Reisdocumenten, creditcards, pas en beurs trekken dieven aan

Reisdocumenten, creditcards, pas en beurs trekken dieven aan Pas goed op uw reisdocumenten! Wie op reis gaat is vaak al moe van de voorbereidingen en daarom ook soms wat minder alert op de trucs en vingervlugheid van criminelen. Deze vinden steeds nieuwe manieren uit om u van uw waardevolle spullen af te helpen. Trucs, waar niet iedereen op bedacht is. Zeker niet als men net aan de vakantie begonnen is en alleen nog maar wil ontspannen. Een beroving, met alle daaraan verbonden ellende is het laatste dat u dan kunt gebruiken. Het kost veel moeite om na een beroving een nieuwe pas, rijbewijs, creditcards, en dergelijke aan te vragen en binnen te halen. Voordat alles weer werkt bent u beslist en aantal weken verder. Vaak komen daar ook nog verzekeringsproblemen bij.

Schrijf belangrijke nummers van uw reisdocumenten op

Tref voordat u op reis gaat alvast wat maatregelen. Als uw tas of beurs op reis gestolen wordt, hebt u immers ook niet meer het nummer van uw bank, van de creditcardmaatschappij en de ANWB. Het wordt dan moeilijk om bij verlies of diefstal uw rekening te laten blokkeren of de ANWB te bellen. Het zal op den duur wel lukken, maar dan kan het al te laat zijn en is een deel van uw rekening leeggehaald. Bewaar het lijstje met die informatie gescheiden van uw beurs en nooit op dicht bij elkaar, maar in een andere tas of zak.

Auto weg? Bel ook de ANWB

Als uw hele auto met inhoud gestolen wordt, meldt u dat natuurlijk meteen aan de politie ter plaatse, maar ook de ANWB kan in dat geval eventueel helpen met vervangend vervoer. Kijk tevens even op de websites van uw bank, de creditcardmaatschappij en de Nederlandse ambassade, want daar kunt u zien welke hulp u in een noodgeval van hen kunt verwachten. Schrijf ook het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade op die zich in het land bevindt, waar u naar toe reist. Handig voor als u uw pas en/of rijbewijs verliest.

Uw tas met reisdocumenten is bij dieven zeer gewild

Tassen zijn bij dieven heel gewild. Geen wonder. Meestal bevatten ze uw belangrijkste en waardevolste eigendommen, zoals de beurs, de pas en het rijbewijs. Dieven zijn niet alleen tuk op geld en creditcards, maar vaak ook op de pas en het rijbewijs. Illegalen zonder documenten laten deze graag vervalsen en er hun eigen foto op zetten, waardoor ze legaal werk en een woning kunnen gaan zoeken.

Tassendieven zijn snel

U hebt echter na een dergelijke diefstal een hoop ellende (en kosten) voordat u een nieuwe pas hebt, waarmee u ook weer naar huis kunt reizen. Houd uw tas altijd voor u en niet nonchalant zijdelings achter. Een schouderband is met een snel mes in een tel doorgesneden en uw tassendief is ook meteen ermee weg.

Een beurs met geld en creditcards in de achterzak van de broek trekt snel dieven aan

Vingervlugge dieven draaien er letterlijk hun vingers nog niet voor om, om uw beurs ongemerkt uit uw achterzak te lichten. Vooral in drukke vakantieplaatsen, drukke winkelstraten (ook in Nederland), in de metro en de trein, in een rij voor de kassa of in de ijssalon, ze weten er wel weg mee. Wees er extra alert op als er tegen u aangeduwd wordt. Kijk dan altijd even of alles er nog is. Vaak wordt er niet zonder reden tegen u aangeduwd, maar diegene wil dan uw aandacht afleiden.

Afleidingsmanoeuvres om geld en reisdocumenten uit uw zakken te trekken

Vaak zijn de dieven met tweeën of drieën, waarbij de eerste het slachtoffer afleidt, de tweede hem besteelt en meteen de buit aan de derde doorgeeft, die er dan snel mee verdwijnt. In grote steden kent men de truck om verkleed als “politieagenten” de slachtoffers te vragen om even de beurs te trekken om te zien of alles nog in orde is en hun geld er nog in zit “want er zijn dieven in de buurt”. De nietsvermoedende slachtoffers komen er pas op hun hotelkamer achter dat ze beetgenomen zijn en hun papieren geld er recht onder hun ogen uit gehaald is.

Creditcards kunnen ook gescand worden

Nieuwe creditcards kunnen zelfs in uw beurs, door alles heen gescand worden met een programmaatje op de iPhone. De enige manier om dat te vermijden is die creditcard te verpakken in aluminiumfolie of in een aluminium doosje. Dat is natuurlijk lastig, maar wel de enige manier om die nieuwe card tegen scannen te beveiligen. Oude creditcards kennen dat probleem niet.

Sieraden en waardevolle dingen verdelen over meerdere personen

Om te beginnen: neem nooit meer waardevolle spullen mee dan nodig is en pas daar goed op. Bent u met meerdere personen op reis, verdeel dan de waardevolle spullen over de groep. Op die manier betekent het verlies van een tas niet meteen het verlies van alle meegenomen waardevolle zaken. Houd bij wandelingen elkaars tassen in de gaten. Op die manier hebben dieven minder kans.

Bij een bezichtiging of excursie niet alles meeslepen

Neem overigens niet elke dag alles mee, maar bewaar de waardevolle spullen liever in een kluisje op het verblijfadres of gewoon op uw tijdelijk adres in huis en sluit alles goed af. Vooral bij strandvakanties is dat belangrijk. Als u gaat zwemmen en er is intussen niemand om op uw spullen te passen, kunnen dieven hun slag slaan. Zij zitten vaak op de uitkijk en hebben al snel in de gaten wie er wat bij zich heeft en wie niet.

Geen belangrijke reisdocumenten, zoals de pas, in de rugtas

Uw rugtas is een aantrekkelijk onderwerp voor dieven. Hij hangt op uw rug en op drukke plaatsen is het voor een handige dief een kleine moeite om deze open te maken en met wat van de inhoud te verdwijnen. Het kan zelfs nog erger. Valt u in de trein in slaap, dan kunt u bij het wakker worden wel eens uw hele rugtas kwijt zijn.

Geen waardevolle spullen in de rugtas

Stop daarom uw waardevolste spullen nooit in de rugtas, maar draag geld, papieren en creditcards het liefst in een apart tasje of kokertje aan een band om uw nek en verstop dat onder de kleren. Daar zijn in de handel al veel oplossingen voor gevonden. Een gordeltasje dat voor op de buik gedragen wordt, voldoet ook, maar is iets makkelijker te stelen. Men hoeft de riem immers maar door te snijden en u bent hem kwijt. Gaat u even op een bankje zitten op een druk plein, op het station of op het vliegveld, zet uw rugtas tussen uw benen. Zo is hij voor dieven moeilijker te bereiken en dus oninteressant.

Nummerborden worden vaak gestolen

Bijna niemand denkt eraan, maar ook nummerborden worden gestolen. Niet alleen door criminelen die onderweg niet herkend willen worden na een kraak of inbraak, maar ook door wanbetalers bij benzinepompen. Zeker nu de benzine zo duur is maken wanbetalers bij benzinepompen vaak gebruik van gestolen nummerborden, zodat ze via de videocamera’s niet te achterhalen zijn. Het nummerbord zit vaak slechts met twee schroeven vast aan uw auto en kan er met gemak in een paar tellen afgehaald worden.

Op rustplaatsen de auto binnen zichtbereik houden

Laat uw auto op rustplaatsen onderweg nooit alleen. Zorg dat er altijd iemand bij blijft, of parkeer uw auto zodanig dat u hem vanuit het restaurant of de winkel kunt zien. Moet u hem toch alleen laten, zorg dan tenminste dat er geen bagage openlijk rondslingert als uitnodiging voor dieven en controleer bij terugkomst altijd even de achterkant van de auto om te zien of het nummerbord er nog is. Anders kunt u bij terugkomst thuis nog wel eens de politie aan huis krijgen met de mededeling dat er met uw auto bijvoorbeeld een kraak gepleegd is. Maak daarom van een missend nummerbord altijd onmiddellijk melding bij de plaatselijke politie. Zo kunt u later altijd bewijzen dat u er niets mee te maken had.

Reizen blijft leuk

Wie dit alles leest, durft misschien niet goed meer op reis, maar die angst is overbodig. Met de nodige voorbereidingen en een oplettend oog is veel te voorkomen.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ING Creditcard: aanvragen, rente en kostenMet een ING Creditcard, ING Platinumcard of een ING Studentencard kunt u wereldwijd bij alle MasterCard acceptatiepunten…
Voorbereiding om op vakantie te gaanVoorbereiding om op vakantie te gaanEen goede voorbereiding vooraleer je op reis vertrekt is belangrijk. Zo is het belangrijk om in orde te zijn met de nodi…
ANWB creditcard: aanvragen, rente en voorwaardenANWB biedt leden de mogelijkheid om wereldwijd gebruik te maken van een MasterCard of Visa creditcard. Naast de vele acc…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?Na een echtscheiding moeten de ex-partners afspraken maken over hun financiële toekomst. Ook na de echtscheiding blijven…
Uitkomen met het maandelijkse bedrag van het eigen inkomenUitkomen met het maandelijkse bedrag van het eigen inkomenUitkomen met het bedrag van het eigen inkomen is niet altijd gemakkelijk. Veel mensen hebben er moeite mee en dat is nie…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.