Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu?

Bankpas / Pinpas gestolen of verloren. Wat nu? Ben je je pinpas of bankkaart verloren. Of is je pas samen met je portemonnee gestolen? Dit is natuurlijk erg vervelend. Je bent niet alleen je pinpas voor enkele dagen kwijt, maar het aanvragen van een nieuwe pinpas brengt ook nog eens kosten met zich mee. Wanneer je je pinpas kwijt bent is het van groot belang om de pas snel te blokkeren. Ook is het doen van aangifte een belangrijke stap. Dit helpt de politie om deze criminaliteit beter aan te kunnen pakken.

Uw pinpas kwijt

Het kan voorkomen dat je je pinpas kwijt bent. Je weet niet waar je hem gelaten hebt en bent zelfs bang dat hij gestolen is. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen. Je moet er zo snel mogelijk achter komen wat er met je pinpas gebeurd is, voordat hij in handen valt van mensen die hier misbruik van maken. Ga alle plekken na waar de pinpas zou kunnen liggen. Denk aan standaard plekken zoals het aanrecht of de tafel, maar ook in jassen en tassen. Kun je de pinpas nog steeds niet vinden? Dan is het verstandig om de pinpas te blokkeren. Het is beter om de pinpas een keer te vaak te blokkeren dan te weinig.

Betaalpas of pinpas blokkeren

Het is bij vrijwel elke bank mogelijk om je pinpas 24/7 te blokkeren. Vaak kan dit telefonisch, maar soms kan dit ook via internet. Het is verstandig om je pinpas zo snel mogelijk te blokkeren, om erger te voorkomen. Wanneer je pinpas gestolen is, is het belangrijk om de pinpas zo snel mogelijk te blokkeren zodat de dieven maar één keer kunnen toeslaan. Wanneer je pinpas in het buitenland is gestolen, is er vaak een aparte regeling via de bank. Vaak is het mogelijk om tijdelijk geld van de bank toegestuurd te krijgen, waardoor de vakantie ook zonder pinpas voortgezet kan worden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van je eigen bank.

Pinpas geskimd

Skimming is een relatief nieuwe manier van diefstal. Men plaatst een apparaatje op een betaal- of bankautomaat en leest zo de pinpas uit. De pincode wordt door een camera of de dief zelf afgekeken. Vervolgens kan de dief je pinpas 'namaken' doordat hij de gegevens heeft uitgelezen. In combinatie met de gestolen pincode kan met dus gemakkelijk geld van je rekening afhalen.
Wanneer je merkt dat het maximale bedrag is afgeschreven, zonder dat je hier zelf weet van hebt, is het verstandig om je pinpas direct te blokkeren. Geef dit vervolgens aan bij je bank. De bank kan bekijken waar gepind is en kan eventuele andere gedupeerde aan de zaak koppelen. In de meeste gevallen van skimming krijg je je geld terug. Dit kan echter wel wat tijd kosten, dus het is zeker een vervelende zaak.

Aangifte doen

Wanneer je pinpas is gestolen, is het verstandig om altijd aangifte te doen. Wellicht heb je een idee waar het is gebeurt, gezien er iemand tegen je aanbotste. Of misschien kun je aan de bankafschriften zien waar het geld is opgenomen. Door aangifte te doen geef je de politie inzicht in de problematiek en kan zij haar aanpak hierop afstemmen. Wanneer meerdere mensen op dezelfde manier door dezelfde personen geskimd zijn kan hier een gericht aanpak voor opgezet worden. Aangifte doen is dus van groot belang.

Conclusie

Er zijn dus een aantal belangrijke stappen die doorlopen dienen te worden wanneer je je pinpas kwijt bent. Dit helpt ervoor om de schade bij verlies of diefstal te beperken. Wanneer je je pinpas kwijt bent dien je de volgende stappen te doorlopen:
  • Zoek op alle mogelijke plekken naar je pinpas
  • Blokkeer de pinpas zo snel mogelijk
  • Meld een geval van skimming bij je bank
  • Doe bij diefstal van je pinpas altijd aangifte
© 2012 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banken, schade door diefstal of verlies bankpasBanken, schade door diefstal of verlies bankpasIedereen kan het slachtoffer worden van een gestolen bankpas of van fraude met zijn pinpas. Creditcard of bankpas verlor…
Creditcard verloren of gestolen, wat moet u doen?Creditcard verloren of gestolen, wat moet u doen?Een creditcard (ook wel geschreven als creditkaart) is een handig betaalmiddel waarmee u zowel op internet als in het da…
De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?Velen hebben het al meegemaakt: je staat bij de geldautomaat en je hebt je bankpas ingevoerd om geld op te nemen. Opeens…
Geld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurantGeld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurantEen groot deel van de jongeren en studenten wil wat bijverdienen naast de studie. Er zijn veel mogelijkheden zoals promo…
Timkraai (50 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.