflossingsvrije hypotheek schuift de aflossing door naar het moment dat het huis verkocht gaat worden.

Goedkoopste hypotheekvorm, de aflossingsvrije hypotheek

Deze hypotheekvorm is goedkoop doordat er geen aflossing plaatsvindt en er wordt ook geen kapitaal opgebouwd om de aflossing in de toekomst te kunnen verrichten. In tegenstelling tot andere hypotheekvormen bestaat er ook geen verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij overlijden van de huiseigenaren zal er geen verzekering tot uitkering komen om het aflossingsvrij deel mee af te betalen.

Goedkope hypotheekvorm, de beleggingshypotheek

In betere tijden op de beurs zijn de beleggingshypotheken in het verleden voornamelijk populair geweest. De beurskoersen kunnen jaarlijks sterk stijgen, maar bij dalende wordt er verlies geleden. Op langere termijn en op basis van gemiddelden over twintig jaar gerekend, is het beleggen aantrekkelijker dan een vaste rentevergoeding, maar een beleggingshypotheek neemt altijd risico’s met zich mee.

Hypotheekrente laag houden door korte rentevaste periodes

De hypotheekrentes bepalen voor een groot deel de maandelijkse lasten van de hypotheek. Een klein verschil in percentage kan een groot verschil betekenen in maandlasten. Door te kiezen voor een korte periode dat de hypotheekrente vast staat, kunt u geld besparen. Over het algemeen wordt voor een rentevast periode van tien jaar een hogere hypotheekrente gevraagd in vergelijking met een rentevast periode van één jaar. Door de hypotheekrente steeds voor een korte periode vast te zetten kunt u geld besparen, maar bij een sterke stijging van de rente moet u op de blaren zitten.

Kies voor zekerheid door de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten

Ook wat betreft de hypotheekrente is het niet verstandig om voor de laagst mogelijke lasten te kiezen. U kunt de hypotheekrente beter voor een langere periode vastzetten om te voorkomen dat de maandlasten in de toekomst sterk gaan stijgen. Hierbij moet u ook weer niet kiezen voor een periode van twintig jaar of nog langer. Een dergelijke lange periode zal namelijk zorgen voor onnodig hoge maandlasten. Een periode van tien tot vijftien jaar biedt jaren zekerheid, zonder dat u de hoofdprijs moet gaan betalen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
Gaat mijn hypotheek de schulden afbetalen?Bij het kopen van een huis, ligt de focus in eerste instantie op de laagst mogelijke maandlasten. Toch zal er beter nage…
Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Hoeveel moet u per maand werken voor uw hypotheek?Een maandelijkse hypotheeklast van €1.000 tot €1.500 per maand zijn wij normaal gaan vinden. Beide partners moeten werke…
Hypotheek tussentijds aflossen – de pluspuntenHypotheek tussentijds aflossen – de pluspuntenEr zijn meerdere redenen te bedenken om niet extra af te lossen op uw hypotheek. Het verrichten van extra aflossingen op…

Hypotheek versneld aflossen? Plan van aanpakHypotheek versneld aflossen? Plan van aanpakDoor extra af te lossen kunt u versneld uw hypotheekschuld verlagen of voorkomen dat u op einddatum met een restschuld b…
Verscherpte leennormen, dus maximaal lenenVerscherpte leennormen, dus maximaal lenenSinds de kredietcrisis hanteren banken strengere acceptatienormen bij het verstrekken van een hypotheek. Dit heeft als v…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.