Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?

Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen? Na een echtscheiding moeten de ex-partners afspraken maken over hun financiële toekomst. Ook na de echtscheiding blijven de voormalige partners voor een deel verantwoordelijk voor het inkomen van de ex-partner. In een echtscheidingsconvenant moeten er onder andere ook afspraken worden gemaakt over de hoogte van de partneralimentatie en de kinderalimentatie. Daarnaast moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld om duidelijke afspraken te maken over de opvoeding van het kind of de kinderen. Het belang van het kind staat bij een echtscheiding tegenwoordig centraal. De insteek is dat het kind er niet op achteruit mag gaan door de beslissing van de ouders om te gaan scheiden. De ouder waar het kind normaliter verblijft, heeft recht op een bijdrage in de opvoeding van het kind in de vorm van kinderalimentatie.

Verschil tussen partneralimentatie en kinderalimentatie

De partneralimentatie is bedoeld om de minstverdienende ex-partner financieel tegemoet te komen. Kinderalimentatie is bedoeld om de kosten van het opvoeden eerlijk te verdelen. De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van de verschillen in inkomen tussen de beide voormalige partners, kinderalimentatie moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de kosten tussen de ouders.

Hoeveel kinderalimentatie moet er betaald worden?

In principe maken de beide ouders daar zelf afspraken over. Er zijn wel berekeningstools die ze hiervoor kunnen gebruiken. Ze kunnen hiervoor de expertise inschakelen van een adviseur of een mediator. Een advocaat kan ook ingeschakeld worden, maar deze zal een hoog uurtarief hanteren. De bijdrage in de vorm van kinderalimentatie moet zo worden vastgesteld, dat beide ouders ongeveer gelijke kosten dragen. Anders draagt de ouder waar het kind het meeste bij verblijft de hoogste kosten voor bijvoorbeeld: school, kleding, sport en de dagelijkse uitgaven van het kind.

Is kinderalimentatie fiscaal aftrekbaar?

De bijdrage aan kinderalimentatie is aftrekbaar. Er geldt een forfaitaire aftrek, dat wil zeggen dat het betaalde bedrag niet aftrekbaar is, maar een door de overheid vastgesteld bedrag. Om voor deze aftrek in aanmerking te komen, moet er een bijdrage worden betaald boven een minimumbedrag. Voor 2012 is dit bedrag gesteld op 408 per kwartaal. Hierbij mogen de kosten die de betalende ouders zelf draagt worden meegerekend. Een ouder betaalt bijvoorbeeld ieder kwartaal 350 aan kinderalimentatie. Ieder weekend heeft deze ouder de kinderen. Voor het bepalen van de aftrekbaarheid mag de ouder ook een redelijk bedrag meerekenen aan kosten gedurende de periode dat de kinderen bij hem of haar verblijven. In dit voorbeeld is het redelijk om te stellen dat de bijdrage hoger is dan 408 per kwartaal.

Moet de ontvanger belasting betalen over de kinderalimentatie?

De ontvangen partneralimentatie is aftrekbaar bij de verstrekker en belast bij de ontvanger. De verstrekte kinderalimentatie is aftrekbaar bij de verstrekker, maar wordt niet belast bij de ontvanger.

Is de hoogte van de kinderalimentatie ook afhankelijk van het inkomen?

De hoogte van de kinderalimentatie wordt niet afgestemd om de hoogte van het inkomen, maar op de behoefte van het kind. Het inkomen kan wel een beperking vormen in het bepalen van de bijdrage. In het geval de ouder geen geld heeft, kan er ook geen bijdrage verstrekt worden. In dit soort gevallen gaat de kinderalimentatie voor op de partneralimentatie.
© 2012 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
KinderalimentatieKinderalimentatieHet is wettelijk vastgelegd dat een kind niet slechter af mag zijn door een echtscheiding. Eén van de ouders kan verplic…
Is kinderalimentatie fiscaal aftrekbaar?Is kinderalimentatie fiscaal aftrekbaar?Betaalde alimentatie is onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. De betaalde kinderalimentatie is ook aftrekbaar, m…
Belasting betalen over partneralimentatie in 2019 en 2020Belasting betalen over partneralimentatie in 2019 en 2020Partneralimentatie is voor velen een gruwel, maar voor wie recht heeft op alimentatie is dit vaak ook een belangrijke br…

Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Reisdocumenten, creditcards, pas en beurs trekken dieven aanReisdocumenten, creditcards, pas en beurs trekken dieven aanPas goed op uw reisdocumenten! Wie op reis gaat is vaak al moe van de voorbereidingen en daarom ook soms wat minder aler…

Reageer op het artikel "Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 08-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Schrijf mee!