Waar komt mijn geld vandaan?

Waar komt mijn geld vandaan? Bankbiljetten verslijten door het veelvuldige gebruik en moeten daarom regelmatig vervangen worden. In alle landen binnen de euro-regio worden regelmatig nieuwe eurobiljetten gedrukt. Hoe kun je aan jouw eurobiljet zien in welk land dit gedrukt is? Ontdek de geheime code van je bankbiljet. zodat je voortaan weet, wáár uit de eurozone de eurobiljetten gemaakt worden.

Geld: Betalen met de euro

Sinds 2002 betalen we met de euro. Voor die tijd had elk land zijn eigen munt, maar ook een eigen drukkerij die het drukken van waardepapieren voor zijn rekening nam. Al die nationale drukkerijen hebben sinds de invoering van de euro steeds delen van het werk mogen doen. Aan de biljetten kun je zien uit welk land ze komen en wie ze gedrukt heeft.

De landletter op het bankbiljet

Elk euroland heeft een letter toegewezen gekregen. Die letter kon niet de eerste letter van de naam van dat land zijn, want er zijn landen in Europa die met dezelfde letter beginnen. Om problemen te voorkomen, koos men voor een soort omgekeerd alfabetisch systeem:
 • Schrijf alle landnamen op in de taal van het betreffende land.
 • Deel aan elk land in de lijst een letter uit in omgekeerde volgorde, dus België krijgt de Z, etc.

Om het moeilijk te maken zijn om onbekende reden Denemarken en Griekenland verwisseld.

Lijstje met landen

Een lijstje met landen die deel uitmaken van de Europese Monetaire Unie staat hieronder. Je ziet in de tabel de landletter en de naam van het land. Je ziet ook namen van landen, die de euro uiteindelijk (nog) niet hebben ingevoerd. Bij het verdelen van de letters is er klaarblijkelijk vanuit gegaan, dat dat toch wel zou gebeuren. Als je denkt dat ze (behalve Griekenland en Denemarken) niet in de goede volgorde staan, bedenk dan dat in de tabel de landnamen op z'n Nederlands zijn weergegeven:

LetterLand
ZBelgië
YGriekenland
XDuitsland
WDenemarken
VSpanje
UFrankrijk
TIerland
SItalië
RLuxemburg
PNederland
NOostenrijk
MPortugal
LFinland
KZweden
JVerenigd Koninkijk

Landen die ná 2002 de euro hebben ingevoerd

LetterLand
HSlovenië (2007)
GCyprus (2008)
FMalta (2008)
ESlowakije
DEstland

Geen EU, toch euro

Je ziet niet alle landen die de euro gebruiken in bovenstaand lijstje staan. Er zijn enkele landen die geen EU-lid zijn, maar toch de euro gebruiken. Het gaat bijvoorbeeld om:
 • Montenegro
 • Kosovo
 • Monaco
 • Vaticaanstad
 • San Marino
 • Andorra, wordt per 1 juli 2013 officieel euroland

Wel EU, geen euro

Niet alle EU-landen gebruiken op dit moment de euro, hoewel ze natuurlijk altijd kunnen besluiten op enig moment in te stappen. De EU-landen die vooralsnog vasthouden aan de oude nationale munten:
 • Denemarken
 • Bulgarije
 • Hongarije
 • Letland
 • Litouwen
 • Polen
 • Roemenië
 • Tsjechië
 • Verenigd Koninkrijk
 • Zweden

Volgnummer

Elk bankbiljet heeft zijn eigen volgnummer, dat bestaat uit 10 cijfers. Als je er op je biljet 11 ziet staan, dan klopt dat: het elfde cijfer is een controlecijfer. Je kunt zelf uitrekenen of jouw biljetten het juiste controlecijfer hebben. Neem de volgende stappen:
 1. Je hebt bijvoorbeeld een biljet waarop staat: U35691088442.
 2. Je ziet de letter U, dit biljet is dus gedrukt in Frankrijk.
 3. Schrijf alle letters van het alfabet onder elkaar en geef elke letter een cijfer. De A krijgt 11, de B 12, etc. De U krijgt dan 31.
 4. Tel de eerste tien cijfers (of: alle cijfers behalve de laatste) bij elkaar op. (3 + 5 + 6 + 9 + 1 + 0 + 8 + 8 + 4 + 4 = 48) Tel hier de 31 bij op: ( 31 + 48 = 79 )
 5. Deel dit getal door 9. (79 : 9 = 8, rest 7)
 6. De volgende stap is het restgetal af te trekken van 9. ( 9 7 = 2)

De uitkomst 2 is het controlecijfer. Zoals je ziet klopt dat met het opgegeven biljetnummer.

Weten we genoeg?

Je hebt nu gezien dat je aan het biljetnummer kunt zien of het nummer klopt, en uit welk land het komt. Elk euroland heeft zijn eigen drukkerij die waardepapieren drukt (soms zelfs twee). Denk aan bankbiljetten, maar bijvoorbeeld ook postzegels. In Nederland is die drukker Joh. Enschede, in België is dat Nationale Bank van België. Elke drukker heeft zijn eigen letter gekregen, die je heel klein op het biljet ziet staan. Achter die letter enkele cijfers, die het nummer van de drukplaat en de positie van dat biljet op die plaat aangeven. Je moet even zoeken op je biljet, op elke waarde is dit groepje letters en cijfers op een andere plaats gezet.

De drukkers

Hieronder zie je een lijstje van drukkers uit de landen die in 2002 mee gingen doen met de euro.

CodeDrukkerLand
ABank of England Printing Works, LoughtonVerenigd Koninkrijk
B-niet in gebruik-
CAB Tumba Bruk, TumbaZweden
DSetec Oy, VantaaFinland
EF.C. Oberthur, ChantepieFrankrijk
FOsterreichische Banknoten und Sichterheidsdruck, WenenOostenrijk
GJohan Enschede & Zn., HaarlemNederland
HThomas de la Rue, GatesheadVerenigd Koninkrijk
I-niet in gebruik-
JBanca d'Italia, RomeItalië
KCentral Bank of Ireland, DublinIerland
LBanque de France, ChamalieresFrankrijk
MFabrica Nacional de Moneda y Timbre, MadridSpanje
NBank of Greece, AtheneGriekenland
O-niet in gebruik-
PGiesecke & Devrient, München & LeipzigDuitsland
Q-niet in gebruik-
RBundesdruckerei, BerlijnDuitsland
SDanmarks Nationalbank, KopenhagenDenemarken
TNationale Bank van België, BrusselBelgië
UValora, CarregadoPortugal

Zoals je ziet, in sommige landen zijn er twee drukkers actief die zijn met het gelddrukken bezig houden. Je ziet in de lijst ook drukkers in niet-eurolanden. Zodra deze landen tot de eurozone toetreden zullen dit waarschijnlijk de drukkers zijn die de biljetten in die landen maken.

Verspreiding

Niet alle drukkers maken alle biljetten. Binnen de eurozone wordt het werk netjes verdeeld. Zo wordt bijvoorbeeld bepaald hoeveel biljetten van een bepaalde waarde nodig zijn, en welke drukker hiervoor aan het werk gaat. Het kan dus zijn dat in een bepaald jaar de biljetten van 10 euro gedrukt worden in Nederland en België. Biljetten worden niet zomaar bijgemaakt. Er worden biljetten uit roulatie genomen als deze beschadigd, versleten of te oud zijn en deze moeten worden vervangen. Meestal verspreiden de biljetten zich door het internationale betalingsverkeer vrij snel over de eurolanden. Mocht dat niet zo zijn, dan wordt dit via de centrale banken in de eurolanden geregeld.

Lees verder

© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik bezit vals geld, wat nu?Ik bezit vals geld, wat nu?Iedereen kan ongewenst in het bezit komen van vals geld. Hoe moet u hiermee omgaan? Moet u het zo snel mogelijk uitgeven…
Problemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetnieuws uitgelichtProblemen in het begin met nieuwe 5 eurobiljetSinds begin van de maand mei 2013 is er een nieuw bankbiljet van vijf euro uitgekomen. Ze zien er duidelijk anders uit d…
Volg de reis van je eurobiljettenVolg de reis van je eurobiljettenHeb je je al eens afgevraagd hoeveel mensen het biljet van vijf euro in je portefeuille al in hun handen gehad hebben? B…
Financiering via crowdfundingFinanciering via crowdfundingFeitelijk bestaat er geen eenvoudiger manier van financieren dan via internet. Crowdfunding is een nieuwe vorm van geld…
Bronnen en referenties
 • 7 Op de schaal van Richter en andere getallen (Hans van Maanen, 1990, 2002)
 • Wikipedia: Eurozone
 • http://www.voetvanoudheusden.nl : wetenswaardigheden over euro-biljetten
Reacties

Michael Aalpol, 25-01-2017
Geachte lezer

Op deze pagina kan ik vinden waar ons oude euro papiergeld wordt gemaakt echter vraag ik mij af hoe ik kan zien aan de nieuwe eurobriefjes worden gemaakt
Kunt u mij daar een antwoord op geven

b.v.d. Michael Aalpol Reactie infoteur, 25-01-2017
In Nederland worden de eurobriefjes gemaakt bij drukkerij Joh, Enschede. In december 2016 besloot de drukker echter met het drukken van eurobiljetten te stoppen. Het is mij niet duidelijk per wanneer dat zal ingaan en wie die rol uiteindelijk zal overnemen.

Jos Blox, 17-06-2015
Wat belet Griekenland om, >als zij geen geld meer krijgen van de EU<, zelf enkele miljarden aan eurobiljetten bij te drukken?
Het is toch praktisch onmogelijk voor "De Troika"", om dit ooit onder controle te krijgen?! Reactie infoteur, 18-06-2015
Dat is te simpel. Uitgifte van bankbiljetten staat onder controle van de ECB, aan de hand van nummers op bankbiljetten wordt duidelijk wat er aan de hand is.

J. Kalf, 01-05-2015
Er zijn tegenwoordig biljetten met 2 letters.
Wat is de betekenis hiervan? Reactie infoteur, 01-05-2015
De nieuwe serie eurobiljetten heeft inderdaad twee letters. De letters verwijzen naar drukker én land van herkomst.

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 06-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.