Europese betalingen doen middels IBAN

Europese betalingen doen middels IBAN Vanaf 2011 is iedereen verplicht om bij betalingen binnen Europa een IBAN-nummer te gebruiken. Per 2014 dient het bij iedere binnenslandse betalingen te worden gebruikt. Dit is het Internationale Bank Account Number, waarmee een combinatie tussen rekeningnummer en banktype is vastgelegd. Het zorgt ervoor dat het overboeken van geld altijd op de juiste plaats of rekening terechtkomt, zodat betalingszekerheid voor de consument toeneemt. Wat houdt dit in en hoe zijn Europese betalingen goed geregeld?

IBAN voor Europese betalingen


Aanvullende informatie en codes

Naast de IBAN kent men binnen de bankwereld eveneens de BIC of SWIFT code. De Bank Identifier Code of de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications vormt de code voor de hoofdvestiging van de bank, waaraan de betaling wordt gedaan. Deze vestiging zorgt ervoor dat de betaling op de juiste rekeningnummer wordt overgemaakt. In principe is er geen onderscheid tussen deze twee codes, omdat het de bestemmingsbank betreft. Toch is de SWIFT meer wereldwijd georiënteerd en de BIC Europees.

Waar vindt men de benodigde gegevens?

Omdat het reeds geruime tijd verplicht is om te gebruiken kan men de eigen code reeds vinden op de afschriften. Daarnaast kun je via het internet handig de benodigde code laten uitrekenen:
  • IBAN en BIC: je kunt je eigen en dat van een ander handig laten uitrekenen via het internet. Gebruik bijvoorbeeld, nl.ibancalculator.com waarmee je snel en handig de juiste code per land per rekeningnummer kunt achterhalen;
  • SWIFT: binnen Europa worden gewoonlijk voorgenoemde codes gebruikt. Buiten Europa moet je veelal dit nummer achterhalen. Je kunt het gemakkelijk Google-en tezamen met de banknaam.

Wat bevorderd het?

Doordat iedereen voor zowel betalingen binnen Nederland en Europa het moet gebruiken neemt de eenvoud voor het bankwezen toe. Omdat velen betalingen via het internet bankieren verlopen zorgt het er voor dat alle Europese betalingen vol automatisch kunnen worden afgerond. Doordat we één Europa zijn, kunnen overboekingen snel en gemakkelijk worden uitgevoerd. Betalingen worden dan niet meer gescreend voor de grens, echter kunnen vrij snel worden afgerond. Het zorgt ervoor dat de ontvanger redelijk snel meestal binnen een dag soms binnen een paar uur het bedrag op de tegenrekening heeft staan. Daarvan profiteert de zakelijke markt, omdat betalingen op een betrouwbare manier handig kunnen worden gedaan.

Gratis voor bedragen in euro’s

Wordt de overboeking gedaan naar een land binnen de EU - SEPA zone (Single Euro Payments Area) inclusief de bij de EER (Europese Economische Ruimte) aangesloten landen met Zwitserland en Monaco - dan worden er geen onkosten in rekening gebracht. Voor andere landen en andere valuta moet je de kosten navragen bij de bank of kun je achterhalen via het internet bankieren.

Geen internet geen probleem!

Heb je geen internettoegang of wil je liever geen gebruikmaken van internetbankieren dan kunt je Europese betalingen via de internationale overschrijvingskaart regelen. Het geeft je de mogelijkheid om schriftelijk de overboeking te doen. Voor geschreven overboekingen kan het zijn dat er overmakingskosten in rekening worden gebracht. Let wel dat ieder bedrag van meer dan 50.000 euro moet worden overgemaakt via een overschrijvingskaart. Voor het invullen heb je dezelfde informatie en codes nodig omtrent het rekeningnummer.

Terugstortingszekerheid bij problemen

Een foutje maken kan iedereen overkomen. Normaal zal bij een Europese overboeking het geld wel eerst worden verzonden, echter als blijkt dat een code onjuist is dan komt het retour. Omdat overboekingen gratis zijn zal het geld compleet retour komen, omdat het met de codes inzichtelijk en traceerbaar is. Zorg er altijd voor dat je de juiste coderingen gebruikt om een overboeking te doen, zodat je zeker weet dat de juiste persoon jouw geld ontvangt. Check altijd wat je online of via de overschrijvingskaart invult om eventuele problemen te voorkomen.

Kun je IBAN meenemen naar andere bank?

Vooral bij zakelijke rekeningen kan het van belang zijn dat de klant zekerheid heeft omtrent betalingen. Gaat een ondernemer echter wijzigen van betaalrekening naar een andere bank dan kan men tot dusver nog niet het IBAN nummer meenemen. Dit omdat de code door de bank is verstrekt en aan de bank is gekoppeld. Om de klant tegemoet te komen kan men via de nieuwe bank veelal van een overstapregeling gebruik maken, waarbij de oude code aan de nieuwe rekeningnummer wordt gekoppeld. Gedurende dertien maand heeft men zekerheid dat betalingen op de nieuwe account terechtkomen en geeft het voldoende tijd om de klant in die tijd te informeren omtrent wijzigingen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de BIC code?Veelal wordt er bij (internationale) betalingsoverdrachten en andere bankzaken naast het IBAN-nummer gevraagd naar de zo…
Geld naar het buitenland sturen, hoe doe je dat?Geld naar het buitenland sturen, hoe doe je dat?Soms is het nodig dat iemand in het buitenland plotseling geld nodig heeft. Ook zijn er mensen in Nederland die anderen…

Een aanbetaling voor een product mag niet te hoog zijnEen aanbetaling voor een product mag niet te hoog zijnEen aanbetaling wordt vaak gevraagd bij de bestelling van een grotere, duurdere aankoop. Ook voor een bouw of verbouwing…
Een huis huren kost soms meer geld dan zelf een huis kopenEen huis huren kost soms meer geld dan zelf een huis kopenWie voor het eerst gaat samenwonen, staat voor de keuze van de plek waar het gezamenlijke leven zal beginnen. Sommige st…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Woodsy, Rgbstock
  • http://www.triodos.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/?faqId=1472
  • http://www.overopiban.nl/faq-bedrijf/kan-ik-mijn-iban-behouden-als-ik-naar-een-andere-bank-overstap/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.